Οικονομία

Η Ελλάδα προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή της δεύτερης δόσης μνημονιακών δανείων

Η Ελλάδα προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή της δεύτερης δόσης μνημονιακών δανείων

Πηγή Φωτογραφίας: bankingnews.gr, Το ελληνικό αίτημα πρέπει βέβαια να περάσει - τυπικά - από εξέταση και από το Eurogroup. Τούτο διότι θα είναι πιο εύκολο με την γνωστοποίηση του αιτήματος στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Με την ιδιότητά του ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να αποποιηθεί και επίσημα του δικαιώματός του

Το ελληνικό αίτημα πρέπει βέβαια να περάσει – τυπικά – από εξέταση και από το Eurogroup. Τούτο διότι θα είναι πιο εύκολο με την γνωστοποίηση του αιτήματος στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να δοθεί το πράσινο φως στο waiver της πρόωρης αποπληρωμής για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σύμφωνα με το capital.gr και τον Τάσο Δασόπουλο.

Με την ιδιότητά του ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να αποποιηθεί και επίσημα του δικαιώματός του να διεκδικήσει την πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων. Ωστόσο και αυτή η διαδικασία, παρότι είναι απαραίτητη, είναι και αυτή τυπική, αφού έχουν συμφωνήσει ήδη τα μέλη του EWG που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν ενημερωθεί από τον Απρίλιο για τις προθέσεις της Ελλάδας.

Η αποπληρωμή του διμερούς δανείου θα συνεχιστεί και το 2024, με διαδικασίες ανάλογες των φετινών. Στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι μετά την πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων, η Ελλάδα να υποβάλλει ένα συνολικό νέο χρονοδιάγραμμα πρόωρης αποπληρωμής μέχρι και την πλήρη εξόφληση των διμερών δανείων. Έτσι με μια τελική σειρά εγκρίσεων, να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει κάθε χρόνο ένα μέρος του δανείου μεγαλύτερο από την ετήσια δόση των 2,36 δισ. ευρώ ώστε να μην χρειάζεται όλη αυτή η σειρά των εγκρίσεων κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το capital.gr και τον Τάσο Δασόπουλο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments