Διεθνή

Μακρόν: Καμία αναγνώριση ρωσικής προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

Μακρόν: Καμία αναγνώριση ρωσικής προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter- @VilainCat

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι καμία ρωσική προσάρτηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει «την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία» μετά τις επίμαχες δηλώσεις του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θεωρεί «απατηλή» μια «επιστροφή» της Κριμαίας στην Ουκρανία.

«Θέλω να πω εδώ, ακόμη μια φορά μπροστά σας, δίπλα σας, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο: η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε την προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών ούτε τα αποτελέσματα των νοθευμένων εκλογών που διοργανώθηκαν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη σύνοδο της «Πλατφόρμας της Κριμαίας» – μια ετήσια διπλωματική σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να υπενθυμίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας επί της χερσονήσου. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 «διαπιστώνουμε τη συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας την περίοδο 2007-2012, είχε δηλώσει στα μέσα Αυγούστου ότι στην Κριμαία «οποιαδήποτε επιστροφή είναι απατηλή». Για τον ίδιο «ένα μη αμφισβητούμενο δημοψήφισμα θα είναι απαραίτητο για την επικύρωση της παρούσας κατάστασης».

Κατά τον ίδιο τρόπο, για τα «διαφιλονικούμενα εδάφη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας» ο Σαρκοζί πρότεινε τη διοργάνωση «δημοψηφισμάτων με την αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας, για τη διευθέτηση των εδαφικών θεμάτων κατά τρόπο οριστικό και διαφανή». Ο Σαρκοζί τάχθηκε επίσης υπέρ μιας Ουκρανίας που θα παραμείνει ουδέτερη, χωρίς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτή την αντιπαράθεση, η γαλλική διπλωματία διαβεβαίωσε ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει.

Στο μήνυμά του ο Μακρόν υπογράμμισε την «ιστορική απόφαση της αναγνώρισης στην Ουκρανία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ». «Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας σε αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο και στην προσδοκία σας για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, δηλαδή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τόνισε. «Κυρίως, συνεχίζουμε να σας παρέχουμε τη βοήθειά μας σε όλους τους τομείς, προκειμένου η Ρωσία να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον σας και να σας επιτρέψει να αντέξετε, να προστατευθείτε και να νικήσετε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments