Διεθνή

Στην Τζόρτζια αύριο ο Τραμπ για να παραδοθεί

Στην Τζόρτζια αύριο ο Τραμπ για να παραδοθεί

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου), Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος από τις Αρχές λίγες ώρες μετά την κράτησή του, με εγγύηση 200.000 δολαρίων

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παραδοθεί αύριο στις Αρχές της κομητείας Φούλτον στην Τζόρτζια προκειμένου να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες για την προσπάθειά του να επέμβει στα εκλογικά αποτελέσματα της πολιτείας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020. «Μπορείτε να το πιστέψετε; Την Πέμπτη θα πάω στην Τζόρτζια της Ατλάντα για να συλληφθώ;» έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social, ιδιοκτησίας του ιδίου.

Ο σερίφης της κομητείας του Φούλτον δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως την ημέρα της παράδοσης η περιοχή γύρω από τη φυλακή όπου θα γίνει η παράδοση, αναμένεται να βρίσκεται σε «σκληρό lockdown», ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Ο Τραμπ αναμένεται να μείνει λίγες μόνον ώρες υπό κράτηση ενώ, σύμφωνα με εκπροσώπους του δικαστηρίου, η εγγύηση για την απελευθέρωσή του τέθηκε στις 200.000 δολάρια. Ορισμένοι από τους 18 συγκατηγορούμενούς του, ωστόσο, ενδέχεται να παραμείνουν προφυλακιστέοι στη φυλακή του Φούλτον για αρκετές εβδομάδες έως ότου αποφασιστούν οι όροι της απελευθέρωσής τους. Κατά την παράδοσή του, οι δικηγόροι του τέως προέδρου αναμένεται να διαπραγματευθούν με την εισαγγελέα Φάνι Γουίλις λεπτομέρειες όπως το εάν ο Τραμπ θα φωτογραφηθεί και κατά πόσον οι φωτογραφίες του θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Χθες, ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Ιστμαν, έγινε ο πρώτος κατηγορούμενος που παραδόθηκε. Ο Ιστμαν κατηγορείται πως είναι ο άνθρωπος που «ενορχήστρωσε» το λεγόμενο σχήμα των ψεύτικων εκλεκτόρων που σκοπό είχε να κρατήσει τον Τραμπ στην εξουσία ύστερα από την ήττα του 2020, προσπαθώντας να αντικαταστήσει τους νόμιμα εκλεγμένους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος σε επτά πολιτείες με δικούς του. «Είμαι σήμερα εδώ για να παραδοθώ εξαιτίας μιας κατηγορίας που δεν έπρεπε να μου έχει απαγγελθεί ποτέ και αποτελεί μια “διάβαση του Ρουβίκωνα” για τη χώρα. (…) Πιστεύω πως, εάν ο νόμος εφαρμοστεί σωστά σε αυτή τη δίκη, εγώ και όλοι οι συγκατηγορούμενοί μου θα αθωωθούμε», δήλωσε ο Ιστμαν λίγο πριν από την παράδοσή του.

Πρώτος από τους 18 συγκατηγορουμένους παραδόθηκε ο Τζον Ιστμαν, πρώην δικηγόρος του τέως προέδρου.

Παράλληλα, απόψε θα λάβει χώρα το πρώτο επίσημο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών. Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει από καιρό πως δεν διατίθεται να συμμετάσχει. «Γιατί να επιτρέψω σε υποψηφίους του 2%, 1% ακόμη και 0% να με χτυπήσουν με ερωτήσεις;» είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του στο Fox News.

Ποιοι θα είναι στο ντιμπέιτ

Οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή για απόψε είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικ Πενς, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Ντάουγκ Μπούργουμ, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Ασα Χάτσινσον, ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασβάμι και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ.

Οσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, πάντως, ο Τραμπ φαίνεται πως ανεβαίνει διαρκώς σε δημοτικότητα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο και η οποία διενεργήθηκε από τρία διαφορετικά δίκτυα, οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών που προτίθενται να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ αυξήθηκαν ύστερα από τις κατηγορίες στην πολιτεία της Τζόρτζια και αγγίζουν πλέον το 52,5%. Ενδεικτικά, το ποσοστό του αμέσως προηγούμενου και Νο 2 υποψηφίου, Ρον ντε Σάντις, μετά βίας αγγίζει το 15%.

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο αποψινό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο τέως πρόεδρος φαίνεται πως έχει διάφορους «άσους στο μανίκι». Κύκλοι που γνωρίζουν τις βουλές του διέδιδαν την προηγούμενη εβδομάδα πως σκόπευε να εμφανιστεί ξαφνικά, ενώ το ντιμπέιτ θα έχει αρχίσει, τραβώντας με την εκκεντρική επιλογή του τα φώτα πάνω του και μακριά από τους ανταγωνιστές τους. Τελικά, φαίνεται πως η πολιτική του ομάδα τον δασκάλεψε να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με λόγια του ίδιου, δεν αποκλείεται κοντά στον χρόνο της πολυαναμενόμενης τηλεμαχίας να δώσει στη δημοσιότητα την περίφημη συνέντευξη που έδωσε προ ολίγων ημερών ιδιωτικά στον αποπεμφθέντα από το Fox News Τάκερ Κάρλσον. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι προχωράει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για πολιτικούς του αντιπάλους. Υπενθυμίζεται πως ο Τάκερ Κάρλσον απολύθηκε από το συντηρητικό κανάλι τον Μάιο, χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments