Οικονομία

Το νέο Taxis είναι πραγματικότητα

Το νέο Taxis είναι πραγματικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Κατέστησε δυνατό αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών μας δηλώσεων.

Μπήκε στη ζωή μας το 1997 και αποτέλεσε επανάσταση. Άλλαξε τα πάντα στις συναλλαγές μας με την εφορία αφού περιόρισε σημαντικά αρχικά, και με την πάροδο των ετών, εκμηδένισε τις ουρές στις εφορίες.

Κατέστησε δυνατό αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών μας δηλώσεων.

Ταυτόχρονα εδωσε την δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διενεργούν τους ελέγχους ηλεκτρονικά αναπτύσσοντας μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο λόγος για το TAXIS, το οποίο 26 χρόνια μετά, θεωρείται πλέον παρωχημένο, με την ΑΑΔΕ να προετοιμάζει πλέον τη δίαδοχη κατάσταση, το νέο TAXIS ενώ αναδιάρθρωση θα γνωρίσουν και τα Taxisnet και ELENXIS καθώς και η δική τους “μπογιά” αρχίζει να μην περνάει καθώς βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 15 χρόνια.

Το νέο σύστημα θα εισάγει τη σχέση φορολογούμενου – ΑΑΔΕ στη νέα εποχή, θα βελτιώσει σημαντικά την ενημέρωση των φορολογουμένων, τις δυνατότητες τους και την ενημέρωση τους μέσω νέων εργαλείων.

Επιπλέον θα κάνει πιο εύκολη και πιο ολοκληρωμένη την αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων , ενισχύοντας έτσι και την φορολογική συμμόρφωση. Μεταξύ άλλων το νέο σύστημα προβλέπει τα εξής :

Ψηφιακός Φάκελος Φορολογουμένου : Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ηλεκτρονικές και μη, θα ψηφιοποιηθούν πλήρως

.Έτσι ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να – χωρίς να απαιτείται ποτέ η φυσική του παρουσία – να έχει ανά πάσα στιγμή την πλήρη εικόνα των υποθέσεων του.

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει και όλα τα αρχεία που αφορούν τον φορολογούμενο και αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή στα κατά τόπους υποκαταστήματα της εφορίας.

Once Only: Μια φορά μόνο. Αυτή θα είναι η αρχή που θα διέπει τις σχέσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αρχικά με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια μέσω της διαλειτουργικότητας με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο φορολογούμενος θα εισάγει μόνο μια φορά τα στοιχεία του στις συναλλαγές του.

Online : Το νέο σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με συστήματα όπως αυτό των τραπεζών, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ταμειακών μηχανών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Συμπεριφορική Ανάλυση : Για τον καλύτερο έλεγχο, θα αξιοποιηθούν μέθοδοι ανάλυσης κινδύνου και συμπεριφορών των φορολογουμένων σε συνδυασμό με εκτεταμένες διασταυρώσεις και ανταλλαγή στοιχείων με άλλες χώρες.

Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας : Όπως πλέον οι ελεγκτές έχουν δικαίωμα να ελέγχουν και εκτός των περιοχών τους, στην ουσία σε όλη την επικράτεια, έτσι καταργείται η γεωγραφική διάσταση και σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του φορολογουμένου.

Νέα ελεγκτικά κέντρα : Θα δημιουργηθούν στις περιφέρειες και μεταξυ άλλων θα αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί υποδοχής καταγγελιών για φορολογικές παραβάσεις και θα ενισχύσουν τους επιτόπιους ελέγχους παρέχοντας πληροφορίες στους “ράμπο”.

Νέες ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Εφαρμογές : Θα αξιοποιηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές

Το έργο του νέου Taxis , συνολικού ύψους 131,6εκατ€, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό ήδη έχουν αρχίσει με την ΑΑΔΕ να θέτει σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 21 Σεπτεμβρίου) το σχέδιο της νέας σύμβασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments