Οικονομία

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή – Στη Βουλή τον Οκτώβριο

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή – Στη Βουλή τον Οκτώβριο
Το δεύτερο νομοσχέδιο, βρίσκεται υπό επεξεργασία από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αξιολογούνται όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Στη Βουλή θα κατατεθεί εντός του μήνα το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια που θα συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία έχουν ήδη περιορίσει τη φοροδιαφυγή και ήδη από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ, συνεπεία κυρίως των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και άλλων παρεμβάσεων όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι σύνθετες διασταυρώσεις που οδηγούν στον εντοπισμό όσων αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, βρίσκεται υπό επεξεργασία από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αξιολογούνται όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Αυτό θα αφορά στον εντοπισμό των επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των επαγγελματιών, αλλά θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα για τον εντοπισμό όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και επί της ουσίας διαφεύγουν από την εφορία.

“Υπάρχει θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής επομένως το σύστημα το οποίο θα υιοθετήσουμε θα οδηγεί αυτούς οι οποίοι διαφεύγουν σήμερα, διότι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν περισσότερο όχι επειδή θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές αλλά επειδή θα υπάρξει ένα σύστημα” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης (ΣΚΑΙ).

Είπε επίσης ότι έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000€, με άλλα λόγια “έξι στους δέκα δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα από το εισόδημα του υπαλλήλου τους, αν έχουν υπάλληλο, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό κάτι που  έρχεται κόντρα στην κοινή λογική” σύμφωνα με το capital.gr

Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

• Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι. Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

• Διασύνδεση 450.000 ταμειακών μηχανών με POS έως την άνοιξη του 2024.

• Δρομολογούνται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Σήμερα αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά προαιρετικά. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία.

• Ψηφιακό δελτίο αποστολής από τον Ιανουάριο. Ολα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

• Χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών.

• Πρόστιμο διπλάσιο της αξίας τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

• Μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Ουσιαστικά καταργούνται τα μετρητά κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

• Επιβάλλεται από 01/01/2024, ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments