EDITOR'S PICK

Guardian: Η Booking.com έχει αφήσει απλήρωτους ξενοδόχους σε όλον τον κόσμο

Guardian: Η Booking.com έχει αφήσει απλήρωτους ξενοδόχους σε όλον τον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: theluxurytravelexpert.com

Για τεχνικό πρόβλημα κάνει λόγο η Booking

Η Booking.com υπερηφανεύεται για αυξημένα έσοδά της ωστόσο ορισμένοι συνεργάτες της λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με τον Guardian.

Το θέμα με τους απλήρωτους συνεργάτες της Booking.com είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και την Ευρώπη καθώς αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που εκφράζουν την απογοήτευσή τους σε ομάδες στο Facebook την ώρα που φουντώνουν οι φήμες γύρω από το θέμα, γράφει ο Guardian.

View this post on Instagram

A post shared by Koh Tao Island – Thailand 🌴 (@kohtaolovers)

Συνήθως, εάν ένας πελάτης κάνει κράτηση για ένα ξενοδοχείο μέσω της Booking.com και επιλέξει να πληρώσει προκαταβολικά, το site λαμβάνει την πληρωμή και τη μεταβιβάζει στον πάροχο του ξενοδοχείου, μείον την προμήθεια που κρατά.

Ωστόσο, συνεργάτες της Booking.com έχουν αναφέρει προβλήματα με την πληρωμή τους ήδη από τον Ιούλιο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μήνες νωρίτερα. Ενώ η Booking.com συνεχίζει να πληρώνεται από τους πελάτες, η εταιρεία δεν μετακυλά πάντα το οφειλόμενο ποσό σε ξενοδόχους αλλά και άλλους συνεργάτες, με τους οποίους έχει μιλήσει ο Guardian.

Τον Αύγουστο, ο όμιλος Booking ανέφερε συνολικά έσοδα 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αύξηση δηλαδή της τάξης του 27% και 51% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι.

«Τόσο οι διανυκτερεύσεις όσο και οι κρατήσεις ξεπέρασαν τις προηγούμενες προσδοκίες μας ως αποτέλεσμα του ευνοϊκού περιβάλλοντος ζήτησης», δήλωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος, Glenn Fogel. «Η αύξηση των εσόδων κατά 27% το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες μας».

Η περίπτωση της Ταϊλάνδης και του Μπαλί κατά της Booking Ο Loren Infeld λειτουργεί ξενώνες στο Koh Phangan της Ταϊλάνδης, όπου εργάζεται για 20 χρόνια. Η Booking.com σταμάτησε να μεταβιβάζει πληρωμές στον Αμερικανό υπήκοο για έναν από τους ξενώνες στα μέσα Απριλίου. «Υπήρχε ένα κομμάτι που καθυστέρησε, χωριστά από τα υπόλοιπα, και μετά χάθηκαν όλες οι πληρωμές. Έξι μήνες λοιπόν χωρίς πληρωμή», είπε στον Guardian.

Ο Infeld μισθώνει το κτίριο που φιλοξενεί το Loud: A Full Moon Beach Hotel. Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι πληρωμές από την Booking.com, είπε ότι αναγκάστηκε να πληρώσει το ενοίκιο και άλλα έξοδα από την τσέπη του μέχρι που έδωσε και τα τελευταία 3 του δολάρια.

Συνολικά η Booking, του οφείλει σύμφωνα με τον ίδιο 125.000 μπατ, περίπου 3.500 δολάρια, τα οποία όπως λέει είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό για μία επιχείρηση στην Ταϊλάνδη. Έκτοτε σύμφωνα με τον ίδιο που μίλησε στον Guardian, το ακίνητο κατασχέθηκε από τους ιδιοκτήτες καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο. Μέρος της απογοήτευσής του ήταν ο αγώνας να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε στη Booking.com για το θέμα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε μαζί τους. Διαδικτυακά λέει ότι πρέπει να μιλήσετε με τον οικονομικό ή πιστωτικό έλεγχο, κανένας από τους οποίους δεν έχει αριθμό τηλεφώνου ή διεύθυνση email» όπως λέει ο ίδιος.

Συμπλήρωσε δε, ότι κάποιος μπορεί να καλέσει ένα κέντρο επικοινωνίας, το οποίο στη συνέχεια καταθέτει ένα «αίτημα επικοινωνίας» με αυτές τις ομάδες. Αλλά το αίτημα αυτό λήγει κάθε τέσσερις ημέρες, απαιτώντας άλλο ένα τηλεφώνημα για την κατάθεση νέου αιτήματος. Την πρακτική αυτή επιβεβαίωσαν στον Guardian πολλοί ξενοδόχοι.

Η αδιέξοδη αυτή πολιτική έχει οδηγήσει πολλούς να επιχειρήσουν άλλους τρόπους για να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία Booking.com, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μηνυμάτων στο LinkedIn, email στον διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας Booking και της αναζήτησης μεμονωμένων οικονομικών υπαλλήλων στο διαδίκτυο.

Η Emily Stanley, μια Αυστραλή που διευθύνει μια βίλα δύο υπνοδωματίων στο Μπαλί, κατάφερε να πληρωθεί την περασμένη εβδομάδα για τα 11.000 δολάρια Αυστραλίας που της οφείλονταν από τον Μάρτιο. Τα κατάφερε αναζητώντας έναν οικονομικό υπάλληλο της Booking.com μέσω Facebook.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο. Πολύ αγχωτικό, πολλά δάκρυα. Προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο, επειδή οι άνθρωποι απλώς σε ποδοπατούν».

Ο Trandafir Rat, διαχειριστής μιας βίλας στη Δανία, είπε ότι αναγκάστηκε επίσης να κάνει επιπλέον δουλειές για να καλύψει τα χρέη που του άφησε η Booking. Είπε στον Guardian ότι από μέρα σε μέρα θα του κόψουν το ρεύμα, εκτός και αν η Booking του δώσει τα 10.000 ευρώ που του χρωστάει, όπως λέει ο ίδιος.

«Σας ζητώ να μου στείλετε το ποσό που μου οφείλετε το συντομότερο δυνατό γιατί κινδυνεύω να χάσω όλη μου τη δουλειά!!!» ανέφερε ο Rat σε ένα email προς την Booking.com, που επικαλείται ο Guardian.

Ορισμένοι χειριστές που μίλησαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία τους τελευταίους μήνες ανέφεραν ότι πληρώθηκαν μόλις δημοσιοποιήθηκε η ιστορία τους. Η ουγγρική υπηρεσία επιτήρησης καταναλωτών τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια έρευνα για την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει τους ξενοδόχους στη χώρα και έκανε έφοδο στο τοπικό γραφείο της Booking.com, μετά από καταγγελία.

Η απάντηση της Booking Ο Guardian έστειλε μια σειρά ερωτήσεων στην Booking.com σχετικά με τη φύση του ζητήματος, τον αριθμό των παρόχων ξενοδοχείων, τα ποσά που οφείλονται και εάν θα παρασχεθεί αποζημίωση σε όσους είχαν υποστεί οικονομικές ζημιές λόγω της μη καταβολής των ποσών.

Η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει αλλά ανέφερε σε δήλωσή της ότι η Booking.com προσπαθεί «να υποστηρίξει κάθε έναν από τους εταίρους διαμονής μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κατανοήσει πλήρως τη σημασία της έγκαιρης επεξεργασίας των πληρωμών. Κατανοούμε την απογοήτευση των οικοδεσποτών και των ιδιοκτητών καταλυμάτων που έχουν επηρεαστεί αδικαιολόγητα από ένα συνεχές τεχνικό ζήτημα και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα σφάλματα του συστήματος που επηρέασαν τις πληρωμές έχουν πλέον διορθωθεί και οι συναλλαγές των περισσότερων συνεργατών μας έχουν διεκπεραιωθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αναγνωρίζουμε ότι για κάποιους αυτό χρειάστηκε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες συναλλαγές. Εάν κάποιος συνεργάτης έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του Partner Hub».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments