Διεθνή

Ευρωπαϊκή εγρήγορση για τον αναβρασμό στην Αφρική

Ευρωπαϊκή εγρήγορση για τον αναβρασμό στην Αφρική

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: France24.com - Gabon coup attempt follows military takeovers in former French colonies in Africa

Οι ιθύνοντες της Ε.Ε. και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες εν όψει των θεματικών ανατροπών, που σημειώνονται σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Γκαμπόν στην σύνοδό τους στο Τολέδο, στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι, αν επιβεβαιωθεί ότι έγινε πραξικόπημα στην χώρα αυτή, θα πρόκειται για ένα γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή.

“Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για άλλο ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που αυξάνει την αστάθεια σε όλη την περιοχή”, σημείωσε ο Μπορέλ μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τολέδο.

Νωρίς σήμερα το πρωί, μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό κατέλαβε την εξουσία, αφού η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τρίτη θητεία στο αξίωμα.

Ο γαλλικός μεταλλευτικός όμιλος Eramet, ο μεγαλύτερος παραγωγός μαγγανίου, μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας στον κόσμο στο ορυχείο Moanda στη Γκαμπόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές του στη χώρα μετά τα γεγονότα της νύχτας. που είδαν τις μετοχές του να πέφτουν κατά 18%.

“Μετά τα τελευταία γεγονότα”, ο όμιλος “διέκοψε” τις δραστηριότητές του στην Γκαμπόν και “παρακολουθεί” την κατάσταση για να “προστατεύσει την ασφάλεια του προσωπικού (του) και την ακεραιότητα των εγκαταστάσεών (του)”, διευκρίνισε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Eramet απασχολεί περίπου 8.000 ανθρώπους στην Γκαμπόν, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους πολίτες της χώρας.

Παράλληλα, η Κίνα κάλεσε “τις εμπλεκόμενες πλευρές” στην Γκαμπόν “να εγγυηθούν την ασφάλεια” του προέδρου Αλί Μπονγκό, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα της Αφρικής.

“Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην Γκαμπόν και ζητεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν για το συμφέρον του λαού της Γκαμπόν (…) για την άμεση επιστροφή στην φυσιολογική τάξη, όπως και να εγγυηθούν την προσωπική ασφάλεια του Αλί Μπονγκό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

Η Γαλλία παρακολουθεί με την μέγιστη προσοχή την κατάσταση στην Γκαμπόν, δήλωσε παράλληλα σήμερα η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Απευθυνόμενη στους Γάλλους πρεσβευτές που έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδό τους, η Μπορν απαρίθμησε αρκετές πρόσφατες κρίσεις που αντιμετώπισε η γαλλική διπλωματία “και εφεξής την κατάσταση στην Γκαμπόν την οποία παρακολουθούμε με τη μέγιστη προσοχή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments