EDITOR'S PICK

Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ: Το νέο σπίτι της στη Σκωτία προκαλεί αντιδράσεις στους οικολόγους

Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ: Το νέο σπίτι της στη Σκωτία προκαλεί αντιδράσεις στους οικολόγους

Πηγή Φωτογραφίας: Stella McCartney on Building a More Sustainable Fashion Industry in 2023 | Vogue

Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ: Είναι τελικά όσο vegan δείχνει η σχεδιάστρια;

Το νέο σπίτι που ετοιμάζεται να χτίσει, στη δυτική ακτή κοντά στο Roshven, μια απομακρυσμένη παράκτια περιοχή της Σκωτίας και ανήκει στην πασίγνωστη σχεδιάστρια μόδας Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ, έχει προκαλέσει την οργή των ντόπιων. Συγκεκριμένα εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 50 ενστάσεις για το σχέδιο του.

View this post on Instagram

A post shared by Brown & Brown Architects (@brown_and_brown_architects)

Την ίδια ώρα οι αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το οικοδόμημα της διάσημης σχεδιάστριας, υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα σχέδια, το σπίτι προβλέπεται να έχει γυάλινη πρόσοψη, κάτι που θα βελτιώσει το τοπίο και θα «διατηρήσει την άγρια ​​φύση της τοποθεσίας», όπως μεταφέρει ο Guardian. Πλήθος ντόπιων ωστόσο, διαφωνούν κάθετα και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανή ενόχληση των ενυδρίδων και για πιθανή υλοτόμηση πεύκων καθώς και για την αποτροπή πρόσβασης στην τοπική παραλία.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα, εκείνοι που επικρίνουν την εμφάνιση του σπιτιού με βάση το σχέδιο, περιγράφοντάς το μεταξύ άλλων και ως «πόνο στα μάτια». Ένας εκ των πολιτών που τάσσονται κατά του σχεδίου, στην ένστασή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, ότι όποιος έχει αρκετά χρήματα μπορεί να αγοράσει παρθένα και εξαιρετικά όμορφη γη και στη συνέχεια να χτίσει τεράστιες κατοικίες που πιθανότατα θα παραμείνουν αχρησιμοποίητες το μεγαλύτερο μέρος του έτους».

Οι περισσότεροι αντιτάχθηκαν στην προτεινόμενη υλοτόμηση πέντε εκ των 15 ώριμων σκωτσέζικων πεύκων της περιοχής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για νέο σπίτι της McCartney, παρότι γίνονται αγώνες κατά της αποψίλωσης των δασών σε όλη τη χώρα.

Ένας άλλος ντόπιος που διαμαρτύρεται για το νέο ησυχαστήριο της σχεδιάστριας, ο Kevin Hewkin αναφέρει πως «η αφαίρεση ορισμένων από τα υπάρχοντα πεύκα είναι μια εξωφρενική πρόταση, καθώς ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μια διαδικασία προσπάθειας να αναγεννηθούν αυτά τα υπέροχα, φυσικά δέντρα, και αυτή η ανέγερση θέλει να πάει ενάντια σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Τα δέντρα είναι ένα «ξεχωριστό χαρακτηριστικό του τοπίου», σύμφωνα με τον Άνγκους ΜακΝτόναλντ, τοπικό σύμβουλο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ενώ η προηγούμενη ιδιοκτήτρια της έκτασης ανέφερε ότι μια οικογένεια ενυδρίδων που ζουν εκεί είναι πιθανό να ενοχληθούν και να διαταραχθούν κατά την διάρκεια των εργασιών.

Σε δηλώσεις τους οι αρχιτέκτονες είπαν πως, «η ιδιωτικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για τον αιτούντα, και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξαν την τοποθεσία». Η τοποθεσία στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση κομάντο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε επίσης έμπνευση για τη βικτωριανή καλλιτέχνη Jemima Blackburn.

Σε δήλωσή τους η σχεδιάστρια και ο σύζυγός της αναφέρουν πως «επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα σπίτι που ταιριάζει στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο σπίτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί κατάλληλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σημειώνουν ότι το σπίτι θα κατασκευαστεί από «ακατέργαστη φυσική σκωτσέζικη πέτρα, και ένα τμήμα του θα είναι από χάλυβα χρώματος ώχρας, που θα παίρνει τα χρώματα του τοπίου». Θα είχε επίσης μια φυτεμένη στέγη σπαρμένη με χόρτα και ρείκια. Η επιτροπή του συμβουλίου αναμένεται να συζητήσει την αίτηση τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments