Policy Briefs

Αύξηση επιτοκίων: Η Ιταλία φορολογεί τα τραπεζικά κέρδη

Αύξηση επιτοκίων: Η Ιταλία φορολογεί τα τραπεζικά κέρδη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Με κοινή απόφαση των Τζόρτζια Μελόνι και Ματέο Σαλβίνι, αυξάνεται η φορολόγηση των τραπεζικών κερδών.

Η Ιταλία αποφάσισε να επιβάλει φόρο 40% στα « πλεονασματικά κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύξησε το κόστος χρήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις », είπε ο Ματέο Σαλβίνι σε δημοσιογράφους στη Ρώμη μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτή η αύξηση, η οποία αύξησε σημαντικά τα κέρδη των τραπεζών, έχει βλάψει τους πελάτες τους που επωμίζονται όλο το βάρος της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τους, εξέφρασε τη λύπη του ο κ. Σαλβίνι.

«  Δεν είναι μερικές χούφτες εκατομμύρια, αλλά μερικά δισεκατομμύρια. Είναι μέτρο δικαιοσύνης », διαβεβαίωσε το αφεντικό της Λέγκας, ακροδεξιό μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Τζωρτζία Μελόνι.

Ο φόρος στα υπερβάλλοντα κέρδη των τραπεζών, ο οποίος πρέπει να διευθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2024, θα αφορά τις λογιστικές χρήσεις 2022 και 2023, όπως πληροφορήθηκε το AFP από κυβερνητική πηγή.

Η εισφορά 40% θα γίνει εάν τα καθαρά έσοδα από τόκους που καταγράφηκαν το 2022 υπερβούν την αξία του οικονομικού έτους 2021 κατά τουλάχιστον 3%.

Ο φόρος αυτός θα εφαρμόζεται στο μέρος που υπερβαίνει το ποσό του προηγούμενου οικονομικού έτους. Για τα κέρδη του 2023 σε σχέση με το 2022, το όριο από το οποίο θα επιβληθεί ο φόρος ανεβαίνει στο 6%.

Το ποσό του έκτακτου φόρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει ποσοστό ίσο με το 25% της αξίας του καθαρού ενεργητικού της τράπεζας.

Έτσι, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να κινητοποιήσει κονδύλια για το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο κινδυνεύει να εξαντληθεί λόγω της αιφνιδιαστικής πτώσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,3% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα καταβληθούν σε ένα ταμείο που προορίζεται για τη χρηματοδότηση μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ιταλικές τράπεζες, όπως και οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους, είδαν τα καθαρά τους έσοδα από τόκους να εκτινάσσονται μετά την άνοδο των επιτοκίων, χωρίς να αυξάνουν τις αποδοχές των τρεχουσών λογαριασμών των πελατών τους.

Η πρώτη ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo σημείωσε άλμα 80% στα καθαρά κέρδη της στα 4,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, χάρη στα έσοδα που προέκυψαν από την άνοδο των επιτοκίων. Η ανταγωνιστική UniCredit σημείωσε εξαμηνιαία καθαρά κέρδη 4,4 δισ. ευρώ.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας εισήγαγε επίσης έναν έκτακτο φόρο στις τράπεζες που έχει προγραμματιστεί για το 2023 και το 2024, προκαλώντας κριτική από την ΕΚΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments