Οικονομία

Φοιτητική στέγη: Το Airbnb ανατρέπει τα δεδομένα

Φοιτητική στέγη: Το Airbnb ανατρέπει τα δεδομένα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί σταθερά στις επιλογές των ιδιοκτητών και προξενεί πρόβλημα στην εξεύρεση φοιτητικής στέγης.

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι οικογένειες εκείνων που πέρασαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μακριά από τις μόνιμες κατοικίες τους για αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Μάλιστα σε τουριστικές περιοχές της χώρας το όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς η επιμήκυνση του καλοκαιριού δημιουργεί ελλείψεις στην προσφορά κατοικιών οι ιδιοκτήτες των οποίων προτιμούν την τουριστική τους εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αλλάξει το τοπίο στην αναζήτηση στέγης για τους φοιτητές.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες αναζητούν συμβόλαια για την περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο, δηλαδή εκτός της τουριστικής περιόδου.

Σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, οι ιδιοκτήτες αρνούνται τα πολυετή συμβόλαια και ζητούν λίγους μήνες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καθώς θέλουν να λειτουργήσουν το ακίνητο ως Airbnb κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η φοιτητική στέγαση ήταν επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος, με τις τιμές να γίνονται επιτέλους λιγότερο ανησυχητικές για όσους αναζητούν ένα ακίνητο αλλά δεν μπορούν να βρουν.

Όπως αναφέρει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός «στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για το ελληνικό real estate, η ζήτηση για φοιτητική εστία κυμαίνεται ανάλογα, επηρεάζοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενισχύεται επιπλέον και από το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των μεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές είναι μεγαλύτερες, υπάρχει μια τάση μετακίνησης των φοιτητών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για μια πιο value for money στέγη».

Στις περισσότερες πόλεις που υποδέχονται φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα είναι και τουριστικές, υπάρχει μικρή προσφορά, «τσουχτερές» τιμές και μεγάλη ζήτηση.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υψηλές παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό,  Κουκάκι, Μετς,  Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ..

Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης κατοικίας θα προτιμήσει να μισθώνεται το ακίνητό του έναντι 40 ή 60 ευρώ ημερησίως μέσω της Airbnb παρά τη μηνιαία μίσθωση από έναν φοιτητή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments