Οικονομία

Bloomberg: Ατού της Ελλάδας η οικονομική κρίση της Τουρκίας

Bloomberg: Ατού της Ελλάδας η οικονομική κρίση της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Connexionconsulting.com - TURKEY- GREECE ECONOMIC RELATIONS

Οι δύο χώρες έχουν σημαντικά κοινά συμφέροντα, υποστηρίζει το διάσημο δίκτυο.

Δύο «παλιοί εχθροί» επιδίδονται σε μια ιστορική προσπάθεια να γίνουν φίλοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ανεβάσει τους τόνους, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι έχουν πολλά να κερδίσουν εάν γυρίσουν σελίδα στις δεκαετίες αντιπαράθεσης, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που κόβει τους δεσμούς της με τη Δύση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι η Τουρκία καταλαβαίνει επίσης πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το ελληνικό πλεονέκτημα

Η Τουρκία, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Ιούνιο, έχει ξεκινήσει να ανοικοδομεί την οικονομική της αξιοπιστία, διορίζοντας νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας και υπουργό Οικονομικών προκειμένου να τραβήξει μια γραμμή από τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα χρειάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις προσπάθειες, εν μέρει επειδή η ιδιότητα μέλους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει ένα αβαντάζ σε σχέση με την Τουρκία.

Έλληνες αξιωματούχοι είναι καλά προετοιμασμένοι να ασκήσουν πίεση για συγκεκριμένα μέτρα που ζητά από την Ευρώπη η Τουρκία, ισχυρίζεται το Bloomberg στο δημοσίευμά του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος επέκρινε την Τουρκία για την στάση της στο Κυπριακό. Μια έκθεση της ΕΕ ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας «δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες» και επικρίθηκε η έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών και οι μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στα παρακείμενα ύδατα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακρά ιστορία διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών, των εναερίων χώρων και της Κύπρου. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν επίσης σημαντικά κοινά συμφέροντα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης, στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments