Ελλάδα

Εκλογικό επίδομα για πρώτη φορά στην εφορευτική επιτροπή: Από 230 έως 3.500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους

Εκλογικό επίδομα για πρώτη φορά στην εφορευτική επιτροπή: Από 230 έως 3.500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το εκλογικό επίδομα κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων

Για πρώτη φορά σε εκλογές ορίζεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ύψους 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη (αν χρειαστεί) Κυριακή

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το εκλογικό επίδομα κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που θα εμπλακούν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με την απόφαση:

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός, θα λάβουν το χαμηλότερο (230 ευρώ έκαστος), ενώ το υψηλότερο θα δοθεί σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και στη Γενική Συντονίστρια «Αττική II» (της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη)  και τη Γενική Συντονίστρια Ελέγχου Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 ευρώ).

Στο μεταξύ για πρώτη φορά σε εκλογές ορίζεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη (αν χρειαστεί) Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι απρόβλεπτες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 του μήνα είναι αναμφισβήτητα οι πιο «βουβές» από την μεταπολίτευση και μετά. Η πολύ πυκνή και δυσάρεστη στις περισσότερες περιπτώσεις επικαιρότητα έχει «πνίξει» τα πάντα και λίγοι ψηφοφόροι έχουν ασχοληθεί με τους υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες. Και αυτό περιλαμβάνει και τις μεγαλύτερες πόλεις. Ευτυχώς που οι υποψήφιοι για τα δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια είναι αρκετοί και ζωηρεύουν λίγο τη διαδικασία με την κινητικότητα που επιδεικνύουν.

Σε αυτό το κλίμα, το ζήτημα της αποχής είναι φυσικό να απασχολεί κάθε κομματικό επιτελείο, το οποίο έχει ήδη επιταχύνει τους ρυθμούς. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει τους συνδυασμούς τους, αλλά το ενδιαφέρον στον στενό κομματικό κύκλο είναι πολύ περιορισμένο: η συμμετοχή στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας το 2019 ήταν 60%.

Τι συμβαίνει και το ενδιαφέρον δεν είναι αυξημένο; Υπάρχει η «κούραση» των διπλών εκλογών του καλοκαιριού. Θα βαρεθούν οι πολίτες της χώρας για άλλη μια φορά να σηκωθούν την επόμενη Κυριακή να ξαναβρεθούν στις κάλπες; Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι η ψυχολογία. Η πόλωση της προηγούμενης περιόδου ήταν έντονη. Οι υποσχέσεις που ακούστηκαν από τα κόμματα πολλές, και δυστυχώς τα αποτελέσματα όχι καλά. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία, αύξησαν τα ποσοστά της αγγίζοντας το 41%, ωστόσο οι καλοκαιρινές φωτιές, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα και ασφαλώς οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο εκλογικό κοινό.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μείωσε στο μισό το ποσοστό του, αλλά η επακόλουθη εσωκομματική εκλογική διαδικασία του κόμματος δεν έστειλε το σωστό μήνυμα στην κοινή γνώμη. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δίχασε το κόμμα, και, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής με πυγμή ότι μπορεί να καλύψει το κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να χρησιμοποιήσει μέτρα διαρθρωτικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Ο αγώνας για τον προϋπολογισμό  δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και οι τόνοι της αντιπαράθεσης δεν έχουν ανέβει ακόμα στη Βουλή. Μπορεί όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι να “χαρακτηρίζονται” ως ανεξάρτητοι, αλλά στην πλειοψηφία τους υποστηρίζονται από κόμματα. Η αποστροφή προς τα πολιτικά κόμματα δεν αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι καταλυτική, με τα κομματικά επιτελεία να είναι πιθανό να προβούν σε κινήσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments