EDITOR'S PICK

Τα βιβλία του καλοκαιριού: 46 επιλογές από την πρόσφατη εκδοτική κίνηση

Τα βιβλία του καλοκαιριού: 46 επιλογές από την πρόσφατη εκδοτική κίνηση

Πηγή Φωτογραφίας: lifo.gr

Μια καλοκαιρινή λίστα που περιλαμβάνει κάτι για όλους - 46 επιλογές από την πρόσφατη εκδοτική κίνηση.Μέσα από τις διηγήσεις ενός αγοριού η Καβακάμι εμβαθύνει στο ζήτημα του τραύματος, δίνοντας φωνή τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες.

MIEKO KAWAKAMI

Ο Παράδεισος Μτφρ.: Kίκα Κραμβουσάνου Σελ.: 253 Εκδόσεις Gutenberg

Μέσα από τις διηγήσεις ενός αγοριού η Καβακάμι εμβαθύνει στο ζήτημα του τραύματος, δίνοντας φωνή τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες. Καταθέτει έναν ευρύτερο προβληματισμό για τις έννοιες του καλού και του κακού και ασκεί κριτική στην κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους.

THOMAS SNÉGARROFF

Πούτζι Μτφρ.: Κατερίνα Γούλα Σελ.: 421 Εκδόσεις Gutenberg

Η αληθινή ιστορία του Αμερικανογερμανού πιανίστα Ερνστ Χανφστένγκλ που ήταν στενός φίλος του Χίτλερ από τη δεκαετία του 1920 και πληροφοριοδότης του Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, στο οποίο συναντάμε από τον Γκέμπελς, τον Γκέρινγκ και τον Τσόρτσιλ μέχρι τον Τόμας Μαν, τον Καρλ Γιούνγκ και τη Ρόμι Σνάιντερ.

ELSA TRIOLET

Τριαντάφυλλα επί πιστώσει  Μτφρ.: Κατερίνα Γούλα Σελ.: 393 Εκδόσεις Gutenberg

Η ιστορία της Μαρτίν και του Ντανιέλ είναι μία από τις πολλές ιστορίες ατυχών ερώτων που αφηγήθηκαν η Έλσα Τριολέ και ο Λουί Αραγκόν στα σαράντα σχεδόν χρόνια του ευτυχισμένου γάμου τους. «Όποιος διαβάζει προσεκτικά τα μυθιστορήματά μας», γράφει ο Αραγκόν, «θα πρέπει να καταλαβαίνει και πώς γράφονταν και πώς ζούσαμε οι δυο μας με την Έλσα».

JUMPA LAHIRI

Στις δικές μου διαδρομές Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου Σελ.: 155 Εκδόσεις Gutenberg

Μια γυναίκα περιπλανιέται σε μια ευρωπαϊκή πόλη χωρίς όνομα, παρατηρεί ανθρώπους και μέρη, ανακαλεί σκηνές από το παρελθόν, γεγονότα που τη σημάδεψαν, συνομιλεί βουβά με πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της, τη μητέρα, τον πατέρα, παλιούς εραστές και φίλους, ανακαλύπτει σιγά σιγά τον εαυτό της και τι πραγματικά επιθυμεί στη ζωή της.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ

Πάπισσα Ιωάννα Σελ.: 555 Εκδόσεις Gutenberg

Αυτή η έκδοση της Πάπισσας Ιωάννας του Εμμανουήλ Ροΐδη δεν μοιάζει με καμιά άλλη που έχει εκδοθεί έως σήμερα ή είναι εν κυκλοφορία. Υπ’ αυτή την έννοια μπορεί τεκμηριωμένα να ισχυριστεί ότι είναι νέα, πλήρης, αναθεωρημένη, σχολιασμένη, βελτιωμένη και φιλολογικά αποκατεστημένη από την Δημήτρη Δημηρούλη.

ΟΥΟΛΤ ΟΥΙΤΜΑΝ

Τραγούδι του εαυτού μου  Μτφρ.: Δημήτρης Δημηρούλης Σελ.: 437 Εκδόσεις Gutenberg

Στην παρούσα έκδοση ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του κάτι μοναδικό: την πρώτη έκδοση του ποιήματος του 1855 και την τελευταία του 1891-92. Μπορεί επομένως να συγκρίνει το ίδιο ποίημα σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές και να δει πώς εκφράζεται ποιητικά ο νέος και άγνωστος ποιητής και πώς ο αναγνωρισμένος και ηλικιωμένος. Επίσης έχει στη διάθεσή του το αγγλικό κείμενο, εισαγωγή του μεταφραστή, σχόλια, χρονολόγιο και βιβλιογραφία.

VOLKER ULLRICH

Οκτώ μέρες του Μάη  Μτφρ.: Σίσσυ Παπαδάκη Σελ.: 370 Εκδόσεις Gutenberg

Ώρα με την ώρα, από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, από το υπόγειο καταφύγιο του Χίτλερ μέχρι το εξοχικό του Στάλιν, από τα πεδία των μαχών και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τα σπίτια των απλών Γερμανών, ο βραβευμένος ιστορικός και δημοσιογράφος Φόλκερ Ούλριχ συνθέτει, μέσα από πλήθος ημερολόγια, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, μια συναρπαστική εικόνα της χαώδους περιόδου ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Η επερχόμενη αταξία Σελ.: 336 Εκδόσεις Επίκεντρο

Είναι σε θέση οι κοινωνίες των ανθρώπων από «βούτυρο» και των «νάρκισσων» της Δύσης να καταλάβουν τι παίζεται; Αν το καταλάβουν, αντέχουν να θυσιάσουν μέρος των ανέσεων και της ευημερίας με δανεικά προκειμένου να επανεφεύρουν την εκρηκτική δυναμική του ανταγωνισμού, της ελεύθερης αγοράς και της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, χωρίς τις ταυτοτικές υστερίες επιμέρους μειονοτήτων; Είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τον καπιταλισμό;

ΑΘΗΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

Κόντρα στις βεβαιότητες Σελ.: 312 Εκδόσεις Επίκεντρο

Το δίπολο αριστερά – δεξιά απεικονίζει μια νέα πολιτική γεωμετρία που μετατοπίζει τον πολιτικό ανταγωνισμό στον χώρο του κέντρου και προϋποθέτει συνολικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι ιδέες χρειάζονται επανεφεύρεση. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να δώσει μερικά ψήγματα των νέων ιδεών που αναγκαστικά χρειάζονται συνεχή επαναπροσδιορισμό και αναθεώρηση με βάση τις συγκλονιστικές εξελίξεις της εποχής.

JAY SHETTY

Οι 8 κανόνες της αγάπης Μτφρ.: Xρήστος Καψάλης Σελ.: 376 Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο συγγραφέας, στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζει την αγάπη πέρα από τα κλισέ και μας προσφέρει συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα για να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε ουσιαστικά. Μοιράζεται μαζί μας μυστικά για το πώς να κερδίζουμε ή να χάνουμε μαζί, για το πώς ορίζεται η αγάπη και το γιατί ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος.

JANE AUSTEN

Πειθώ Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου Σελ.: 304 Εκδόσεις Ψυχογιός

Οχτώ χρόνια πριν, η Αν υπέκυψε στις πιέσεις που δέχτηκε από την οικογένειά της και αρνήθηκε να παντρευτεί τον πλοίαρχο Γουέντουορθ. Τώρα, ο πλοίαρχος βρίσκεται ξανά στον κοινωνικό της κύκλο και ο έρωτάς της γι’ αυτόν ξαναζωντανεύει. Με χιούμορ, ευαισθησία και τρυφερότητα, η Όστεν μας αφηγείται μια ιστορία αγάπης που πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που της βάζει η κοινωνία αλλά και το πέρασμα του χρόνου.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Νήσος θέρος Σελ.: 336 Εκδόσεις Ψυχογιός

Μια Χώρα πιο λευκή και από νεκροταφείο Εσκιμώων. Μια μαύρη γάτα που περιπολεί στ’ ασβεστωμένα σοκάκια. Μια άδεια εκκλησία κι ένα φισκαρισμένο μπορντέλο. Μια καραβιά εξαφανισμένοι τουρίστες. Ένας σταυρός βυθισμένος στον πάτο του λιμανιού. Τρεις γαβάθες θανατερό τζατζίκι. Μια κλεμμένη σωβρακοφανέλα αγροφυλακής. Ένα δοχείο νυκτός γεμάτο παθιασμένα δάκρυα. Ένας απελπισμένος έρωτας. Μια διαολεμένη ναυτική βεντέτα. Το πιο κεφάτο, το πιο φευγάτο μυθιστόρημα που θα διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι.

ΣΑΡΑ ΠΙΡΣ

Το θέρετρο Μτφρ.: Νεκτάριος Καλαϊτζής Σελ.: 432 Εκδόσεις Ψυχογιός

Σε ένα ειδυλλιακό θέρετρο σ’ ένα νησί στις ακτές της Αγγλίας με σκοτεινό παρελθόν μια νέα γυναίκα βρίσκεται νεκρή κάτω από το περίπτερο της γιόγκα. Φαίνεται ότι ο θάνατος της προκλήθηκε από μια ατυχή πτώση. Όμως η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ ανακαλύπτει ότι το θύμα δεν ήταν ένοικος του θερέτρου· δεν έπρεπε να είναι καν στο νησί.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αναδυομένη Σελ.: 208 Εκδόσεις Ψυχογιός

«Πόσο αλλιώτικα λάμπανε τα γαλαζοπράσινα μάτια της και τι παράξενη έκφραση είχε στο πρόσωπό της τη στιγμή που έβγαινε απ’ τη θάλασσα ολόγυμνη, με τα μαύρα της μαλλιά μισοπεσμένα! Δεν έβλεπες παρά μια Ψυχή, ένα Πνεύμα, μια Ιδέα».

LUCY SCORE

Όσα κρύβουμε από το φως Μτφρ.: Αναστασία Δεληγιάννη Σελ.: 624 Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Νας ήταν ανέκαθεν ο καλός από τους αδελφούς Μόργκαν. Όμως τώρα, καθώς αναρρώνει από τον πυροβολισμό που δέχτηκε και υποφέρει από κρίσεις πανικού και εφιάλτες, νιώθει σκιά του εαυτού του. Δεν θέλει κανένας να μάθει τι περνάει. Ωστόσο, η νέα γειτόνισσά του, η έξυπνη και σέξι Λίνα, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τον βασανίζει και αισθάνεται έντονη έλξη για τον γοητευτικό αστυνομικό. Το ίδιο κι εκείνος.

ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ

Ο ελληνικός εμφύλιος Σελ.: 200 Εκδόσεις Επίκεντρο

Ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Περιπέτειες της μεσαίας τάξης Σελ.: 424 Εκδόσεις Επίκεντρο

Ποια είναι η ιστορία της μεσαίας τάξης στη Δύση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποια η σχέση της με την κατανάλωση, τον ατομικισμό και τη χειραφέτηση; Με ποιον τρόπο φτάσαμε στην πανθομολογούμενη πλέον υπαρξιακή της κρίση; Ποια η ιστορική πορεία των μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 και μετά; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει αυτό το βιβλίο.

NICK ELIOPULOS

Σπάσε τον κώδικα Μτφρ.: Κέλλυ Δημοπούλου Σελ.: 144 Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το Minecraft είναι ένα παιχνίδι τοποθέτησης κύβων και περιπέτειας. Χτίσε, παίξε και εξερεύνησε διατρέχοντας άπειρους κόσμους με βουνά, σπηλιές, ωκεανούς, ζούγκλες και ερήμους. Κέρδισε ορδές από ζόμπι, ψήσε το κέικ των ονείρων σου, εξόρμησε σε καινούριες διαστάσεις ή χτίσε έναν ουρανοξύστη. Το τι κάνεις στο Minecraft είναι δική σου υπόθεση

ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών Σελ.: 168 Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας γύρω από μια ροκ μπάντα στο Παγκράτι. Τα μέλη της μπαινοβγαίνουν με άνεση σε σημαδιακούς τόπους, τρέχουν να προλάβουν την εποχή τη στιγμή που αλλάζει, χωρίς να συνειδητοποιούν ακριβώς πού έγκειται αυτή η αλλαγή. Πωρώνονται σε μια συναυλία του Σαββόπουλου, διασκεδάζουν σε έναν αγώνα κατς, πίνουν βερμούτ σε πάρτι που διαλύει η αστυνομία, συμμετέχουν και σε αντιχουντικές δράσεις.

K.L. WALTHER

Ένα καλοκαίρι χωρίς κανόνες Μτφρ.: Δέσποινα Δρακάκη Σελ.: 432 Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Μέρεντιθ Φοξ έχασε την αδελφή της και ακόμα δεν έχει καταφέρει να το ξεπεράσει. Αυτό το καλοκαίρι όμως το πήρε απόφαση. Ειδικά φέτος, που θα μαζευτούν όλοι για έναν μεγάλο καλοκαιρινό γάμο. Θα πάρει μέρος στο παιχνίδι που παίζουν οικογενειακώς, τον Δολοφόνο, κυρίως για να τιμήσει τη μνήμη της. Θα συνειδητοποιήσει όμως ότι κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο το παιχνίδι αλλά και την καρδιά της.

PATRIK SVENSSON

Βαθύ μπλε Μτφρ.: Αγγελική Νάτση Σελ.: 320 Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια γνωριμία με τη γοητεία της θάλασσας αλλά και με όσους την εξερεύνησαν, τη χαρτογράφησαν και θέλησαν να την υποτάξουν. Ένας ύμνος στην αδάμαστη περιέργεια, την πανάρχαια κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε τον κόσμο, αυτήν που στον ρου της Ιστορίας άλλοτε αποδείχτηκε η πιο όμορφη ανθρώπινη ιδιότητα κι άλλοτε η πιο καταστροφική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΜΟΣ

Πάρε ανάσα Σελ.: 344 Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Σίλβια Κώτσου έχει επιστρέψει έκει όπου μεγάλωσε, μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες της. Έχουν επιζήσει μιας εγκληματικής επίθεσης στην Αθήνα, κατά την οποία δολοφονήθηκαν ο πατέρας της και ο άντρας της. Το παρελθόν θα εμφανιστεί και πάλι μπροστά της, όταν ο δικηγόρος της οικογένειάς της ανασύρεται νεκρός Την υπόθεση θα αναλάβει ο αστυνόμος Λάζος.

ROMY HAUSMANN

Perfect day Μτφρ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου Σελ.: 408 Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κορίτσια από έξι έως δέκα ετών εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια. Ένα βράδυ, ο διεθνούς φήμης καθηγητής φιλοσοφίας και ανθρωπολόγος Βάλτερ Λέσνιακ συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια της κόρης του. Εκείνη είναι βέβαιη πως έχει γίνει κάποιο λάθος. Η Νάταλι ζει με την κόρη της σε ένα χωριό για να ξεφύγουν από τον βίαιο σύζυγό της και δεν έχει πολλές επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό, ώσπου θα χαθεί ένα κορίτσι από το χωριό. Μπορεί το καλό και το κακό να συνυπάρχουν στον ίδιο άνθρωπο;

MAJA LUNDE

Η ιστορία των δέντρων Μτφρ.: Δέσπω Παπαγρηγοράκη Σελ.: 512 Εκδόσεις Κλειδάριθμος

H Maja Lunde είναι από τους πρωτοπόρους του λογοτεχνικού είδους climate fiction. Γράφει για τις οικογενειακές σχέσεις, για τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων καθώς και για τη σχέση μας με τη φύση. Παρελθόν, παρόν και μέλλον υφαίνονται μαζί καθώς η συγγραφέας αναρωτιέται: πώς ο άνθρωπος άλλαξε τα πάντα; Ένα μυθιστόρημα με κινηματογραφική πλοκή, γεμάτο συναισθήματα και εικόνες.

SARAH PENNER

Η μυστική λέσχη Μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη Σελ.: 392 Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μια αξέχαστη ιστορία που εξερευνά τα θολά όρια μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα ρίσκα που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν οι γυναίκες όταν θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τους ανθρώπους που αγαπούν. Το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα της συγγραφέα του best seller Το μυστικό φαρμακείο.

STEPHEN KING

Παραμύθι Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης Σελ.: 776 Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στις αρχές της πανδημίας, ο Κινγκ έθεσε στον εαυτό του ένα ερώτημα: «Τι θα μπορούσα να γράψω, που θα μου πρόσφερε χαρά;», και έγραψε το Παραμύθι. Ο θρυλικός παραμυθάς βούτηξε στο βαθύτερο πηγάδι της φαντασίας του σε αυτό το καθηλωτικό μυθιστόρημα για ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι που κληρονομεί τα κλειδιά για έναν παράλληλο κόσμο, όπου το καλό συγκρούεται με το κακό.

TESSA BAILEY

Συνέβη ένα καλοκαίρι Μτφρ.: Κέλλη Κρητικού Σελ.: 432 Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Όταν µετά από ένα ξέφρενο πάρτι καταλήγει στη φυλακή, ο πατριός της Πάιπερ Μπέλινγκερ τη στέλνει στο Γουέστπορτ μαζί με την αδελφή της, για να αναλάβουν τη διαχείριση του κακόφημου µπαρ του πατέρα τους. Εκεί η Πάιπερ γνωρίζει τον Μπρένταν και ζει σε ένα άθλιο διαµέρισµα με κουκέτες, αποφασισµένη να δείξει στον πατριό της, αλλά και στον Μπρένταν, ότι δεν είναι απλώς ένα όμορφο κορίτσι.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (archaeostoryteller)

Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; Σελ.: 232 Εκδόσεις Key Books

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος υπερήρωας του αρχαίου κόσμου; Ποια τεράστια παλάτια χάθηκαν για αιώνες και ξαναβγήκαν στο φως; Γιατί μας πηγαίνουν εκδρομή στον Παρθενώνα; Πώς ένα γαϊδουράκι έγινε ήρωας και το δόξασε όλη η αρχαία Αθήνα; Αυτό το βιβλίο θα σε ταξιδέψει εύκολα, γρήγορα και απλά σε κόσμους αρχαίους και θα καταλάβεις γιατί η αρχαιολογία είναι τόσο συναρπαστική!

TZINTOY KΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

Εσύ τι είναι αυτό που ψάχνεις; Μτφρ.: Έλενα Τσουκαλά Σελ.: 192 Εκδόσεις Key Books

Ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του κόσμου, ο Τζίντου Κρισναμούρτι, προσφέρει τη σοφία του για έναν θεμέλιο λίθο της ζωής: τις σχέσεις μας. Απαντά στα βαθύτερα ερωτήματά μας, που αφορούν τους γονείς και τους συντρόφους έως τους συναδέλφους και τους φίλους, και αποκαλύπτει ένα μονοπάτι για να αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.

SANTIAGO GAMBOA

Η νύχτα θα είναι μεγάλη Mτφρ.: Δήμητρα Σταυρίδου Σελ.: 528 Eκδόσεις Διόπτρα

Ένα μικρό κομβόι αυτοκινήτων πέφτει σε ένοπλη ενέδρα στην επαρχία της Κάουκα. Λίγο αργότερα όλα τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί. Μια ανώνυμη καταγγελία γίνεται αιτία να ξεκινήσει η έρευνα. Ένα τραχύ και αιφνιδιαστικό θρίλερ, που αποτυπώνει με ακρίβεια μια χώρα όπου η βία, η διαφθορά και η απελπισία παίρνουν κάθε μέρα νέα, όλο και πιο απροσδόκητη μορφή…

ARTHUR RIMBAUD

Ποιήματα Μτφρ.: : Βασίλης Πατσογιάννης Σελ.: 236 Εκδόσεις Πλέθρον

O τόμος αυτός περιέχει τα περισσότερα ποιήματα που έγραψε ο ποιητής σε παραδοσιακό στίχο. Σε τούτη τη φόρμα εκφράστηκε –φέρνοντάς την πολλές φορές μέχρι τα άκρα– από την αρχή της τόσο σύντομης αλλά και τόσο βαρύνουσας ποιητικής του σταδιοδρομίας, μέχρι σχεδόν το τέλος της – έστω κι αν την εγκαταλείπει στις μείζονες συνθέσεις του για τον ελεύθερο στίχο. Παράλληλα, παρακολουθούμε εδώ την καθοριστική εξέλιξη που γνώρισε η ποιητική του προσωπικότητα.

JOEL DOR 

Ο πατέρας και ο ρόλος του στην ψυχανάλυση Μτφρ.: Βασίλης Πατσογιάννης Σελ.: 119 Εκδόσεις Πλέθρον

Ο συνοπτικός χαρακτήρας της παρούσας μελέτης, στοχεύοντας προπάντων στην επεξεργασία μιας αυστηρής εφαρμόσιμης θεωρίας, προτείνει επιπλέον μια διαυγέστατη περιδιάβαση στον χώρο μιας σύνθετης ψυχικής τοπογραφίας, εκ περιτροπής φαντασιακής και συμβολικής, δηλαδή της λειτουργίας του πατέρα απέναντι στο ασυνείδητο.

BARROUX

Σ’ αγαπάω, Μπλου  Μτφρ.: Χριστίνα Θεοχάρη Σελ.: 40 Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ένα ξεχωριστό βιβλίο που μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες ότι, ανεξάρτητα από το αν ζούμε κοντά στη θάλασσα ή όχι, τα πλαστικά που πετάμε μπορούν ακόμα να φτάσουν σε ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς. Ο Barroux αφήνει ένα μήνυμα με απλές οδηγίες στο τέλος του βιβλίου, τονίζοντας με όμορφο τρόπο την επείγουσα ανάγκη να σώσουμε τις φάλαινες και τους ωκεανούς μας.

TANYA ALTMANΝ

Τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού σας  Μτφρ.: Ευθαλία Σιαντούφη Σελ.: 304 Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ένας εύχρηστος οδηγός που με την εγκυρότητα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής επικεντρώνεται στις 150 πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών και καλύπτει τις απορίες τους απλά και κατανοητά. Οι φιλικές και ξεκάθαρες συμβουλές της Dr. Tanya Altmann απαντούν σε όλα όσα απασχολούν τους γονείς: από τον θηλασμό και τα εμβόλια μέχρι τις πρώτες βοήθειες.

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Εμείς και η ψυχή μας Σελ.: 340 Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αυτό το βιβλίο δεν θα σας βοηθήσει να λύσετε ενδεχόμενα προβλήματα, δικά σας ή των ανθρώπων σας. Τα προβλήματα λύνονται μόνο με θεραπεία. Όμως θα σας βοηθήσει να τα κατανοήσετε, να βρείτε την πηγή τους και να δώσετε εξηγήσεις. Ταυτόχρονα, είναι και ένα εκλαϊκευμένο εγχειρίδιο ψυχιατρικής που επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει βασικές έννοιες και να αποκτήσει μια πιο διεισδυτική ματιά στον ψυχισμό του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Απιστία Σελ.: 111 Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Οι εικόνες που έχουμε από τις πρώιμες σχέσεις με σημαντικούς άλλους θα επηρεάσουν καθοριστικά τη συμπεριφορά που θα έχουμε σε μια σταθερή σχέση στο μέλλον. Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης απαντά σε όλα τα ερωτήματα και έχει ως στόχο να καταφέρει να ανοίξει τους ορίζοντές μας για ένα φαινόμενο που παραμένει ακόμη ταμπού, τονίζοντας κυρίως τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας αλλά και των social media που έχουν φέρει πολλές αλλαγές στις ερωτικές σχέσεις σήμερα.

ΒΕLLA MACKIE

Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου Mτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου Σελ.: 504 Εκδόσεις Διόπτρα

Όταν η Γκρέις Μπέρναρντ ανακαλύπτει ότι ο απών εκατομμυριούχος πατέρας της έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της ετοιμοθάνατης μητέρας της για βοήθεια, ορκίζεται εκδίκηση και ετοιμάζεται να σκοτώσει κάθε μέλος της οικογένειάς του. Η Γκρέις διαλέγει τους συγγενείς της έναν προς έναν, και το αποτέλεσμα είναι τόσο φρικιαστικό όσο και διασκεδαστικό σε αυτή την ασεβή σκοτεινή φαρσοκωμωδία που μιλάει για την αρχοντιά, την οικογένεια, την αγάπη… και τον φόνο.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων Σελ. 384 Εκδόσεις Πατάκη

Ένα µυθιστόρηµα για τις αποσιωπήσεις της Ιστορίας και το πώς τα τραύµατα περνούν από γενιά σε γενιά, για το δέος προς το παρελθόν που µπορεί να γίνει βρόγχος ή εφαλτήριο, για την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας µέσα από «τις ιστορίες των άλλων».

David Graeber – David Wengrow

Η αυγή των πάντων Mτφρ.: Χροστόδουλος Λιθαρής Σελ.: 784 Εκδόσεις Διόπτρα

Αυτό το βιβλίο ανατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε την ανθρώπινη ιστορία, τις απαρχές της γεωργίας, της ιδιοκτησίας, των πόλεων, της δημοκρατίας, της δουλείας και του ίδιου του πολιτισμού. Οι συγγραφείς του, βασισμένοι σε πρωτοποριακές έρευνες στην αρχαιολογία και στην ανθρωπολογία, καταδεικνύουν ότι η ιστορία μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν δούμε τι λέει πραγματικά.

SEBASTIAN FITZEK

Το τελεσίγραφο Mτφρ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου Σελ.: 448 Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Τζουλς Τάνμπεργκ δουλεύει σε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες που θέλουν ν’ ακούν μια καθησυχαστική φωνή καθώς επιστρέφουν σπίτι μόνες αργά τη νύχτα, ή που τηλεφωνούν γιατί όντως κινδυνεύουν. Και απόψε μιλάει με μια γυναίκα που είναι τρομοκρατημένη. Κάποιος έχει γράψει με αίμα στον τοίχο μια ημερομηνία: τη μέρα του θανάτου της.

ΖΟΡΑ ΝΙΛ ΧΕΡΣΤΟΝ 

Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό  Μτφρ.: Μυρσίνη Γκανά Σελ.: 256 Εκδόσεις Αίολος

Ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο αφροαμερικανικής λογοτεχνίας, το Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό είναι η ιστορία μιας ασυμβίβαστης αγάπης στον αμερικανικό Νότο, δοσμένη με τη μοναδική πένα της Ζόρα Νιλ Χέρστον.

ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ

Ας σηκώσουμε ψηλά την ασπιδίστρα Μτφρ.: Δημήτρης Καρακίτσος Σελ.: 352 Εκδόσεις Αίολος

Eπίδοξος ποιητής, ο Γκόρντον Κάμστακ αρνείται μια δουλειά της προκοπής και επιλέγει τη φτώχεια, συνεπής, όπως θέλει να πιστεύει, στις ιδέες του. Θα τα καταφέρει έτσι ν’ αλλάξει τον κόσμο ή, έστω, τον εαυτό του; Ένα μικρό αριστούργημα του Όργουελ, σπουδή στις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες.

FREIDA McFADDEN

Η αγγελία Mτφρ.: Κίκα Κραμβουσάνου Σελ.: 432 Εκδόσεις Διόπτρα

Η Μίλι έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της στη φυλακή. Τώρα αναζητά μια ευκαιρία, μια εργασία που θα της επιτρέψει να έχει μια φυσιολογική ζωή. Δεν ελπίζει ότι η συνέντευξή της με τη Νίνα θα πάει καλά. Γι’ αυτό, όταν δέχεται τα απρόσμενα νέα της πρόσληψής της, αγνοεί όλα τα ανησυχητικά σημάδια και τις παραξενιές της Νίνα. Όμως, ακόμη και το δωμάτιό της μοιάζει περισσότερο με κελί.

ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΛΑΡΚ

Πιρανέζι  Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης Σελ.: 256 Εκδόσεις Αίολος

Ατελείωτοι διάδρομοι, άπειρες αίθουσες, χιλιάδες αγάλματα: αυτό είναι το Σπίτι του Πιρανέζι, του μοναδικού του κάτοικου, αφοσιωμένου στην εξερεύνηση και μεθοδική καταγραφή του. Ο χρόνος μετράει με βάση την παλίρροια που πλημμυρίζει τακτικά το λαβυρινθώδες οίκημα και τις επισκέψεις του Άλλου, που ενημερώνεται για την εξέλιξη των ερευνών. Όταν όμως ο Πιρανέζι ανακαλύπτει ίχνη ενός τρίτου ανθρώπου, θα έρθει αντιμέτωπος με μια αλήθεια μεγαλύτερη από το σπίτι…

ΣΙΛΒΙΑ ΑΒΑΛΟΝΕ

Μια φιλία Μτφρ.: Λούλα Καραγιαννάκη Σελ.: 560 Εκδόσεις Αίολος

Η Ελίζα και η Μπεατρίτσε, δύο δεκατετράχρονες έφηβες στην ιταλική επαρχία, συνδέονται με μία από κείνες τις μοναδικές φιλίες ζωής. Ένα απρόσμενο γεγονός διαλύει τη φιλία τους και μετά από δεκατρία χρόνια φαίνεται να μην έχουν ξεπεράσει η μία την άλλη. Ένα μοναδικό μυθιστόρημα για τη φιλία, την οικογένεια, τις σχέσεις.

ΣΟΥΖΑΝ ΧΙΛΛ

Η γυναίκα με τα μαύρα  Σελ.: 192 Μτφρ.: Θωμάς Μαστακούρης Εκδόσεις Αίολος

Το κλασικό μυθιστόρημα γοτθικού τρόμου της Σούζαν Χιλλ, που μεταφέρθηκε με επιτυχία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments