Γεωπολιτικά

Ιράν προειδοποιεί ΗΠΑ για Μ. Ανατολή: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» [vid]

Ιράν προειδοποιεί ΗΠΑ για Μ. Ανατολή: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: In Tehran, Iran, pro-government demonstrators rally against Israel, on October 13, 2023. Hossein Beris/Middle East Images/AFP

Αν το πεδίο του πολέμου επεκταθεί, σημαντικές βλάβες θα υποστεί η Αμερική, απείλησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν «σημαντικές βλάβες», αν ο πόλεμος στην Γάζα διευρυνθεί, μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera.

«Στείλαμε το μήνυμα στο σιωνιστικό καθεστώς μέσω των συμμάχων του ότι αν δεν σταματήσει τις θηριωδίες στην Γάζα, το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει απλώς παρατηρητής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ενημερωτικό δίκτυο του Κατάρ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αν το πεδίο του πολέμου επεκταθεί, σημαντικές βλάβες θα υποστεί η Αμερική», είπε.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ειδικότερα, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για επίσκεψη στο Κατάρ όπου συζήτησε «την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη» με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. Χθες, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού της Γάζας συνεχισθούν, κανείς δεν εγγυάται τον έλεγχο της κατάστασης και της προοπτικής διεύρυνσης της σύρραξης», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Κλιμάκωση

«Το Ιράν δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», επανέλαβε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο δίκτυο al-Jazeera, προσθέτοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεασθούν σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Κατάρ έχει διαδραματίσει στο παρελθόν τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ. Αναμείχθηκε επίσης στην συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, η οποία περιλάμβανε το ξεπάγωμα από την Ουάσινγκτον ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε από φωνές της αμερικανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «αυτό το ποσόν επέτρεψε στο Ιράν να χρηματοδοτήσει την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πάντως την Παρασκευή ότι δεν θα υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.

WSJ: Το Iράν μετακινεί στρατιώτες του στη Συρία προς τα ισραηλινά σύνορα

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μετακινεί ορισμένα από τα μέλη του προς τα ισραηλινά σύνορα, πυροδοτώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση μεταξύ του Τελ Αβίβ και των περιφερειακών εχθρών του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Το IRGC έχει αναδιατάξει μαχητές από την πόλη Deir ez-Zor της ανατολικής Συρίας προς τα νότια σε μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με έναν σύμβουλο της συριακής κυβέρνησης και έναν ακτιβιστή της Deir ez-Zor. Ο ακτιβιστής είπε ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες που μετακινήθηκαν είναι ειδικοί πυραύλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments