Διεθνή

Οι φιλελεύθεροι έχουν το κλειδί για την επόμενη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι φιλελεύθεροι έχουν το κλειδί για την επόμενη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Olafaq.gr - Από 6 έως 9 Ιουνίου 2024 οι ευρωεκλογές

Αν και δεν είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρωβουλή, ο ρόλος τους αναμένεται εντούτοις καθοριστικός.

Ο σχηματισμός σταθερής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2024 θα είναι μια δύσκολη εξίσωση και οι φιλελεύθεροι της ΕΕ αναμένεται να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι ακόμα αρκετό για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη δημοτικότητα της δεξιάς, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τον συνεργάτη του EURACTIV, Europe Elects.

Η τελευταία προβολή δείχνει ότι η υποστήριξη προς την ακροδεξιά και το δεξιό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξηθεί ένα χρόνο πριν από τις εκλογές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη σε επίπεδο ΕΕ, κερδίζοντας 161 έδρες, 16 λιγότερες έδρες από αυτές που κατέχει σήμερα.

Το ΕΛΚ θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Δηλαδή σε δέκα κράτη μέλη συνολικά.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) θα λάβουν περίπου 142 έδρες, περίπου ίσες με τις τρέχουσες 143 έδρες τους.

Προηγούνται στο Βέλγιο, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, δηλαδή σε έξι κράτη μέλη.

Η κεντροφιλελεύθερη ομάδα Renew Europe αναμένεται να κερδίσει 87 έδρες, 14 λιγότερες από αυτή τη στιγμή. Πράγματι, η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις μόνο στην Εσθονία, τη Δανία και την Τσεχία. Στη Γαλλία, παλεύει για τη δεύτερη ή την τρίτη θέση ανάλογα με τη διαμόρφωση (γύρω στο 20%).

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) θα μπορούσε να προχωρήσει από 66 σε 83 έδρες, σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις. Περίπου 28 έδρες αναμένεται να προέλθουν από το κόμμα Brothers of Italy (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και 19 από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας.

Η ακροδεξιά ομάδα Identity and Democracy (ID) αναμένεται να κερδίσει 69 έδρες, ελαφρώς περισσότερες από αυτές που κατέχει σήμερα (62).

Δεκαεννέα από αυτές τις έδρες θα προέρχονταν από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο θα αμφισβητούσε το κυρίαρχο καθεστώς του Εθνικού Ράλι της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 22 έδρες.

Η ID προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Αυστρία και τη Γαλλία.

Οι Αδέσμευτοι αναμένεται να κερδίσουν 53 έδρες (+6). Το ουγγρικό κόμμα Fidesz, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, το οποίο συνδέεται με τους Μη Εγγεγραμμένους, θα πρέπει να βγει στην κορυφή.

Οι Αδέσμευτοι είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα που περιλαμβάνει αριστερά και ακροδεξιά κόμματα που επέλεξαν να μην συμμετέχουν σε μια επίσημη ομάδα.

Το στρατόπεδο της αριστεράς

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να κερδίσει 50 έδρες (+13) και τις περισσότερες ψήφους στην Ιρλανδία, ενώ η ομάδα των Πρασίνων/EFA αναμένεται να κερδίσει 48 έδρες (-24).

Ωστόσο, η Αριστερά έχει γενικά χειρότερες επιδόσεις στις ευρωεκλογές, ενώ οι Πράσινοι είναι πιο επιτυχημένοι στην κινητοποίηση του εκλογικού τους σώματος, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτά τα κενά θα μπορούσαν να μειωθούν όσο πλησιάζει η προεκλογική εκστρατεία.

Το Κίνημα Πολιτών-Αγροτών θα κέρδιζε τις περισσότερες ψήφους στην Ολλανδία, αλλά δεν είναι σαφές σε ποια ομάδα θα ενταχθεί αυτό το εθνικό κόμμα.

Ένας σταθερός συνασπισμός γίνεται ένα μακρινό όνειρο

Η πλειοψηφία που απαιτείται στην επόμενη Συνέλευση της ΕΕ είναι 353 έδρες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΕΛΚ, το S&D και το Renew θα συνεχίσουν να κατέχουν συνολικά 390 έδρες και θα μπορούσαν να επιτύχουν την πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει αφού το ΕΛΚ –τουλάχιστον στην προεκλογική περίοδο– έδειξε μια στροφή προς την CRE.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο EURACTIV, ο Πρόεδρος του S&D, Iratxe García Pérez, είπε ότι η συνεργασία με το ΕΛΚ δεν ήταν πλέον δυνατή επειδή είχε «περάσει την κόκκινη γραμμή» ψηφίζοντας με το CRE.

Η ηγεσία του ΕΛΚ φαίνεται να ευνοεί τη συνεργασία με το CRE, ειδικά μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές.

Το ίδιο σενάριο ισχύει επί του παρόντος για την Ισπανία μετά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, όπου το Partido Popular (EPP) σχημάτισε πολλές κυβερνήσεις συνασπισμού με το μέλος του CRE Vox. Ο ισπανικός Τύπος αναφέρει ότι ένα σύμφωνο PP-Vox βρίσκεται επίσης στα σκαριά ενόψει των εθνικών εκλογών στις 23 Ιουλίου.

Δεδομένων των σημερινών πολιτικών ισορροπιών, οι 87 έδρες του Renew θα είναι κρίσιμες για τον σχηματισμό της πλειοψηφίας στην επόμενη Συνέλευση της ΕΕ, καθώς θα τις χρειαστούν τόσο το προοδευτικό στρατόπεδο όσο και ένας δεξιός συνασπισμός.

Όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία 353 εδρών και θα χρειαστούν επιπλέον ψήφοι. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά.

Το ΕΛΚ και το CRE μαζί έχουν 244 έδρες, ενώ οι «προοδευτικοί» (S&D, Πράσινοι, Αριστερά της ΕΕ) θα μπορούσαν να λάβουν 240.

Εάν η Renew προσχωρήσει στη συμμαχία PPE-CRE – την οποία η φιλελεύθερη ομάδα έχει αποκλείσει εντελώς λόγω της παρουσίας της CRE – θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία 331 εδρών.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Renew κλείσει συμφωνία με τους «προοδευτικούς», θα μπορούσαν όλοι να πάρουν 327 έδρες. Ωστόσο, ορισμένα κόμματα μέλη της αριστεράς της ΕΕ είναι ακραία και δύσκολα διαχειρίσιμα.

Με βάση τα τρέχοντα εκλογικά στοιχεία, θα χρειαστούν επιπλέον ψήφοι και στα δύο σενάρια, και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μια σταθερή πλειοψηφία είναι απλώς ένα μακρινό όνειρο.

Οι φιλελεύθερες και παραδοσιακές δεξιές φατρίες του ΕΛΚ θα διαδραματίσουν επίσης κρίσιμο ρόλο —κυρίως τα σκανδιναβικά και γερμανικά δεξιά κόμματα— που αντιτίθενται στη συνεργασία με τους συντηρητικούς της CRE και βλέπουν μια ολοένα και πιο αρνητική άποψη για αυτό το αυξανόμενο φλερτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments