Πολιτική

Ραγκούσης: Είμαι ανήσυχος για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Άγνωστος Χ ο Κασσελάκης

Ραγκούσης: Είμαι ανήσυχος για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Άγνωστος Χ ο Κασσελάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Την ανησυχία του για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ευθέως ο Γιάννης Ραγκούσης, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις εκλογές για την διαδοχή στην ηγεσία του. 

Την ανησυχία του για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ευθέως ο Γιάννης Ραγκούσης, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις εκλογές για την διαδοχή στην ηγεσία του.

«Παρακολουθούμε τώρα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την κορύφωση μιας αναμέτρησης. Εγώ προσωπικά τη χαρακτηρίζω πολύ σημαντική και πολύ κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και κατ επέκταση για την προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ερώτηση για το εάν η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι εικόνα προοδευτικής παράταξης απάντησε: «Είναι, όταν στην εικόνα μέσα μπαίνουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, τα πολιτικά επιχειρήματα. Δεν το θεωρώ καθόλου κακό. Απεναντίας, να σας πω και την αλήθεια, είχα φοβηθεί και γενικότερα πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις για ένα κόμμα είναι να περάσει αδιάφορα για την ελληνική κοινωνία μια τέτοια διαδικασία», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.

Χειρότερη η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ το 2007

«Αυτό είναι πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά για να σας βοηθήσω να με κατανοήσετε καλύτερα, να πω ό,τι θεωρώ ότι δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση και όντως δημιουργεί μια τοξική εικόνα, δυσάρεστη και αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αναφέρομαι κυρίως σε αυτές τις αντιπαραθέσεις που γίνονται στα social media, όπου εκεί δυστυχώς κάποια μέλη, κάποια στελέχη, κάποιοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει μέσα σε ένα κλίμα απίθανης εχθροπάθειας να βγάλουν το χειρότερό τους εαυτό. Όμως αυτό δεν αναφέρεται στις συζητήσεις, τις ανταλλαγές απόψεων, αντιπαραθέσεις που γίνονται με πολιτικά επιχειρήματα από τον κ. Κασσελάκη και την κα Αχτσιόγλου και κατά τη γνώμη μου και από όλους εμάς που προσπαθούμε να ρίξουμε το βάρος μας στην πολιτική πλευρά. Τώρα, επειδή εγώ έχω ζήσει και την αναμέτρηση πάλι με ένα ρόλο πρωταγωνιστικό το 2007 στο ΠΑΣΟΚ, όπου τότε διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος, σας διαβεβαιώ ότι τότε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Τότε όσα είχαν ακουστεί, ήταν πολύ πιο βαριά και παρόλα αυτά θα σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε συν το χρόνο μετά το 2007 και να αποκαταστήσει μια ηρεμία, μια νηφαλιότητα στο εσωτερικό του και να φτάσουμε το 2009 που πήρε και τις εκλογές με 44%» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης προσθέτοντας ότι και στη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ανθόσπαρτος ο δρόμος της αναμέτρησης Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την ανησυχία του.

«Άνθρωποι είμαστε όλοι, δεν πατάς ένα κουμπί και όλα λύνονται. Αλλά νομίζω ότι αυτή η ένταση, η συναισθηματική φόρτιση, η ψυχολογική σίγουρα θα πέσει. Τώρα εγώ δεν σας κρύβω ότι είμαι ανήσυχος για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα σε αυτό το κεντρικό θέμα. Γιατί τώρα, όταν είσαι ένα κόμμα που πέφτεις από το 32% στο 18% και προφανώς επιδιώκεις να επανάκαμψης, το πρώτο πρέπει να διασφαλίσεις είναι το 18%. Αν και το 18% μοιραστεί στα δύο, τότε χάθηκε».

Για τα σενάρια περί διάσπασης του κόμματος, ο κ. Ραγκούσης είπε: «Είμαι απολύτως βέβαιος για την κα Αχτσιόγλου και όλους εκείνους και όλες εκείνες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της, ότι όλη αυτή την προσπάθεια δεν την κάνουν για να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον υπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την εξίσωση υπάρχει ένας άγνωστος Χ και αυτός ο άγνωστος Χ δεν είναι άλλος από τον Στέφανο Κασσελάκη. Κι αυτό γιατί τον κ. Κασσελάκη δεν τον ξέρουμε ή μετά τα χθεσινά αρχίζουμε σιγά σιγά να τον μαθαίνουμε, με τη δήλωση για το “κρατίδιο”. Με ποια έννοια δεν τον ξέρουμε; Όχι μόνο με την έννοια που λέει εκείνος ότι έλειπε από τη χώρα κλπ. Δεν συμμετείχε. Ξέρετε, εμείς όλοι συμμετέχουμε σε όργανα, σε συνεδριάσεις, σε συσκέψεις. Έχουμε ακούσει ο ένας τον άλλον…. Τον κ. Κασσελάκη δεν τον ξέρουμε και ιδίως για το κόμμα δεν ξέρω πραγματικά τι πρόθεση έχει. Αν κρίνω μάλιστα από κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις υποστηρικτών του, όπως ο κ. Πολάκης, δεν σας κρύβω ότι δεν βγάζω και τα καλύτερα συμπεράσματα για τις προθέσεις τους».

Σκαιός ο τρόπος του Πολάκη – Σοβαρό το ολίσθημα Κασσελάκη 

Για τον Παύλο Πολάκη σχολίασε ότι κάνει πράγματα τα οποία ο ίδιος δεν ήθελε να τα κάνει, ούτε ο Πολάκης ούτε κανένας. “Έχει επιτεθεί με πολλές φορές με ένα σκαιό τρόπο εναντίον της κ. Αχτσιόγλου και βγάζει ένα κλίμα. Το τελευταίο που είπε είναι το “ερχόμαστε”. Τι σημαίνει ερχόμαστε; Ο κ. Πολάκης εδώ είναι και δεν έρχεται από κάπου αλλού. Είναι εδώ και μάλιστα με ένα πολύ σοβαρό στίγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις μας κόστισε και πολύ ακριβά. Σας θυμίζω τότε το μεγάλο επεισόδιο που διήρκεσε περίπου δέκα μέρες και που ήταν το ερώτημα αν θα το διαγράψει ο Αλέξης Τσίπρας“.

Σχετικά με το γλωσσικό ολίσθημα του κ. Κασσελάκη, ο κ. Ραγκούσης το χαρακτήρισε σοβαρό γιατί αφορά εθνικό θέμα. “Ήδη βλέπω και στην Κύπρο τα πρωτοσέλιδα του Τύπου που βγάζουν μια οργή. Όταν κάποιος διεκδικεί να του αναθέσουν τόσο βαριά και πολιτική αλλά και πολιτειακή ευθύνη, είσαι έτοιμος. Γιατί εδώ δεν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ του 5%. Εδώ μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δηλαδή το κόμμα το οποίο θα υποδείξει πρωθυπουργό στους Έλληνες πολίτες στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνεις το βήμα να διεκδικήσεις την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητάς να σε εκλέξουν πρόεδρο και να σε υποδείξουν ως πρωθυπουργό, είσαι έτοιμος“.

Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε για το 45% που υποστήριξε στον πρώτο γύρο τον κ. Κασσελάκη ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μια πραγματική, γνήσια και δικαιολογημένη αγωνία, καθώς είδαν το κόμμα να καταρρέει στις τελευταίες διπλές εκλογές. «Αυτό τους έχει δικαιολογημένα δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη στεναχώρια και θέλουν πολλά πράγματα να αλλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό που πέτυχε ο κ. Κασσελάκης, ίσως και επειδή δεν τον ξέρουν, είναι να εκφράσει αυτή την αγωνία αυτού του κόσμου, αυτού του 45% για την αλλαγή».

Άθλια συκοφαντία σε βάρος της Αχτσιόγλου 

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν συνέπεια της “άθλιας συκοφαντίας” κατά της Έφης Αχτσιόγλου. «Θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε βάρος της Έφης Αχτσιόγλου αυτή η άθλια συκοφαντία, το άθλιο ψέμα εναντίον της, που δυστυχώς επηρέασε. Έχω από προσωπική εμπειρία πάρα πολύ έντονα εισπράξει αυτό που σας λέω. Η προσωπική σε βάρος της η συκοφαντία ότι υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι έφτασε μέχρι το σημείο να του στείλει sms και να του λέει “φύγε Αλέξη”, ήταν άθλιο ψέμα, μια άθλια προβοκάτσια που επηρέασε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξέρω ανθρώπους πάρα πολλούς που πήγαν την Κυριακή να ψηφίσουν και στην πραγματικότητα δεν ψήφιζαν Κασσελάκη, αλλά ψήφιζαν έχοντας πέσει θύματα αυτής της άθλιας συκοφαντίας. Ψήφιζαν για να υπερασπιστούν και να εκδικηθούν υπέρ του Αλέξη Τσίπρα επειδή τον “έδιωξε” η Έφη Αχτσιόγλου. Και ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας διαμέσου του Θανάση Καρτερού και ξεκαθάρισε ότι αυτό το πράγμα σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και ούτε είναι πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη».

Απόλυτο ντέρμπι η δεύτερη Κυριακή 

Σχετικά με τη δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου περί “θολού αποτελέσματος” ο κ. Ραγκούσης είπε ότι παρεξηγήθηκε. «Νομίζω ότι όποιος διαβάσει καθαρά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποθέσει ότι απευθυνόταν στους ανθρώπους που ψήφισαν, στα μέλη, τους τιμά και τους τιμούμε. Σεβόμαστε την ετυμηγορία τους, όπως θα κάνουμε και την επόμενη Κυριακή, τη μεθαυριανή ημέρα δηλαδή. Λοιπόν, μιλούσε για τον κ. Κασσελάκη. Η χθεσινή του δήλωση, περί κρατιδίου των Τούρκων στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν επιβεβαιώνει με έναν τρόπο αυτά που από την Κυριακή επεσήμανε η κυρία Αχτσιόγλου ότι εδώ υπάρχει κάτι θολό; Του ζήτησε να κάνουν ντιμπέιτ. Αρνήθηκε σε εσάς, στους δημοσιογράφους να κάτσει σε ένα τραπέζι. Ο κ. Κασελάκης δεν έχει δώσει αυτή την εβδομάδα μια συνέντευξη, αλλά όλα τα κανάλια του έχετε ζητήσει“.

Τέλος, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι το απόλυτο ντέρμπι. “Θα κριθεί κατά τη γνώμη μου σε πολύ μικρό, πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Ψήφο – ψήφο θα πάει η αναμέτρηση της Κυριακής. Δεύτερον, νομίζω ότι εδώ θα έχουμε να κάνουμε με το πασίγνωστο, το κατά τη γνώμη μου αλάνθαστο διαχρονικό δόγμα “Αρχή άνδρα δείκνυσι”. Αρχή άνδρα δείκνυσι Στέφανε, Αρχή άνδρα δείκνυσι Έφη. Τι θα κάνουν δηλαδή, ποιες πολιτικές αποφάσεις θα πάρουν, τι αλλαγές θα δρομολογήσουν, τι πρωτοβουλίες θα πάρουν, τι σχέδιο θα ξεδιπλώσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments