SPOTLIGHTS

Κλιματική κρίση: 16 εκατ. δολάρια την ώρα το κόστος από τις ζημιές των ακραίων καιρικών φαινομένων

Κλιματική κρίση: 16 εκατ. δολάρια την ώρα το κόστος από τις ζημιές των ακραίων καιρικών φαινομένων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), pixabay, Το μέσο κόστος από το 2000 έως το 2019 ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ο αριθμός διαφέρει σημαντικά από έτος σε έτος. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2022 ανεβάζουν το ετήσιο κόστος στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από την ζημιά που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση προκαλούν καταστροφές που κοστίζουν περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια την ώρα κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι ξηρασίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα ακραία φαινόμενα να γίνονται όλο πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που υπολογίζει το κόστος των καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μέσο κόστος από το 2000 έως το 2019 ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ο αριθμός διαφέρει σημαντικά από έτος σε έτος. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2022 ανεβάζουν το ετήσιο κόστος στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν πως ακόμα και αυτά τα νούμερα είναι πιθανό να έχουν υποεκτιμηθεί σημαντικά λόγω της έλλειψης δεδομένων, ιδίως από χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης πρόσθετα κλιματικά κόστη, όπως η μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Οι ερευνητές προέβησαν στις εκτιμήσεις συνδυάζοντας δεδομένα σχετικά με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση επιδείνωσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με οικονομικά δεδομένα που σχετίζονται με τις απώλειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Τα 2/3 του κόστους των ζημιών προέρχονται από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, ενώ το 1/3 οφείλεται στην καταστροφή περιουσιών. Οι καταιγίδες, όπως ο τυφώνας Χάρβεϊ και ο κυκλώνας Νάργκις, ευθύνονται για τα 2/3 του κλιματικού κόστους, ενώ το 16% οφείλεται σε καύσωνες και το 10% σε πλημμύρες και ξηρασίες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μέθοδοί τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της χρηματοδότησης που απαιτείται για ένα ταμείο ζημιών και απωλειών που συστάθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το 2022, το οποίο προορίζεται να πληρώσει για την αποκατάσταση από ακραίες καιρικές καταστροφές σε φτωχότερες χώρες. Θα μπορούσε επίσης να προσδιορίσει γρήγορα το ειδικό κλιματικό κόστος των μεμονωμένων καταστροφών, επιτρέποντας την ταχύτερη παροχή κονδυλίων.

Ο Ilan Noy, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι υπήρξαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ή τις οικονομικές ζημιές: «Αυτό δείχνει ότι ο βασικός μας αριθμός των 140 δισ. δολαρίων είναι σημαντικά υποεκτιμημένος. Για παράδειγμα, είπε, τα στοιχεία για τους θανάτους από καύσωνα είναι διαθέσιμα μόνο στην Ευρώπη. «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι άνθρωποι πέθαναν από καύσωνες σε όλη την υποσαχάρια Αφρική».

Τα πιο ζημιογόνα φαινόμενα της τελευταίας 20ετίας

Τα έτη με το υψηλότερο συνολικό κλιματικό κόστος ήταν το 2003, όταν ένας καύσωνας έπληξε την Ευρώπη, το 2008, όταν ο κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ, και το 2010, όταν η ξηρασία έπληξε τη Σομαλία και ένας καύσωνας τη Ρωσία. Οι υλικές ζημιές ήταν υψηλότερες το 2005 και το 2017, όταν οι τυφώνες έπληξαν τις ΗΠΑ, όπου οι αξίες των ακινήτων είναι υψηλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments