Διεθνή

Δεν άρεσε στην Αγκυρα η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Δεν άρεσε στην Αγκυρα η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Πηγή Φωτογραφίας: viadiplomacy.gr, Στη γραπτή δήλωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η έκθεση για την Τουρκία, η οποία αποτελεί επίσημη απόφαση του Ε.Κ., έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση του Ε.Κ. την Τετάρτη.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις αναφορές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά το Αιγαίο, την Κύπρο και γενικά την ανατολική Μεσόγειο, με το υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα να κάνει λόγο για προκαταλήψεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές που η Τουρκία θεωρεί ως ιστορικές και νομικές αλήθειες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην έκθεση για το 2022 για την Τουρκία αναφέροντας: «Αυτή η έκθεση, γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και χωρίς οραματισμό προσέγγιση του Ε.Κ. όσον αφορά τις δύο σχέσεις με τη χώρα μας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μια αντανάκλαση της προσέγγισής του».

Στη γραπτή δήλωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η έκθεση για την Τουρκία, η οποία αποτελεί επίσημη απόφαση του Ε.Κ., έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση του Ε.Κ. την Τετάρτη.

Η δήλωση ανέφερε ότι η έκθεση δείχνει επίσης ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «σκλάβοι της καθημερινής λαϊκιστικής πολιτικής» και «απέχουν από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς την περιοχή».

Κατά την Αγκυρα, «ανοίχθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. και τη σταθερότητα και τη σταθερότητα της ηπείρου μας. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά την ασφάλεια, θεωρούμε παράλογο για το Ε.Κ. να έχει διαφορετικές επιδιώξεις αντί για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά Επιπλέον, η έγκριση του Ε.Κ. στην έκθεση αντανακλά τις μονόπλευρες απόψεις ορισμένων κύκλων για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και είναι αποκομμένη από την ιστορική και νομική πραγματικότητα. Οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν καμία σχέση με εμάς».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κοινός στόχος της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι η ενημέρωση της Τελωνειακής Ενωσης και η ταχεία ολοκλήρωση του διαλόγου για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας την ερχόμενη περίοδο, και ότι τα αμοιβαία βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτά τα θέματα θα φέρουν τις σχέσεις Τουρκίας  – Ε.Ε. και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας σε ένα νέο και δυναμικό επίπεδο.

Στη δήλωση τονίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να καταστήσει την Ε.Ε. παγκόσμια δύναμη απέναντι σε όλες τις υπάρχουσες προκλήσεις, ιδιαίτερα στην ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την εμπορική απόκλιση και στις οικονομικές δυσκολίες, και προστίθεται: «Η αποφασιστικότητά της σε αυτό το γεγονός είναι μια οραματική προσπάθεια που δεν υποχωρεί στα καθημερινά συμφέροντα κάποιων κύκλων».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ελπίζεται ότι το νέο Κοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις Ευρωεκλογές του 2024 θα λειτουργήσει με αμερόληπτη, ορθολογική και εποικοδομητική προοπτική.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

«Εφόσον το Ε.Κ. επιμένει να συνεχίζει τη λανθασμένη και προκατειλημμένη στάση του απέναντι στο Κυπριακό και τα [ενδιαφερόμενα] μέρη στην Κύπρο, το Ε.Κ. δεν θα μπορεί να επιβάλει τέτοια έκθεση και οι αποφάσεις του είναι άκυρες για εμάς», ανέφερε η δήλωση του τουρκοκυπριακού ψευδοϋπουργείου.

Πηγή: Anadolu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments