Policy Briefs

Πολωνία: Καθοριστικές οι βουλευτικές εκλογές για τη σχέση με την Ε.Ε.

Πολωνία: Καθοριστικές οι βουλευτικές εκλογές για τη σχέση με την Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: CNN.GR - ΠΟΛΩΝΙΑ: ΒΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΤΟΥΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΜΑΧΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

Αποφασιστική η επίδραση των βουλευτικών εκλογών στη σχέση της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (8 Αυγούστου) ο πρόεδρος της χώρας. Η εν λόγω ψηφοφορία αναμένεται καθοριστική για τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εποχή που η Πολωνία αντιμετωπίζει αυξανόμενες εντάσεις στα ανατολικά της σύνορα.

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στο μεγαλύτερο ανατολικό κράτος μέλος της ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση των σχέσεων μεταξύ της χώρας και των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν πρόσφατα παγώσει λόγω διαφορών σχετικά με το κράτος δικαίου και το μεταναστευτικό.

Οι εκλογές θα καθορίσουν επίσης αν η Ουκρανία, μέλος του ΝΑΤΟ και βασικός σύμμαχος, θα αντιμετωπίσει την ισχυρή παρουσία μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ στη Λευκορωσία και έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα, οδηγώντας τη χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενης αστάθειας στα ανατολικά της σύνορα.

«Αποφάσισα να διατάξω αυτές τις εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου 2023», έγραψε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στο Twitter. «Το μέλλον της Πολωνίας είναι υπόθεση του καθενός μας! Αξιοποιήστε τα δικαιώματά σας!».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κυβερνώντες εθνικιστές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκονται στην εξουσία από το 2015, διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών (PO).

Ωστόσο, ακόμη και αν οι νικητές των εκλογών του 2015 και του 2019 πετύχουν μια τρίτη διαδοχική νίκη, είναι απίθανο να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Το PiS έχει μέχρι στιγμής επικεντρώσει την εκστρατεία του γύρω από την αύξηση των πληρωμών στο πλαίσιο της εμβληματικής πολιτικής του για το επίδομα παιδιού, ενώ τονίζει ότι θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων και επικρίνει την υποτακτική, όπως λέει, προσέγγιση του PO στις σχέσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία.

Σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα σχετικά με μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, στην οποία αντιτίθεται η Βαρσοβία, και αυτό μπορεί να προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα με τις εκλογές.

Η PO λέει ότι η απομάκρυνση του PiS από την κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια της ΕΕ που έχουν παγώσει λόγω διαφωνίας σχετικά με το κράτος δικαίου και για να ανατραπούν οι αλλαγές στο δικαστικό σώμα και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές, έχουν διαβρώσει τα δημοκρατικά πρότυπα στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments