Πολιτική

Οι Βάγκνερ του Ζάγκρεμπ και το ημέτερο κράτος

Οι Βάγκνερ του Ζάγκρεμπ και το ημέτερο κράτος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Δομικές και διαχρονικές ορισμένες ανεπάρκειες της κρατικής μας συγκρότησης.

Μία πολυπληθής ομάδα φανατικών από το Ζάγκρεμπ διασχίζει με φάλαγγα αυτοκινήτων τη χώρα από τα βόρεια σύνορα έως την Αθήνα, με διακηρυγμένο στόχο να προκαλέσει επεισόδια. Στην Αθήνα ανενόχλητη κυκλοφορεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και ενισχύεται με άλλους Έλληνες αλήτες, χούλιγκαν του Παναθηναϊκού. «Έτσι νικάει η Λεωφόρος» ακούγεται να κραυγάζει ένας απ’ αυτούς την ώρα των επιθέσεων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αποτέλεσμα: Πολλοί τραυματίες και ένας νεκρός – είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο της οργανωμένης ελληνοκροατικής αλητείας.

Αυτονόητες ερωτήσεις. Αφού η οργανώτρια των ευρωπαϊκών αγώνων ομοσπονδία είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση των χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ, προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί, πού ήταν η ανέμελη ελληνική κρατική οντότητα να σταματήσει εγκαίρως το κομβόι τους στους εθνικούς δρόμους από τα σύνορα έως την Αθήνα; Και αφού έφτασε ο κροατικός εσμός στην Αθήνα και αφού συνδέθηκε με την αντίστοιχη Αθηναϊκή αλητεία, πού ήταν πάλι οι ανήμπορες αρχές να σταματήσουν τη κοινή επίθεσή τους εναντίον ανύποπτων ανθρώπων που κυκλοφορούσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια; Δεν υποτίθεται ότι μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού θα λαμβάνονταν αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον της οπαδικής βίας;

Όταν η Ελλάδα καιγόταν, αποδείχθηκε ότι τα εποπτεύοντα υπουργεία, οι εποπτεύουσες περιφέρειες και οι εποπτεύοντες δήμοι δεν είχαν λάβει ορισμένα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης της πυρκαγιάς για τον περιορισμό των ζημιών, γεγονός που μπορεί βέβαια να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε ανεπάρκεια αυτών που θα έπρεπε να λάβουν προληπτικά μέτρα. Τα απαραίτητα κονδύλια υπήρχαν, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένος έλεγχος για το που κατευθύνθηκαν τελικά τα διατιθέμενα κονδύλια, παρά τις σοβαρές προσπάθειες των τελευταίων τριών χρόνων.

Όταν αφύλακτα πυρομαχικά εξερράγησαν στη Μαγνησία, που υποτίθεται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας, άκουσαν.

Άκουσαν όταν οι πολίτες έπρεπε να κατέβουν στην παραλία για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Με άλλα λόγια, μέσα σε λίγες μέρες η κρατική μας συγκρότηση αιφνιδιάστηκε από τις ενέργειες των χούλιγκανς, τις φωτιές, τις εκρήξεις και την κατάληψη των παραλιών. Είναι σαν οι Κροάτες χούλιγκαν να είχαν φτάσει στην Αθήνα και να μην γνώριζαν ότι οι Αθηναίοι φίλοι τους τούς περίμεναν εδώ. Λες και δεν είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι οι καύσωνες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές και πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Οι βόμβες δεν πρέπει να μένουν αφύλακτες και οι εγκαταστάσεις εθνικής σημασίας για την ασφάλεια πρέπει να διαθέτουν επαρκή μέτρα πυροπροστασίας. Τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί το απόλυτο χάος στα παραθεριστικά θέρετρα, λες και δεν είναι γνωστό ότι, σε ένα ακραίο παράδειγμα, η χρήση ομπρελών και ξαπλωστρών στην παραλία είναι υποχρεωτική. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των διακοπών, ανακοινώνονται μέτρα για πολλοστή φορά. Χουλιγκανισμός, φωτιές, κάμπινγκ, παραλίες κ.λπ.

Κατά την πρώτη θητεία της, η σημερινή κυβέρνηση έδωσε δείγματα αξιοπρόσεκτης διαχειριστικής επάρκειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, των οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, των μεταναστευτικών ζητημάτων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, λίγο πριν από το τέλος αυτής της πρώτης θητείας, ορισμένα ζητήματα έδειξαν ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος, μια ρηξικέλευθη ιδέα της πολιτικής ηγεσίας μας, δεν διέθετε ικανά στελέχη σε πολλούς τομείς. Με άλλα λόγια, ο κρατικός θεσμός εξακολουθεί να αδυνατεί να εκπληρώσει βασικά καθήκοντα και υποχρεώσεις με θεμελιώδη τρόπο σε ορισμένους βασικούς τομείς του κοινωνικού βίου

Στις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας της, τα φαινόμενα αδράνειας και ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού επαυξάνονται με επικίνδυνους μάλιστα ρυθμούς. Και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει το ελαφρυντικό ότι παρέλαβε καμένη γη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξιφουλκεί για το εάν η βία είναι… οπαδική ή αμιγώς πολιτική – φασιστική. Από τον εαυτό της παρέλαβε η κυβέρνηση, μετά μάλιστα από τα τέσσερα χρόνια της δικής της επιτυχημένης θητείας, στο τιμόνι του κράτους και της χώρας. Γι’ αυτό και δεν έχει πολλά περιθώρια να συνεχίσει με αρνητικές επιδόσεις, όπως αυτές των τελευταίων εβδομάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments