Πολιτική

Οι κρίσιμοι δήμοι για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι κρίσιμοι δήμοι για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι προσδοκίες των τριών μεγάλων κομμάτων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής δεν θα είναι ένας περίπατος, όπως ενδεχομένως να νόμιζαν στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας μετά τις σαρωτικές νίκες του καλοκαιριού. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μπορεί να μην έδειξαν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ωστόσο η γαλάζια παράταξη παρουσιάζει μια φθορά που κυρίως οφείλεται στις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού. Δεν είναι δηλαδή η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τρομάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο ο «κακός εαυτός» της κυβέρνησης.

Τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψήφου σε έξι ημέρες από σήμερα, μπορεί να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στην αδράνεια που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα. Τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να δοκιμάζουν την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας και κάθε μέρα που περνάει αποτελεί τεστ για την πλειοψηφία.

Εκτός από τους μεγάλους δήμους της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά είναι σαφές πως η επιλογή των πολιτών στις περιφέρειες έχουν περισσότερο πολιτικό προσδιορισμό και αναλόγως θα «βαφτεί» και ο εκλογικός χάρτης. Αυτό δήλωσε, άλλωστε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε τον Βύρωνα δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά.

Το βλέμμα της γαλάζιας παράταξης είναι στραμμένο στους «αντάρτες» που ενδεχομένως να της στερήσουν τη νίκη. Η Θεσσαλία είναι μια από τις δύσκολες περιοχές που δοκιμάζεται ακόμα από τις πλημμύρες. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουρέτας δίνει έναν αγώνα δρόμου για ένα καλό αποτέλεσμα.

Εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα στη Δυτική Μακεδονία –  Θράκη  με τον Χρήστο Μέτιο, ωστόσο να δείχνει ανθεκτικός στις πιέσεις παρά την καταστροφή στη Δαδιά. Αντιπαλός του ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος το 2019 είχε χάσει τη μεταξύ τους αναμέτρηση για 3.500 ψήφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε και στην Κόρινθο, καθώς η Νέα Δημοκρατία στην Πελοπόννησο στηρίζει πολλά στη νίκη του Δημήτρη Πτωχού και η μάχη με τον Πέτρο Τατούλη δεν θα είναι εύκολη.

Μάχη Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά θα υπάρξει στο Ιόνιο με τη Ρόδη Κράτσα να παλεύει να βγει πρώτη απέναντι στον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, ενώ πολύ δυνατά παίζει και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος από την αξιωματική αντιπολίτευση που είναι πολύ έμπειρος. Αλκηβιάδης Στεφανής με τον Κωνσταντίνο Μουτζούρη θα συγκρουστούν στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και ο Γιώργος Κασαπίδης με τον «αντάρτη» διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργο Αμανατίδη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ οι στόχοι τους τέμνονται έως έναν βαθμό. Η Κουμουνδούρου έρχεται μετά από ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι να αποδείξει πως είναι ακόμα στο παιχνίδι. Με νέο πρόεδρο στο τιμόνι, επιθυμεί να κόψει πόντους από τη Νέα Δημοκρατία και να μπει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο στην περιφέρεια Αττικής και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό θα βοηθήσει και τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώσει ένα βροντερό παρών, αλλά και να περιορίσει τη μουρμούρα στο εσωτερικό του που δεν λέει να κοπάσει.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν του έδωσαν κάποια δυναμική και αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα, καθώς έχει μπροστά του ένα κρίσιμο Συνέδριο στο οποίο πρέπει να επιβληθεί στο εσωτερικό του. Μετά θα ακολουθήσουν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου που κανένα κακό αποτέλεσμα δεν θα μπορεί να συγχωρεθεί. Ήδη χθες βρέθηκε στη Θεσσαλία, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να αφήσει καθαρά πίσω της το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να δείξει πως είναι η νέα εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς εκτιμούν πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν έχει καταφέρει έως τώρα να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της κυβέρνησης, αλλά ούτε και την «τρικυμία» που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Στις πρόσφατες εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να πετύχει καλά ποσοστά για το κόμμα του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό επιθυμούν  άμεσα να διορθωθεί. Κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εκτός από τη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία (Γεωργία Ζεμπελιάδου) και στο βόρειο Αιγαίο (Βάσω Χοχλάκα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

27.01.2026 | 14:34

Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα

27.01.2026 | 14:20

Μητέρα 3 αγοριών η Αναστασία που κάηκε στη «Βιολάντα»: Ήρθε από Γερμανία για να πάρει σύνταξη στο χωριό της

27.01.2026 | 13:56

ΠΑΣΟΚ: Παράπολιτικο Παιχνίδι «ηγεσίας ή κρίσης» – Ο Ανδρουλάκης Αντιστέκεται αλλά Οπισθοχωρεί;

27.01.2026 | 13:50

Επίθεση Βούλτεψη σε Καρυστιανού: Είναι πολιτικό νήπιο [vid]

27.01.2026 | 13:33

Ιστορική εμπορική συμφωνία ΕΕ & Ινδίας: Σε ποια ευρωπαϊκά προϊόντα θα καταργηθούν ή θα μειωθούν οι δασμοί

27.01.2026 | 13:11

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά: «Όχι» σε εμβολιασμό, «ναι» σε εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας

27.01.2026 | 13:01

Χαλάνδρι: 55χρονος επιτέθηκε στην 49χρονη αδελφή του και την τραυμάτισε σοβαρά στα μάτια

27.01.2026 | 12:50

Adonis and Israel: a political and geopolitical statement on the international stage

27.01.2026 | 12:35

Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Αυτό είναι το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέος 10.000 ευρώ

27.01.2026 | 11:44

Σοκ από τη Μαρία Καρλάκη: Γέννησα και ο πατέρας έφυγε μόλις με έβγαλαν από την εντατική!

27.01.2026 | 11:01

Τίτλοι τέλους και δάκρυα: λουκέτο στο «The Birth Center»–«είναι προσωπική αποτυχία», συγκλονίζει η Κούρκουλου

26.01.2026 | 18:33

Σοκάρει η Ηρώ Μουκίου για το πρόβλημα υγείας της και το θαύμα: "Οι γιατροί με είχαν για τον άλλο κόσμο"

26.01.2026 | 18:23

Τούνη για revenge porn: Ο κατηγορούμενος κοιτάει την κάμερα, αλλά ισχυρίστηκε ότι έχει στραβισμό

26.01.2026 | 13:20

Δεν το κρύβει πια: Η Παναγιώταρου επιβεβαιώνει τον χωρισμό – «Είμαι μόνη μου»

26.01.2026 | 12:42

Σοκάρει ο Τάσος Χαλκιάς: «Έτρωγα ξύλο από τον πατέρα μου μέχρι μεγάλος»

25.01.2026 | 23:14

Survivor: Σοκ! Έσωσαν τον Μιχάλη Σηφάκη οι συμπαίκτες του από βέβαιο πνιγμό

27.01.2026 | 08:55

Νέος γεωπολιτικός άξονας: η Ινδία ανοίγει την πόρτα στην ΕΕ και αλλάζει το παιχνίδι

27.01.2026 | 01:37

Τύμπανα πολέμου: Το πυρηνοκίνητο USS Abraham Lincoln φτάνει στη Μέση Ανατολή – Ενίσχυση των ΗΠΑ εν μέσω εντάσεων με το Ιράν

27.01.2026 | 00:22

Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αμυνθεί χωρίς τις ΗΠΑ – «Συνεχίστε να ονειρεύεστε»

26.01.2026 | 18:01

Συρία: Κουρδικό, Τουρκία και ΗΠΑ σε ένα εκρηκτικό μετα-Άσαντ παζλ

26.01.2026 | 17:50

Μέση Ανατολή: Οι Χούθι επαναφέρουν τις απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα – Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln κατευθύνεται προς Περσικό Κόλπο

26.01.2026 | 17:50

Σαουδική Αραβία vs ΗΑΕ: Η (Νέα) Ενδοαραβική Κόντρα με “Σκηνικό” Υεμένης και Ρόλο Τουρκίας

26.01.2026 | 12:33

Κατάρ – Ηνωμένο Βασίλειο: Τεράστια αμυντική συμφωνία με Typhoon στο Κατάρ και επένδυση 453 εκατ. λιρών για νέα ραντάρ

26.01.2026 | 00:05

Η Γάζα δεν είναι Φαντασίωση Ακίνητης Περιουσίας: Οι Παράπλευρες Επιπτώσεις των Σχεδίων Τραμπ και Κούσνερ

Άδωνις και Ισραήλ: Ο κυβερνήτης της αλήθειας στη γεωπολιτική σκηνή [vid]

Η δήλωση για τους ομήρους, η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος και η στρατηγική συμμαχία που «γράφει» πολιτική ιστορία

Άδωνις και Ισραήλ: Ο κυβερνήτης της αλήθειας στη γεωπολιτική σκηνή [vid]

Μητσοτάκης για Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

«Η μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που υπέφεραν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα παραμένει ζωντανή. Μαζί της και η θύμηση χιλιάδων Ελλήνων»

Μητσοτάκης για Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

ΠΑΣΟΚ: ο «αλγόριθμος» αναδεικνύει την εσωκομματική ρίζα

Ο σιωπηλός πόλεμος για τους συνέδρους, οι εμπλοκές Δούκα–Γερουλάνου και τι δείχνει το παρασκήνιο λίγο πριν το συνέδριο

ΠΑΣΟΚ: ο «αλγόριθμος» αναδεικνύει την εσωκομματική ρίζα

Δημοσκόπηση Interview: στο 32,3% η ΝΔ – «δεν είναι έτοιμη για πολιτική η Καρυστιανού», λένε 7 στους 10

Παράλληλα, 70% απαντά ότι θεωρεί «λίγο ή καθόλου έτοιμη» τη Μ. Καρυστιανού για πολιτική

Δημοσκόπηση Interview: στο 32,3% η ΝΔ – «δεν είναι έτοιμη για πολιτική η Καρυστιανού», λένε 7 στους 10

Άδωνις για Βιολάντα: “Τραγωδία όχι από παραμελημένο εργοστάσιο – Ας μάθουμε πώς έγινε” [vid,pics]

Βοήθεια στους ανθρώπους, στήριξη στην κοινωνία και έρευνα για τα αίτια μιας σοκαριστικής έκρηξης

Άδωνις για Βιολάντα: “Τραγωδία όχι από παραμελημένο εργοστάσιο – Ας μάθουμε πώς έγινε” [vid,pics]

Άδωνις για ήρεμα νερά: Όποιος τα φοβάται, παίζει με τα ταραγμένα [vid,pics]

Η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν, η Καρυστιανού, το “καλώδιο” και το πραγματικό διακύβευμα

Άδωνις για ήρεμα νερά: Όποιος τα φοβάται, παίζει με τα ταραγμένα [vid,pics]

Ψήφος Αποδήμων: Το ΠΑΣΟΚ Απειλεί «Κόκκινες Γραμμές» και Αποκαλύπτει Κενά Κυβερνητικής Στρατηγικής

Ο Κώστας Τσουκαλάς στέλνει μήνυμα αναμονής και θέτει αυστηρούς όρους, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται για αιφνιδιασμούς και έλλειμμα διαφάνειας.

Ψήφος Αποδήμων: Το ΠΑΣΟΚ Απειλεί «Κόκκινες Γραμμές» και Αποκαλύπτει Κενά Κυβερνητικής Στρατηγικής

Απόδημοι στην κάλπη: Επιστολική ψήφος και τριεδρική περιφέρεια ανεβάζουν τα πολιτικά σκήπτρα πριν το 2027

Ο Μητσοτάκης ανοίγει το εκλογικό σύστημα

Απόδημοι στην κάλπη: Επιστολική ψήφος και τριεδρική περιφέρεια ανεβάζουν τα πολιτικά σκήπτρα πριν το 2027