Policy Briefs

H E.E. καλεί την G20 να ασκήσει πίεση για τη συμφωνία σιτηρών

H E.E. καλεί την G20 να ασκήσει πίεση για τη συμφωνία σιτηρών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις χώρες της G20 να πιέσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής των εξωτερικών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την επιστολή που στάλθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών της G20, ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι ο ρωσικός αγροτικός τομέας είναι ο «κύριος υπεύθυνος» της αποχώρησης από αυτή τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο ΟΗΕ και ότι η Μόσχα αρνήθηκε να ανανεώσει στα μέσα Ιουλίου, οδηγώντας άμεσα σε αύξηση της τιμής των δημητριακών στις αγορές.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022, επέτρεψε την εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών σε ένα χρόνο, παρά τον πόλεμο που διεξήγαγε η Ρωσία στην Ουκρανία, έναν κρίσιμο παραγωγό για τον εφοδιασμό πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Ρωσία θα επωφεληθεί περισσότερο από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και θα αυξήσει το δικό της μερίδιο στην παγκόσμια αγορά σιτηρών περιορίζοντας δραστικά την εξαγωγική ικανότητα του κύριου ανταγωνιστή της “, ανέφερε ο Μπορέλ.

Επιτρέποντας σε ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, να τους παραδίδουν δημητριακά σε μειωμένη τιμή, η Ρωσία « προσποιείται ότι λύνει ένα πρόβλημα που η ίδια έχει δημιουργήσει », συνεχίζει.

«Πρόκειται για μια κυνική πολιτική σκόπιμης χρήσης των τροφίμων ως όπλο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες εξαρτήσεις επιδεινώνοντας τις οικονομικές ευπάθειες και την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια», επιμένει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξή σας και να παροτρύνετε τη Ρωσία να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, καθώς και να απέχει από τη στόχευση της γεωργικής υποδομής της Ουκρανίας», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους ομολόγους του της G20.

Τις τελευταίες ημέρες, επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχευσαν ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, κρίσιμα για τις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η Ρωσία θα μπορούσε να πειστεί να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών «αν η διεθνής κοινότητα μιλήσει με καθαρή και ενωμένη φωνή ».

Οι Είκοσι Επτά προσπαθούν ήδη να πείσουν τις δυνάμεις της G20, όπως είναι η Ινδία και η Βραζιλία, να καταγγείλουν τη μη ανανέωση της συμφωνίας και να δείξουν στις αναπτυσσόμενες χώρες – ευαίσθητες στα επιχειρήματα της Μόσχας – ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την αστάθεια των τιμών των τροφίμων.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να ενισχύσει τους «διαδρόμους αλληλεγγύης», τις χερσαίες και τις ποτάμιες διαδρομές της μέσω της Ευρώπης, επιτρέποντας τη μεταφορά ουκρανικών δημητριακών στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν στοχεύουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων σε τρίτες χώρες και ο ΟΗΕ παρέχει τρόπους για να εγγυηθεί τις πληρωμές για συναλλαγές με ρωσικές οντότητες, υπενθυμίζει επίσης ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments