Οικονομία

Eurostat: Στο 2,4% «προσγειώθηκε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Eurostat: Στο 2,4% «προσγειώθηκε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Για το σύνολο της ευρωζώνης ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 4,3% από 5,2% που ήταν τον Αύγουστο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησε στο 4,9% από το 5,9% του Αυγούστου. 

Παρέμεινε σε τροχιά αποκλιμάκωση ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην ευρωζώνη, υποχωρώντας στο 4,3% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων συγκαταλέγεται η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς υποχώρησε στο 2,4% τον Σεπτέμβριο από 3,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Για το σύνολο της ευρωζώνης ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 4,3% από 5,2% που ήταν τον Αύγουστο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησε στο 4,9% από το 5,9% του Αυγούστου.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), στη Δανία (0,6%) και στο Βέλγιο (0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε.

Τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,05 ποσοστιαίες μονάδες,), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,78 ποσοστιαίες μονάδες), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,06 ποσοστιαίες μονάδες.) και την ενέργεια (-0,55 ποσοστιαίες μονάδες).

Η σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποτελεί ευχάριστη είδηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενισχύει τις «φωνές» στο διοικητικό της συμβούλιο για την ανάγκη να υπάρξει «stop» στις αυξήσεις επιτοκίων. Όμως το νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, με συνεχή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί νέα δεδομένα, λόγω κυρίως της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.

Όπως, μάλιστα, επεσήμανε σε έκθεσή της η ING η ΕΚΤ καλείται να σταματήσει τις αυξήσεις, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά του στην πραγματική οικονομία. Ανάλογες απόψεις εξέφρασε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει μία «σπασμωδική κίνηση». Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «εάν έχεις μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερο να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments