Πολιτική

Αλβανία: Παρέμβαση Σχοινά υπέρ του Φρέντι Μπελέρη – «Στον αέρα» η ενταξιακή πορεία

Αλβανία: Παρέμβαση Σχοινά υπέρ του Φρέντι Μπελέρη – «Στον αέρα» η ενταξιακή πορεία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων θεωρείται δεδομένη, όπως και το πλήρες πάγωμα των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της συμφωνίας για την ΑΟΖ στην ελληνοαλβανική μεθόριο

Για υπονόμευση της προοπτικής ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του χειρισμού της υπόθεσης Μπελέρη και της αντιμετώπισης της ελληνικής μειονότητας, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

Στην επιστολή του καλεί τον επίτροπο να αναλάβει δράση και να έρθει σε επαφή με τους Αλβανούς αρμόδιους, όπου θα τους επισημανθεί με ένταση ο εκτροχιασμός από την ευρωπαϊκή νομιμότητα στον χειρισμό του θέματος του δημάρχου της Χειμάρρας. Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι σε επίπεδο πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών η Ελλάδα έχει σχεδόν εξαντλήσει τις προσπάθειες με τη γειτονική Αλβανία και στην παρούσα φάση εξετάζεται ακόμα και η λήψη σκληρών μέτρων, όπως το «μπλόκο» σε ευρωπαϊκά κονδύλια προς τα Τίρανα σύμφωνα με την Απογευματινή.

Η επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων θεωρείται δεδομένη, όπως και το πλήρες πάγωμα των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της συμφωνίας για την ΑΟΖ στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Όπως δεδομένο θεωρούν ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα βρίσκονται σε απόσταση από τις απαντήσεις του στα ελληνικά διαβήματα. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτηςείχε μια «δύσκολη» τηλεφωνική επικοινωνία με την ομόλογό του, Όλα Τζάτσκα, κατά την οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εξήγησε με αρκετά σαφή τρόπο ότι οι ανακοινώσεις του Ειδικού Πρωτοδικείου της Αλβανίας (SPAK) παραβιάζουν μια σειρά από δικαιώματα του κατηγορούμενου Μπελέρη, με πρώτο και κύριο το τεκμήριο της αθωότητας. Η Αθήνα εκτιμά ότι γενικά η αλβανική κυβέρνηση κωφεύει και η στάση της δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο στην αντιμετώπιση της αλβανικής μειονότητας που δεν μπορεί να αγνοήσει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments