Policy Briefs

Γαλλία: Καταγγέλλει τη συνενοχή της Ρωσίας στο έγκλημα στο Ναγκόρνο

Γαλλία: Καταγγέλλει τη συνενοχή της Ρωσίας στο έγκλημα στο Ναγκόρνο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Euronews.com - Comment la France a contré l'ingérence russe dans la campagne présidentielle

Η Γαλλία καλεί για διεθνή διπλωματική δράση.

Η Γαλλία «χρειάζεται» περισσότερη διεθνή και ευρωπαϊκή υποστήριξη για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας και την προστασία των εκτοπισμένων πληθυσμών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου) ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες […] είτε σε εθνικό επίπεδο, διμερώς με την Αρμενία, στα Ηνωμένα Έθνη ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ένωσης», ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου) . ).

Ανακρίθηκε από βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ερωτήσεων προς την κυβέρνηση, σχετικά με την τύχη των Αρμενίων που εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης από το Αζερμπαϊτζάν.

Η στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων προκάλεσε μαζική αναχώρηση ανθρώπων, σχεδόν 19.000, προς την Αρμενία. «Η εγκατάλειψη της Ρωσίας από την Αρμενία και η συνενοχή της Ρωσίας με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ανέλαβε το Αζερμπαϊτζάν καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία τη διεθνή διπλωματική δράση », είπε ο υπουργός.

Το 2020, η Ρωσία υποστήριξε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επέτρεψε την επιστροφή της ηρεμίας. Έκτοτε, έχει αναπτύξει «ειρηνευτές», οι οποίοι προφανώς άφησαν το Αζερμπαϊτζάν να κάνει το δικό του στην επίθεση κατά των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πολλοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ιδιαίτερα οι Γάλλοι, είχαν ήδη καταγγείλει,  στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, την αδυναμία της απάντησης του Josep Borrel εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας συγκίνηση για την απομόνωση της Γαλλίας στο θέμα αυτό. Περίπου εξήντα ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και πολλές ομάδες ζήτησαν επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να επιβάλει κυρώσεις κατά του αζερικού καθεστώτος.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, όταν ρωτήθηκε για την ευρωπαϊκή θέση, ο εκπρόσωπος του Quai d’Orsay το θεώρησε «σαφές» , υποδεικνύοντας ότι «οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας συνεχίζονται» .

Χωρίς να μπορεί να το δηλώσει τόσο ρητά, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν βοηθά την Αρμενία περισσότερο από τη [Γαλλία]» .

Πρότεινε επίσης ότι η Γαλλία αναμένει μεγαλύτερη δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα σε αυτή τη σύγκρουση: «Μαζί με τη Γαλλία, ελπίζω ότι έχουμε την Ευρώπη: ακόμη περισσότερο, πρέπει να λάβει υπόψη της αυτή την πραγματικότητα, να ενεργήσει μαζί μας για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας» και «να διατηρήσουν το δικαίωμα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ζουν ειρηνικά », δήλωσε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο υπουργός τους ευχαρίστησε «για την ενθάρρυνση της γαλλικής διπλωματίας να [υποστηρίξει την Αρμενία] ακόμη περισσότερο, όχι μόνος, αλλά με άλλους» .

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία με την Αρμενία, ότι η γαλλική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα θα αυξηθεί από 5 σε 12 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα ανοίξει προξενικό γραφείο στην περιοχή. Σύνορα Syunik μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments