Οικονομία

Έρχεται η δυσκολότερη φορολογική ημέρα του χρόνου

Έρχεται η δυσκολότερη φορολογική ημέρα του χρόνου

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η 31η Αυγούστου είναι η πιο κρίσιμη και πιο δύσκολη φορολογική ημέρα του έτους.

Διπλή δόση φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, 2η δόση ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές… Η φετινή 31η Αυγούστου θα είναι μια από τις πιο δύσκολες -αν όχι η δυσκολότερη- ημέρες της χρονιάς όσον αφορά στο ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων. «Το ίδιο συνέβαινε και πέρυσι», θα υποστηρίξει κάποιος. Ως προς τον αριθμό των υποχρεώσεων είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι καθώς και το 2022 είχαμε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με αποτέλεσμα να προκύψει η υποχρέωση καταβολής διπλής δόσης. Αυτό που αλλάζει είναι το ύψος των υποχρεώσεων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι φέτος θα βεβαιωθούν –μέσω των εκκαθαριστικών- σημαντικά περισσότεροι φόροι σε σχέση με πέρυσι

H αύξηση των ονομαστικών αποδοχών (σ.σ το 2022 είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και αναπροσαρμογές στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα) αναμένεται ότι θα οδηγήσουν το άθροισμα των δηλωθέντων εισοδημάτων από τα επίπεδα του 2021. Λόγω της μη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας, αυτό θα οδηγήσει και στη βεβαίωση περισσότερου φόρου. Αυτοί που πληρώνουν περισσότερα μέσω του εκκαθαριστικού, είναι όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές καθώς αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν προπληρώσει όλο τον φόρο που αναλογεί μέσω της παρακράτησης. Σε αυτούς που θα χρειαστεί να βάλουν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι έχουν «πιεστεί» μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών να δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα.

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στον αριθμό των έξι εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται περίπου 500.000 δηλώσεις. Μάλιστα, πρόκειται για φορολογούμενους που συνήθως παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Είναι και αυτοί που αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το συνολικό ποσό της βεβαίωσης το οποίο ήδη ανήλθε στα 3,05 δις. ευρώ. Πλέον είναι δεδομένο ότι θα κινηθούμε υψηλότερα από πέρυσι και το μόνο που απομένει είναι να καταγραφεί το… τελικό σκορ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments