Policy Briefs

Ισπανία: Η Δικαιοσύνη δεν παρέχει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές

Ισπανία: Η Δικαιοσύνη δεν παρέχει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Rivistaetnie.com - La politica linguistica in Catalogna

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε τις σχετικές προσφυγές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου) προσφυγές που κατατέθηκαν από το ακροδεξιό κόμμα Vox (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και το κεντροφιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες, Ανανέωση) κατά της αμνηστίας που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση σε δύο εξέχουσες καταλανική ανεξαρτησία ακτιβιστές που συμμετείχαν άμεσα στην απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017 στην Καταλονία.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ωφελεί άμεσα τον πρώην καταλανό βουλευτή και πρώην πρόεδρο της αυτονομιστικής οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) Jordi Sànchez και τον πρώην πρόεδρο της πολιτιστικής οργάνωσης υπέρ της ανεξαρτησίας Òmnium Cultural Jordi Cuixart, σύμφωνα με την EFE , συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης Euractiv. 

Με αυτήν την απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την ακύρωση άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τα ίδια γεγονότα κατά ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένου του Oriol Junqueras, προέδρου του κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) και πρώην αντιπροέδρου της Καταλονίας.

Ο Jordi Sànchez και ο Jordi Cuixart καταδικάστηκαν για εξέγερση σε σχέση με το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου 2017 που διεξήχθη στην Καταλονία. Ωστόσο, μετά τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα  στην Ισπανία, το Δικαστήριο τα χαρακτήρισε εκ νέου ως αδικήματα επιδεινούμενης δημόσιας διαταραχής.

Οι προσφυγές κατά της αμνηστίας που χορήγησε η ισπανική κυβέρνηση σε πρώην «υπουργούς» ( πωλητές ) της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης ( Generalitat ) Raul Romeva, Jordi Turull και Dolors Bassa, που εμπλέκονται στα γεγονότα του Οκτωβρίου 2017, θα μπορούσαν επίσης να ακυρωθούν.

Οι προσφυγές κατά της  χάρης της πρώην προέδρου του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας Carme Forcadell και των «υπουργών» Joaquim Forn και Josep Rull, που επίσης εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης, απορρίφθηκαν, το αδίκημα της εξέγερσης, το μόνο για το οποίο καταδικάστηκαν. , έχοντας καταργηθεί.

Οι προσφυγές που δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί από τα ισπανικά δικαστήρια υποβλήθηκαν από το Vox, το Partido Popular (PP, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), την κύρια κεντροδεξιά αντιπολίτευση στην Ισπανία, από βουλευτές του Ciudadanos και από τον Enric Millo, την κεντρική κυβέρνηση αντιπρόσωπος στην Καταλονία το 2017.

Η απόφαση του Δικαστηρίου χαιρετίστηκε από την τρέχουσα ισπανική κυβέρνηση, η οποία πιστεύει ότι νομιμοποιεί τον στόχο της προοδευτικής εκτελεστικής εξουσίας να προσπαθήσει να επιλύσει τις πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Ο Υπουργός Προεδρίας, Félix Bolaños (PSOE, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), υπογράμμισε ότι η απόφαση του δικαστικού σώματος να επικυρώσει την «πλήρη νομιμότητα» της «θαρραλέας απόφασης» για χάρη των καταδικασθέντων για τα γεγονότα του Οκτωβρίου 2017 ενστερνίζεται την « μονοπάτι» υπέρ της συνύπαρξης στην Καταλονία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απονομή χάριτος ήταν ένα μέτρο που πολλοί δεν καταλάβαιναν τότε, αλλά σήμερα, δύο χρόνια μετά, «όλοι ξέρουν» ότι είναι μια «σωστή και χρήσιμη απόφαση που χρησίμευσε για τη συνύπαρξη και την επούλωση πληγών». στην Καταλονία» , δήλωσε.

Αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω διαμάχης μεταξύ του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος United We Can (Η Αριστερά) και της δεξιάς αντιπολίτευσης σχετικά με την υποθετική έγκριση νόμου περί αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στα γεγονότα.

Η έγκριση ενός νόμου περί αμνηστίας και ένα υποθετικό μελλοντικό δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας είναι οι δύο κύριες «κόκκινες γραμμές» που έθεσαν τα κόμματα ανεξαρτησίας Junts Per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία, JxCat) και ERC, για τη στήριξη μιας νέας ορκωμοσίας του Πέδρο Σάντσεθ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments