Γεωπολιτικά

Κολομβία: Για «ναζί» και ενδεχόμενο «ολοκαύτωμα» μιλά ο Γουστάβο Πέτρο αναφερόμενος στο Ισραήλ

Κολομβία: Για «ναζί» και ενδεχόμενο «ολοκαύτωμα» μιλά ο Γουστάβο Πέτρο αναφερόμενος στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: This handout picture released by the Colombian Presidency shows Colombian President Gustavo Petro speaking during a meeting with the magistrates of the Inter-American Court of Human Rights (CIDH) in San Jose on August 28, 2023. (Photo by Handout Colombia Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / COLOMBIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι ανθρώπινα όντα σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα», πρόσθεσε ο κολομβιανός πρόεδρος.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος δεν σταματά να αναρτά σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από το Σάββατο, αναφέρθηκε στους «ναζί» και στον κίνδυνο «ολοκαυτώματος» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χθες το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη πολιορκία.

«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter), σχολιάζοντας δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πως το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με «ανθρώπινα κτήνη».

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι ανθρώπινα όντα σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα», πρόσθεσε ο κολομβιανός πρόεδρος.

Αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 800 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, ο κ. Πέτρο έχει αναρτήσει κάπου σαράντα μηνύματα, που αφορούν τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή πλευρά.

Αναρτήσεις που προκάλεσαν πικρές αντεγκλήσεις με τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Μπογοτά, τον Γκαλί Νταγάν.

«Αναμένουμε από μια χώρα φίλη του Ισραήλ να καταδικάσει σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων αμάχων», ανέφερε ο πρεσβευτής σε συνέντευξή του.

«Η τρομοκρατία σκοτώνει αθώα παιδιά, στην Κολομβία όπως και στην Παλαιστίνη (…) Ζητώ από το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν την ειρήνη», τού απάντησε ο κ. Πέτρο προχθές Κυριακή.

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα, με τον πρεσβευτή Νταγάν, ο οποίος μίλησε στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό Blu, να «προσκαλεί» τον πρόεδρο Πέτρο «να επισκεφθεί το μουσείο Γιαντ Βασέμ», προσθέτοντας πως «θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε έναν σταθμό στην Πολωνία, να επισκεφθούμε το στρατόπεδο (…) του Άουσβιτς».

«Έχω ήδη πάει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και το βλέπω τώρα να επαναλαμβάνεται στη Γάζα», αντέτεινε ο Γουστάβο Πέτρο μέσω X.

Γκραφίτι, ανάμεσά τους σβάστικα, έγιναν από άγνωστους στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Μπογοτά, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. «Αυτό είναι φρικτό και πρέπει να καταδικαστεί», τόνισε ο κ. Νταγάν.

Χθες το πρωί, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία σε ένδειξη υποστήριξης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρεσβευτή, δυο Κολομβιανοί είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους μετά την επίθεση σε ρέιβ πάρτι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας πλησιάζει τους 250 νεκρούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως έλαβε «αιτήματα για βοήθεια προκειμένου να εντοπιστούν δυο Κολομβιανοί».

Το Σάββατο, καταδίκασε σε ανακοίνωσή του «την τρομοκρατία και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων» στο Ισραήλ και εξέφρασε «αλληλεγγύη στα θύματα και στις οικογένειές τους». Χθες ωστόσο ο σύνδεσμος προς αυτή την ανακοίνωση είχε απενεργοποιηθεί και στη θέση της είχε αναρτηθεί νέα ανακοίνωση, χωρίς τη λέξη «τρομοκρατία», με την κολομβιανή διπλωματία να εκφράζει την «καταδίκη» της για τη «στοχοποίηση αμάχων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments