Διεθνή

Γιατί το Ισραήλ αναβάλλει τη χερσαία εισβολή;

Γιατί το Ισραήλ αναβάλλει τη χερσαία εισβολή;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Theguardian.com

Η άνευ προηγουμένου χερσαία επίθεση διαρκώς αναβάλλεται.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) προετοιμάζουν μια άνευ προηγουμένου χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, Προς το παρόν, οι IDF συνεχίζουν τη διεξαγωγή της επιχείρησης Swords of Iron βομβαρδίζοντας τον θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες επιχειρήσεις του στη Γάζα. Έχοντας επιστρατεύσει 360.000 εφέδρους, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται τώρα για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης που θα είναι απαράμιλλη στη βαναυσότητά της, ανέφερε το Reuters. Μία αιτία καθυστέρησης της  χερσαίας εισβολής αποτέλεσαν οι επίσημες επισκέψεις των Δυτικών ηγετών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι έφεδροι πήραν  άδεια για να, δουν τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Ρωσία, Αλεξάντερ Μπεν Ζβι ,μίλησε για  τις πιθανότητες εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως υποστήριξε «Το Ισραήλ έχει κηρυχθεί σε εμπόλεμη κατάσταση. Από τη στιγμή που υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση προβλέπονται διάφορα είδη επιχειρήσεων: από τον αέρα, τη θάλασσα, από το έδαφος. Μια από αυτές είναι και η χερσαία επιχείρηση. Είμαι σίγουρος ότι η πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης είναι πάνω από 50%» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρέσβης μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.

Τα αίτια της καθυστέρησης

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις  είχαν δώσει συγκεκριμένες προθεσμίες στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με τις προθεσμίες να έχουν λήξει. Η αεροπορία να έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος με πολυήμερους εξοντωτικούς βομβαρδισμούς. Οι βομβαρδισμοί στοχεύουν και τις υπόγειες στοές που αποτελούν, τη μεγαλύτερη απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Σε ανάλυση της, η Jerusalem Post αποδίδει την καθυστέρηση  της εισβολής, στους φόβους για την αντίδραση της Χεζμπολάχ.«Ένας αριθμός παραγόντων φαίνεται να προκάλεσε την καθυστέρηση,  με κυρίαρχο παράγοντα την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις των IDF θα είναι δεσμευμένες στη Γάζα για να ανοίξει ένα πλήρες μέτωπο στο βορρά» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν επιτέθηκε κατά την έναρξη του πολέμου και έχει κρατήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε αρκετά χαμηλό επίπεδο ενδεχομένως να είναι θέμα τακτικής και να  αποτελεί μέρος μιας περίτεχνης παγίδας, για να παρασύρει τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παρόμοια με αυτό που έκανε η Χαμάς στο νότο. Αυτό δεν θα σταματήσει τις IDF από το να εισβάλουν στη Γάζα, αλλά μπορεί να προκαλεί μια καθυστέρηση για να ελέγξουν καλύτερα τα σημάδια σχετικά με τις προθέσεις της Χεζμπολάχ, καθώς και για να ενισχύσουν περαιτέρω τις βόρειες δυνάμεις .

Σε μία βαθύτερη  ανάγνωση προθέσεων, πιθανόν ο Ισραηλινός στρατός να θέλει περισσότερο  χρόνο οργάνωσης της επιχείρησης για  να μη σπεύσει  απροετοίμαστος, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει πιο γρήγορα τη δίψα του ευρύτερου πληθυσμού για αντίποινα. Θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο λάθος. Άλλωστε και οι Aμερικανοί ζήτησαν να καθυστερήσει η εισβολή στην Γάζα ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η επιχείρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments