Διεθνή

Ποιος θέλει ο Τραμπ να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ποιος θέλει ο Τραμπ να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα Τραμπ πέφτει στο τραπέζι για τον ρόλο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον περασμένο Ιανουάριο προτού ο Μακάρθι αναλάβει καθήκοντα η ιδέα «ο Τραμπ Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων» πλανιόταν στον αέρα.

Κι όμως κάποιοι θα ήθελαν ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων -έστω και μεταβατικός- στη θέση του τέως επικεφαλής της, Κέβιν Μακάρθι, που καθαιρέθηκε πριν από δύο 24ωρα.

Ο Τρόι Νελς, ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Τέξας έριξε τη… βόμβα λέγοντας ότι όταν το Σώμα συνεδριάσει εκ νέου την τρέχουσα εβδομάδα θα προτείνει για τη θέση του επικεφαλής τον τέως Αμερικανό πρόεδρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νελς δεν ανήκει σε εκείνους οι οποίοι καταψήφισαν τον Μακάρθι. Παρ’ όλα αυτά δήλωσε χθες, Τετάρτη: «Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο σπουδαιότερος πρόεδρος της ζωής μου. Έχει αποδείξει ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και θα κάνει τη Βουλή σπουδαία ξανά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα Τραμπ πέφτει στο τραπέζι για τον ρόλο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον περασμένο Ιανουάριο προτού ο Μακάρθι αναλάβει καθήκοντα η ιδέα «ο Τραμπ Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων» πλανιόταν στον αέρα.

Σήμερα, ο Τρόι Νελς δεν είναι μόνος. Μαζί του συμφωνεί και ένας ακόμη βουλευτής από το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ο Γκρεγκ Στούμπε από τη Φλόριντα.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει πρόεδρος αν και πρόσωπα στο κοντινό του περιβάλλον δεν αποκλείουν ο τέως πρόεδρος της χώρας να είναι ενδεχομένως ανοιχτός στο ενδεχόμενο να βοηθήσει το κόμμα για ένα συγκεκριμένο – μικρό – χρονικό διάστημα, εάν χρειάζεται, ως μεταβατικός πρόεδρος του Σώματος.

Μάλιστα, από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης – όπου για ακόμη μία φορά έδωσε το παρών για την υπόθεση αστικής απάτης εναντίον του – ο Τραμπ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά και υπογράμμισε πως «πολλοί είναι εκείνοι που με καλούν να αναλάβω καθήκοντα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα, το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών και τον λαό» για να προσθέσει όμως ότι παραμένει «συγκεντρωμένος» για να κερδίσει πίσω την προεδρία.

Ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αποτελεί το δεύτερο πρόσωπο στη σειρά διαδοχής του προέδρου μετά την αντιπρόεδρο της χώρας. Φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μέλος του Κογκρέσου ωστόσο, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναφέρει ρητά ότι ο προεδρεύων της Βουλής πρέπει και να υπηρετεί σε αυτή. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα. Απλώς δεν έχει ξανασυμβεί.

Βεβαίως η πλατφόρμα X – τέως Twitter – έχει πάρει φωτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με το hashtag “Rule 26” που αφορά στον 26ο κανονισμό του καταστατικού του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο σύμφωνα με τον οποίο μέλος της ηγεσίας του Κόμματος οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του εάν κατηγορηθεί για κακούργημα για το οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή δύο ή και περισσότερων ετών. Επί του παρόντος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με 91 ποινικές διώξεις. Επομένως σύμφωνα με τον 26ο κανονισμό το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα δεν μπορεί να αναλάβει τα ηνία της Βουλής.

Τα μέλη του Κόμματος θα μπορούσαν να ψηφίσουν και να αλλάξουν τον κανονισμό ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν αποκλείουν κάποιοι απλώς να τον προτείνουν ως υποψήφιο ενώ άλλοι αναφέρουν πως ακόμη κι αν άλλαζε το καταστατικό ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να καταφέρει να συγκεντρώσει και τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για τη θέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments