Nέα της αγοράς

Το χρονοδιάγραμμα για το deal Eurobank – ΤΧΣ

Το χρονοδιάγραμμα για το deal Eurobank – ΤΧΣ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επαναγορά του μεριδίου 1,4% που κατέχει το Δημόσιο στη Eurobank, στο πλαίσιο της διαδικασίας "Share Buy‐back by Bank"

Έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επαναγορά του μεριδίου 1,4% που κατέχει το Δημόσιο στη Eurobank, στο πλαίσιο της διαδικασίας “Share Buy‐back by Bank” (Επαναγορά Μετοχών από Τράπεζα) την οποία προβλέπει ρητά η Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Θυμίζεται ότι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, η Eurobank υπέβαλε προσφορά για την αγορά του ποσοστού του ΤΧΣ έναντι 1,80 ευρώ ανά μετοχή -ποσό που ισοδυναμεί σε premium 18% έναντι του χρηματιστηριακού κλεισίματος της ίδιας ημέρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης, η διαδικασία “Share Buy‐back by Bank” εφαρμόζεται από μια τράπεζα με στόχο την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους έναντι της καταβολής μερίσματος. Οι εν λόγω δομές συναλλαγών έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των μετοχών που εκδίδονται και αυξάνουν τα Κέρδη Ανά Μετοχή και γενικά οδηγούν σε αύξηση της τιμής της μετοχής εάν ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) παραμένει ίδιος.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, η τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης αγοράς μετοχών υπό όρους (“Conditional SPA”) με το ΤΧΣ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, ήτοι 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές. Βάσει των όρων της προσφοράς που υπέβαλε η Eurobank, το τίμημα για την επαναγορά των μετοχών ανέρχεται σε 93,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ημέρα, το ΤΧΣ ανακοίνωσε την έναρξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 17:30 της 6ης Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να απευθυνθούν στον σύμβουλο διάθεσης (UBS) υποβάλλοντας τυχόν τις προσφορές τους.

Παρότι ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας, πηγές της αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr ότι η εν λόγω συναλλαγή -λόγω του μικρού ποσοστού διάθεσης- δεν αναμένεται να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που σημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το υπό διάθεση μερίδιο να καταλήξει στη Eurobank στην προσφερόμενη τιμή του 1,80 ευρώ.

Η εν λόγω τιμή μάλιστα χαρακτηρίζεται ότι “απολύτως ικανοποιητική” -ως προς το premium που ενσωματώνει- από πηγές της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθεί από το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου έως το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου.

Το επόμενο -και καταληκτικό- βήμα της διαδικασίας είναι η πραγματοποίηση της συναλλαγής μεταβίβασης στον πλειοδότη η οποία, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, δεν υπερβαίνει τις 3-4 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου -πιθανότατα- η Eurobank θα έχει “κλείσει” μια σημαντική εκκρεμότητα του παρελθόντος -τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Πρακτικά, μέσω της συμμετοχής αυτής το ΤΧΣ έχει παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας μέσω της κ. Ευθυμίας Δελή η οποία, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί υπέρ της Eurobank, θα αντικατασταθεί από μέλος που θα ορίσει η ίδια η τράπεζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments