Πολιτική

Τι σηματοδοτεί πολιτικά η επιλογή του Χάρη Δούκα

Τι σηματοδοτεί πολιτικά η επιλογή του Χάρη Δούκα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο ιδιαίτερος πολιτικός συμβολισμός της υποψηφιότητας του κ. Χάρη Δούκα για το ΠΑΣΟΚ

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα καθυστέρησε να ανακοινωθεί, όμως ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων στο τέλος δεν απογοήτευσε: την ημέρα που έδωσε στη δημοσιότητα την υποψηφιότητά του, όλος ο κομματικός μηχανισμός μιλούσε με θετικά λόγια για τον καθηγητή του ΕΜΠ που αποφάσισε να κάνει το θέμα και εν πολλοίς να αποτελέσει το βασικό πρόσωπο της παράταξης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές -όχι μόνο λόγω χαρακτήρα, αλλά και γιατί, αθόρυβα, τα τελευταία χρόνια επί της σημερινής αλλά και της προηγούμενης ηγεσίας, ο Δούκας καθοδήγησε τη στάση του κόμματος σε ενεργειακά θέματα και ζητήματα περιβάλλοντος, φτιάχνοντας ένα πλαίσιο πολιτικής κατεύθυνσης που στηρίζεται χωρίς διαφωνίες από όλους.

Σκουπίδια και ενεργειακά

Από την πρώτη στιγμή, ο Δούκας κατεβαίνει με ξεκάθαρο πρόγραμμα και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

«Η βιώσιμη αρχιτεκτονική, οι πράσινες διαδρομές σε γειτονιές, η αξιοποίηση κλειστών χώρων (όπως σχολεία τα απογεύματα και τους καλοκαιρινούς μήνες), η σωστή πεζοδρόμηση, η χρήση ανοιχτών χρωμάτων στις επιφάνειες, η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου, είναι στοχευμένες παρεμβάσεις που μπορούν να καταστήσουν την πόλη μας περισσότερο ανθεκτική στην κλιματική κρίση που θα εντείνεται, με καθαρότερο αέρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διακήρυξή του, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η πράσινη ενέργεια, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τις ανισότητες και την «ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών της Αθήνας».

Χθες, το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα και το σχέδιο του Δούκα για τα απορρίμματα της Αθήνας – με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος πως ο δήμος είναι 48ος στην ανακύκλωση από τους 66 της Περιφέρειας Αττικής.

«Στόχος μας είναι ο Δήμος Αθηναίων να πετύχει κατ’ ελάχιστον 50% μείωση της ποσότητας απορριμμάτων στο τέλος της πενταετίας 2024-2028», ανέφεραν, μιλώντας για προγράμματα πρόληψης με ειδικό σχεδιασμό για κάθε δημοτική ενότητα, επανασχεδιασμό της αποκομιδής και γρήγορη επέκταση της χωριστής συλλογής αποβλήτων τροφίμων.

Πολιτικός συμβολισμός

Και αυτό γιατί τα στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι η ανανέωση, για την οποία ομιλεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντανακλά στην πραγματικότητα.

Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ένας ήπιος άνθρωπος, ο οποίος έχει πάντα ως στόχο να προσφέρει μια εναλλακτική λύση όταν αντιτίθεται σε κάτι (όπως ακριβώς θέλει το ΠΑΣΟΚ για το επόμενο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και προσθέτει ένα τεχνοκρατικό στοιχείο στην πολιτική κατεύθυνση των δυνάμεων που τον στηρίζουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά του στην παρούσα φάση είναι η αναγνωρισιμότητα, γι’ αυτό και αναμένεται να κάνει περισσότερες εμφανίσεις στα ΜΜΕ στο μέλλον, καθώς και να αυξήσει την προβολή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα υπάρχει πολιτική διάσταση, αλλά όχι κομματική», σχολίασε πρόσφατα σχετικά με την υποψηφιότητά του, με στόχο να συσπειρώσει ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων πίσω του. «Δεν είναι ούτε κεντροαριστερό ούτε κεντροδεξιό το να αναδείξουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να καταστήσουμε την αντιμετώπισή της κεντρικό ζήτημα». Υπάρχουν πολιτικοί και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος που αναγνωρίζουν τη σημασία αυτού του ζητήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments