Nέα της αγοράς

Στην 5η θέση της Ευρώπης οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα – Συνεχίζεται η εξομάλυνση

Στην 5η θέση της Ευρώπης οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα – Συνεχίζεται η εξομάλυνση

Πηγή Φωτογραφίας: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ελαφρά βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ακόμη η ελληνική αγορά συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων στη Γηραιά Ήπειρο.

Ελαφρά βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ακόμη η ελληνική αγορά συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων στη Γηραιά Ήπειρο. Παρά ταύτα οι τιμές της ελληνικής αγοράς δε βρίσκονται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης, όπως συνέβη πολλάκις στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα για το μήνα Αύγουστο μέχρι στιγμής βρίσκεται στην 5η θέση της Ευρώπης, με τιμή στα 92,89 ευρώ η μεγαβατώρα. Πιο ακριβές από την ελληνική αγορά είναι η Ιρλανδική με 100,1 ευρώ η μεγαβατώρα, η Μάλτα με 100,09 ευρώ η μεγαβατώρα, η Ιταλία με 99,57 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ουκρανία με 95,29 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι πιο φθηνές αγορές της Ευρώπης παραμένουν οι Σκανδιναβικές, οι οποίες επωφελούνται από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που περιλαμβάνει άφθονες ΑΠΕ αλλά και πυρηνική ενέργεια: η φθηνότερη αγορά είναι η Σουηδία με 16,13 ευρώ η μεγαβατώρα, ακολουθεί η Φινλανδία με 16,35 ευρώ η μεγαβατώρα, η Νορβηγία με 27,16 ευρώ η μεγαβατώρα και η ανία με 59,97 ευρω η μεγαβατώρα.

Ανάλογη είναι η εικόνα συνολικά για το 2023, με την Ελλάδα να ανεβαίνει στην 4η θέση με 126,18 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην πρώτη θέση ως πιο ακριβή αγορά της Ευρώπης μέχρι στιγμής το 2023 βρίσκεται η Ιταλία με 130,33 ευρώ η μεγαβατώρα, ακολουθεί η Μάλτα με 128,06 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ιρλανδία με 127,82 ευρώ η μεγαβατώρα. Στον αντίποδα η φθηνότερη αγορά μέχρι στιγμής φέτος είανι η Φινλανδία (53,96 ευρώ η μεγαβατώρα) και ακολουθούν Σουηδία (54,78 ευρώ η μεγαβατώρα) και Νορβηγία (67,89 ευρώ η μεγαβατώρα).

Εξομάλυνση

Τα στοιχεία από τις τιμές των ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν ότι συνεχίζεται η τάση εξομάλυνσης των τιμών προς τα επίπεδα που ίσχυαν πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικά χθες μόνο τρεις χώρες (Ιρλανδία, Μάλτα και Ιταλία) είχαν τιμές πάνω από το όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και οι υπόλοιπες αγορές κινήθηκαν χαμηλότερα: η αγορά βαρόμετρο της Γερμανίας είχε τιμή στα 93,56 ευρώ η μεγαβατώρα, ψηλότερη από την ελληνική που κινήθηκε στα 89,97 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα με βάση τις χθεσινές τιμές η Ελλάδα είχε ακόμη καλύτερη επίδοση καθώς υποχώρησε στην 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Βεβαίως η πτωτική πορεία των τιμών του ρεύματος οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου: από τα επίπεδα των 300 ευρώ πέρυσι τον Αύγουστο, φέτος οι τιμές έχουν υποχωρήσει  έως και τα 26 ευρώ η μεγαβατώρα, έστω και εάν τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακάμψει, φτάνοντας χθες μέχρι και τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα και η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχίσουν να ρίχνουν τη σκιά τους στην ενεργειακή αγορά και η οποία αρνητική είδηση στο κομμάτι της προμήθειας θα επηρεάζει αρνητικά τις τιμές όπως συνέβη αυτές τις ημέρες με τις απεργίες στην Αυστραλία που επηρεάζουν την αγορά του LNG.

Στα θετικά για την Ευρώπη, πάντως, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι αποθήκες αερίου της ηπείρου έχουν γεμίσει σε ποσοστό 80% που σημαίνει ότι για τον προσεχή χειμώνα θα υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με τις ροές αερίου από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η πορεία εξομάλυνσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας συναρτάται ευθέως με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και επομένως είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και ευάλωτη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το  πρώτο ισχυρό crash test για τις τιμές της ενέργειας θα το έχουμε το φθινόπωρο, όπως δείχνουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια για την τιμή του φυσικού αερίου που κινούνται στα επίπεδα των 45 ευρώ η μεγαβατώρα (για τον Οκτώβριο) και φτάνουν μέχρι τα 54,6 ευρώ η μεγαβατώρα για το χειμώνα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments