Αθλητισμός

«Αθώος» αλλά… όχι ακριβώς. Ο γρίφος του Γκρίνγουντ

«Αθώος» αλλά… όχι ακριβώς. Ο γρίφος του Γκρίνγουντ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurosport.com21/08/2023/ Instagram: @masongreenwood

Προτού συλληφθεί, στις 30 Ιανουαρίου 2022, ο Γκρίνγουντ άξιζε στην ποδοσφαιρική αγορά 157 εκατ. ευρώ.

Το πρωί της Δευτέρας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ένα μήνυμα για τα εκατομμύρια των απανταχού οπαδών της, που επισκέπτονται τον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου: «Τι συμβαίνει αυτή την εβδομάδα στη Γιουνάιτεντ;». Οποιοι έκαναν «κλικ» σε αυτό το link, ενημερώνονταν ότι σύντομα θα υπήρχε στη διάθεσή τους μια συνέντευξη του 37χρονου γκολκίπερ της ομάδας, Τομ Χίτον, και ένα αφιέρωμα στον Κασεμίρο. Επίσης, ότι την Τρίτη το βράδυ η ομάδα Κ-21 αγωνιζόταν εναντίον της Στόκπορτ Κάουντι. Η ανακοίνωση για τον Μέισον Γκρίνγουντ ήταν, ακόμη, κλειδωμένη στο συρτάρι του Ρίτσαρντ Αρνολντ, γενικού διευθυντή του club. Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας, και ανέφερε ότι «θα ήταν φρόνιμο», ο 21χρονος ποδοσφαιριστής να αποχωρήσει από τη Γιουνάιτεντ. Κάποιοι παραξενεύτηκαν, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος αποφάσισε να μην τον παραπέμψει σε δίκη για τις σοβαρές κατηγορίες που τον βάραιναν (ξυλοδαρμός και απόπειρα βιασμού της πρώην συντρόφου του), «λόγω υπαναχώρησης βασικών μαρτύρων και κάποιων νέων στοιχείων που προέκυψαν». Περίμεναν ότι ο σύλλογος θα στήριζε τον παίκτη, που φοράει τη φανέλα του από μικρό παιδί. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αρχική απόφαση της διοίκησης, όπως γράφουν οι Times. Μπορεί ο Αρνολντ να μην είναι… αισθηματίας, αλλά ως επιτυχημένος μάνατζερ γνωρίζει πολύ καλά το συμφέρον της (εκάστοτε) εταιρείας του. Προτού συλληφθεί, στις 30 Ιανουαρίου 2022, ο Γκρίνγουντ άξιζε στην ποδοσφαιρική αγορά 157 εκατ. ευρώ.

View this post on Instagram

A post shared by Mason Greenwood (@masongreenwood)

Ηταν ο πιο πολλά υποσχόμενος άγγλος φορ, και ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Γιουνάιτεντ. Που, βεβαίως, δεν έπρεπε να χαθεί. Ο Αρνολντ έκανε τους λογαριασμούς του και αποφάσισε να κρατήσει τον παίκτη, που δεσμευόταν με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2025. Αρχισε να στρώνει το κόκκινο χαλί της επιστροφής του, συγκροτώντας μια επιτροπή στελεχών του συλλόγου -με τον ίδιο επικεφαλής-, η οποία θα διερευνούσε την υπόθεση για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ. Σύμφωνα με το Athletic, η επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τον Γκρίνγουντ, μίλησε με τη μητέρα της καταγγέλλουσας, και άκουσε ολόκληρο το ηχητικό ντοκουμέντο που υπήρχε (διάρκειας 14 λεπτών), κι όχι μόνο το ένα λεπτό που κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ. Σε αυτό το ένα λεπτό, ένας άνδρας (που υποτίθεται ότι είναι ο Γκρίνγουντ) ακούγεται να λέει στην πρώην σύντροφό του: «Σου το ζήτησα ευγενικά (να κάνουμε σεξ), κι εσύ αρνήθηκες. Τι περίμενες να κάνω;». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η επιτροπή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Αντιθέτως, φρόντισε να διαρρεύσει πως η Γιουνάιτεντ είναι πολύ ικανοποιημένη, που δεν αποδείχθηκε ότι ο Γκρίνγουντ έπραξε αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο Αρνολντ αποκάλυψε στους στενούς του συνεργάτες ότι σκόπευε να επαναφέρει τον παίκτη στην ομάδα. Σχεδίαζε, μάλιστα, να μαγνητοσκοπήσει ένα βίντεο, στο οποίο θα εξηγούσε τους λόγους αυτής της απόφασης. Ο προπονητής, Ερικ τεν Χαγκ, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής.

Οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί. Αφού ήταν νόμιμη (και συμφέρουσα), ήταν και ηθική. Ωσπου, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, το σκηνικό άλλαξε εντελώς, όπως γράφει το Athletic. Υπάλληλοι του club απειλούσαν με παραιτήσεις ή κινητοποιήσεις, αν ο Γκρίνγουντ επέστρεφε. Τα μέλη της γυναικείας ομάδας της Γιουνάιτεντ, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες εγκαταστάσεις με εκείνη των ανδρών, δεν τον ήθελαν στο «Κάρινγκτον». Κάποια στελέχη ενημέρωσαν τη διοίκηση για τις ανησυχίες των γονιών που έχουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες του συλλόγου. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας εξέφρασαν φόβους ότι εξαγριωμένοι διαδηλωτές θα στρατοπέδευαν έξω από το προπονητικό κέντρο. Γκάλοπ που διεξήγαγαν σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών (Manchester United Supporters Trust, Manchester United Women’s Supporters Club, Rainbow Devils) έδειξαν ότι τα μέλη τους ήταν διχασμένα. Στο ματς της Γιουνάιτεντ με τη Γουλβς, το πρώτο της στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ, έξω από το γήπεδο ανέμιζε ένα πανό που έγραφε: «Οι γυναίκες οπαδοί απαιτούν να μη γυρίσει ο Γκρίνγουντ – Βάλτε τέλος στη βία κατά των γυναικών». Ο λογαριασμός που εμφανίστηκε στο Twitter στις 11 του μήνα -«Female Fans Against Greenwood’s Return» (Γυναίκες οπαδοί κατά της επιστροφής του Γκρίνγουντ)- καλούσε σε κινητοποιήσεις. Στο ντιμπέιτ μπήκαν απρόσκλητοι, εναντίον του παίκτη, συλλογικότητες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Την περασμένη Πέμπτη, 17 Αυγούστου, η γνωστή παρουσιάστρια του Channel 4 και του Sky Sports, Ρέιτσελ Ράιλι, δήλωσε ότι θα πάψει να υποστηρίζει τη Γιουνάιτεντ, αν φέρει πίσω τον Γκρίνγουντ – έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα βρετανικά media. Ο Αρνολντ μέτρησε τις αντιδράσεις, έκανε τους λογαριασμούς του από την αρχή, συνυπολογίζοντας την πιθανή ζημιά στο brand name του συλλόγου, και την Παρασκευή αποφάσισε ότι το κόστος από την αποχώρηση του παίκτη θα είναι μικρότερο. Σήκωσε την άλλη σημαία, που γράφει πως ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό.

Η επιτροπή του έκρινε ότι η γλώσσα και η συμπεριφορά του Γκρίνγουντ δεν αρμόζουν σε ποδοσφαιριστή της Γιουνάιτεντ. Θυμήθηκαν, μάλιστα, ότι στη διάρκεια του lockdown, λόγω Covid-19, εκείνος οργάνωνε πάρτι με πολύ κόσμο. Η αστυνομία είχε επισκεφθεί το «Κάρινγκτον», και είχε ζητήσει να… του βάλουν μυαλό. Αν η άτυπη σύμβαση των αθλητικών συλλόγων με την κοινωνία δεν επιτρέπει στον Γκρίνγουντ να συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα club; Θα φανεί από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν -αν υπάρξουν- στην ομάδα που θα του ανοίξει την αγκαλιά της. Εκτός αν, ο επόμενος σταθμός της καριέρας του είναι η Σαουδική Αραβία, όπως φημολογείται. Εκεί, κανείς δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αρνολντ συναντήθηκε με τον πατέρα του παίκτη, Αντριου, για να χαράξουν μαζί μια στρατηγική ομαλής εξόδου. Το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος ο Γκρίνγουντ, ότι η δημόσια εικόνα του έχει τσαλακωθεί. «Παραδέχομαι ότι έκανα λάθη, και έχω ευθύνη για όσα κυκλοφόρησαν στα social media», έγραψε τη Δευτέρα στον επίσημο ιστότοπο της Γιουνάιτεντ, τονίζοντας, όμως, ότι δεν έκανε όσα του χρεώνουν. Απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, έπρεπε να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, ισχυρίζονται κάποιοι. Ας πρόσεχε, απαντούν κάποιοι άλλοι. Δύσκολος γρίφος. Η ίδια η Γιουνάιτεντ βασανίστηκε επί πέντε ολόκληρους μήνες για το πώς έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση. Ενα είναι βέβαιο: ότι ο Γκρίνγουντ, ένα σπάνιο ταλέντο των 117.000 ευρώ την εβδομάδα (σύμφωνα με τους Times) που είχε τον κόσμο στα πόδια του, έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments