Πολιτική

Κατρίνης: «Ανυπεράσπιστοι οι πολίτες στην πλημμύρα αυξήσεων και ανατιμήσεων στην αγορά»

Κατρίνης: «Ανυπεράσπιστοι οι πολίτες στην πλημμύρα αυξήσεων και ανατιμήσεων στην αγορά»

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις", Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να περιορίσει την έκταση της ακρίβειας και να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

Μέτρα προκειμένου «να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα ανατιμήσεων, να παταχθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά και να στηριχθούν η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια», ζητάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Ανάπτυξης.

«Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα διαρκές και εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις τους», αναφέρει ο κ. Κατρίνης και επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες σταθερά υψηλός και σε διψήφιο ποσοστό (10,7% τον Αύγουστο), ενώ νέες ανατιμήσεις αναμένονται λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία και της δραστικά μειωμένης παραγωγής, αλλά και της επερχόμενης αύξησης των εισαγωγών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλείται τις εκτιμήσεις για αυξήσεις ακόμα και κατά 45% στην τιμή χονδρικής των λαχανικών, μέσα σε μια εβδομάδα, και αυξήσεις πάνω από 15% σε βασικά είδη διατροφής (γαλακτοκομικά, κρέας, ζυμαρικά, όσπρια). Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, εντείνονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τεχνητών ελλείψεων, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα. Σε αδιέξοδο όμως, όπως σημειώνει, βρίσκονται οι πολίτες και από την άνοδο στην τιμή των ενοικίων, αλλά και τις αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ και τις τιμές στην ενέργεια να ακολουθούν ανοδικές τάσεις.

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να περιορίσει την έκταση της ακρίβειας και να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια, αφού οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας είναι αποσπασματικοί και αναποτελεσματικοί, ενώ ακόμα και τα επιδοματικά μέτρα, όπως το market-pass, εικάζεται ότι δεν θα συνεχιστούν», τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης. Στο κλίμα αυτό καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα ανατιμήσεων, να παταχθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά και να στηριχθούν η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments