Πολιτική

Το δύσκολο καλοκαίρι της Κυβέρνησης

Το δύσκολο καλοκαίρι της Κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε ιδιαίτερα απαιτητικό για το κυβερνητικό σχήμα.

Οδεύουμε αισίως προς τον Δεκαπενταύγουστο και μπορούμε πλέον να πούμε πως, για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, το φετινό καλοκαίρι δεν είναι απλά «δύσκολο», όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, μιλώντας για τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή, αλλά από αυτά που ένας πολιτικός θα ευχόταν να… πάνε και να μην ξανάρθουν! Μόνο για θερινή ραστώνη δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την κυβέρνηση, ούτε πριν, ούτε και μετά το κλείσιμο της Βουλής – και αυτό, όχι μόνο εξαιτίας των «καθιερωμένων», δυστυχώς, μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακό τέχνασμα». «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σημειώσει, ωστόσο, πως το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία «μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι την μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν είναι απλή υπόθεση για να την ξεπεράσει έτσι ο κ. Μητσοτάκης». Και τούτο διότι, εκτός από τις δασικές πυρκαγιές που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα της χώρας και φυσικά έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων, συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν πολλά άλλα, ιδιαιτέρως δυσάρεστα πράγματα.

Η συντριβή του Καναντέρ στην Κάρυστο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο γενναίων πιλότων, προκάλεσε φωνές για υποστελεχωμένη πυροσβεστική και έλλειψη σύγχρονων μέσων δασοπυρόσβεσης. Η πύρινη λαίλαπα της Μαγνησίας κατέληξε, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, στο «σκάνδαλο» της έκρηξης αποθήκης πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης όχι μόνο λόγω της τραγικής εμπειρίας της άγριας δολοφονίας ενός νεαρού φιλάθλου, του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, από νεοναζιστές χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και της εξίσου άγριας δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και επειδή αυτή τη φορά οι ελληνικές αστυνομικές αρχές δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το περιστατικό Οι αστυνομικές αρχές είχαν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να αποτρέψουν το περιστατικό. Τότε χτύπησαν οι πολιτικά αναγκαίες «καμπάνες» της ευπρέπειας και ο Νότης Μητράκης παραιτήθηκε και απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφασίστηκε αστραπιαία να μη στηριχθεί εκ νέου ο Γιώργος Πατούρης από τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Και οι δύο ουσιαστικά τιμωρήθηκαν με «κόκκινη κάρτα» για τη στάση τους, η οποία προκάλεσε την κοινή γνώμη σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Όμως ακριβώς αυτού του είδους την αναστοχαστικότητα ζητάει η Αντιπολίτευση από την Κυβέρνηση στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν πρόκειται για το «ξήλωμα» κάποιων αστυνομικών ή για έρευνες, η Αντιπολίτευση ζητεί περισσότερο δραστικές πολιτικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Θέλουν την «καρατόμηση» του Γιάννη Οικονόμου, που ως αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραμένει στη θέση του, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει αφενός ότι «δεν καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια ο αρμόδιος υπουργός» – λες και έχουμε την απαίτηση από τον υπουργό Υγείας να πάει να… χειρουργήσει, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ένας βουλευτής – αφετέρου, ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου και την κυβέρνηση γενικότερα, η οποία είχε ενημερωθεί από τις κροατικές αρχές για την επικίνδυνη φασιστική κάθοδο στην Αθήνα, κρίθηκε σκόπιμο να μην ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός για τέτοιες κρίσιμες πληροφορίες, αλλά η αρμόδια αστυνομία να τις διαχειριστεί χωρίς να τις κάνει «θέμα».

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα και ενώ η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επιλογή της «σιωπής», κάνοντας λόγο για «εξαφανισμένο» πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία την Παρασκευή, καθώς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της UEFA, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 του μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά τη συνάντησή τους, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Παρόμοια αντίδραση είχαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Λιακούλη, που παρέθεσε τα «ζόρια» του φετινού καλοκαιριού για την κυβέρνηση, για να σχολιάσει το πώς ερμηνεύει κάθε φορά την πολιτική ευθύνη η Νέα Δημοκρατία: «’Αποκεφαλίζουν’ τον κ. Πατούλη εν μία νυκτί για μια ζεϊμπεκιά, τον κ. Μηταράκη διότι έκανε διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, αλλά παράλληλα η 111 Πτέρυγα Μάχης παραδίδεται στις φλόγες χωρίς ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ενώ εν συνεχεία διαδραματίζεται το φιάσκο που οδήγησε στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας. Η χώρα δεν είναι ‘ξέφραγο αμπέλι’. Η ορολογία της πολιτικής ευθύνης δεν μπορεί να αλλάζει ανά περίπτωση και να ‘ερμηνεύεται’ κατά το γαλάζιο συμφέρον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments