Διεθνή

Τραμπ: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες

Τραμπ: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com - Donald Trump found liable for fraud in New York civil case

Διόγκωνε παράνομα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα» εξαπατούσε σχετικά με την περιουσία του κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, αποφάνθηκε δικαστής της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση επιλύει τη βασική αξίωση που διατύπωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμ, η οποία κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και την προσωπική του επιχείρηση πως διόγκωσαν παράνομα τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Η Τζέιμ μήνυσε τον Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγορώντας τον ίδιο, τους δύο ενήλικους γιους του και τον Trump Organization (Οργανισμός Τραμπ) ότι έχουν πει ψέματα σχετικά με την καθαρή του αξία και τις αξίες του ενεργητικού του μεταξύ 2011 και 2021. Η γενική εισαγγελέας  ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν ψευδή επιχειρηματικά αρχεία και οικονομικές καταστάσεις προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους όρους σε τραπεζικά δάνεια και ασφαλιστικές συμφωνίες και να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Όπως ανέφερε, ο Τραμπ διόγκωσε την περιουσία του κατά 2,23 δισεκ. δολάρια – και σε μια περίπτωση κατά 3,6 δισεκ. δολάρια – στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, το ρετιρέ στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, διάφορα κτίρια γραφείων και γήπεδα γκολφ.

«Τα έγγραφα εδώ περιέχουν ξεκάθαρα δόλιες αποτιμήσεις που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι στις επιχειρήσεις», έγραψε ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον

Η απόφαση του δικαστή του πολιτειακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης συνιστά πλήγμα για τον Τραμπ, περιορίζοντας εν πολλοίς την προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου δίκη στον ορισμό της αποζημίωσης που θα κληθούν να καταβάλουν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Ο δικαστής Ένγκορον διέταξε επίσης την ακύρωση των επιχειρηματικών πιστοποιητικών του Οργανισμού Τραμπ και άλλων κατηγορουμένων, ενώ επέβαλε κυρώσεις στους συνηγόρους υπεράσπισης επειδή συνέβαλαν στη «θορυβώδη» στάση των πελατών τους και διατύπωσαν «εξωφρενικά» νομικά επιχειρήματα.

Ο Ένγκορον αποφάνθηκε τρεις μήνες αφότου εφετείο της Νέας Υόρκης περιόρισε το εύρος των κατηγοριών που περιλαμβάνονταν στην αγωγή της γενικής εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε εκ νέου στο εφετείο, κατηγορώντας Ένγκορον και Τζέιμς ότι αγνόησαν την ετυμηγορία για περιορισμό της αγωγής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του εφετείου για αυτό το αίτημα.

Παρά τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments