Διεθνή

Στην Ιαπωνία ο ΥΠΕΞ του Ιράν – Επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Τόκιο

Στην Ιαπωνία ο ΥΠΕΞ του Ιράν – Επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Τόκιο

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

Η Ιαπωνία αναμένεται να καλέσει εκ νέου σήμερα το Ιράν να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία, σύμφωνα με το TBS, που επικαλείται πηγές του στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν θα συναντηθεί σήμερα στο Τόκιο με τον ιάπωνα ομόλογό του, έκανε γνωστό το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τη διεθνή απομόνωσή της.

Ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, πέρα από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αναμένεται κατόπιν να έχει συνομιλίες με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS. Επαφές τόσο υψηλού επιπέδου διά ζώσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Τόκιο είχαν να γίνουν στην Ιαπωνία από το 2019.

Μολονότι πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος της G7, της οποίας ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία, η Ιαπωνία έχει παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις με την Τεχεράνη, παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Οι δυτικές κυρώσεις πολλαπλασιάστηκαν από το 2022, μετά την αιματηρή καταστολή μαζικών διαδηλώσεων και την προσέγγιση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Ρωσία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία, ιδίως UAVs.

Η Ιαπωνία αναμένεται να καλέσει εκ νέου σήμερα το Ιράν να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία, σύμφωνα με το TBS, που επικαλείται πηγές του στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Κατά την πιο πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ιρανό ομόλογό του τον Απρίλιο, ο κ. Χαγιάσι είχε εκφράσει εκ νέου την επιθυμία της Ιαπωνίας να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας (επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ), που υπογράφτηκε το 2015 αλλά είναι κλινικά νεκρή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018.

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και τη συνεπακόλουθη επαναφορά σε ισχύ και την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεών τους, το Ιράν επιτάχυνε σε αντίποινα το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του.

Η Τεχεράνη διεξήγαγε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με την Ουάσιγκτον με σκοπό και τα δύο μέρη να επανέλθουν στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και η διαδικασία έχει πρακτικά ανασταλεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments