Ελλάδα

Εθνική Λυρική Σκηνή: Διοργανώνει εκπαιδευτικές – κοινωνικές δράσεις για όλες τις ηλικίες

Εθνική Λυρική Σκηνή: Διοργανώνει εκπαιδευτικές – κοινωνικές δράσεις για όλες τις ηλικίες

Πηγή Φωτογραφίας: SNFCC.org

Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, θα υλοποιηθεί πληθώρα προγραμμάτων για ευρεία γκάμα κοινού με στόχο την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της εμπειρικής μάθησης, την ισότιμη συνεργατική συμμετοχή στη δημιουργική διεργασία, την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου, καθώς και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που ενσωματώνουν την όπερα, τη μουσική, τον χορό και τις εικαστικές τέχνες σε πλήθος δράσεων καλλιτεχνικής βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, σχολεία, ενήλικες, άτομα 65 ετών και άνω, νέους από Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της Περιφέρειας περιλαμβάνουν οι φετινές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

View this post on Instagram

A post shared by Greek National Opera (@greeknationalopera)

Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, θα υλοποιηθεί πληθώρα προγραμμάτων για ευρεία γκάμα κοινού με στόχο την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της εμπειρικής μάθησης, την ισότιμη συνεργατική συμμετοχή στη δημιουργική διεργασία, την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου, καθώς και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στο νέο πρόγραμμα οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ καινοτομούν, ενισχύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των προγραμμάτων, δίνουν έμφαση στην ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στην τέχνη, εντατικοποιούν τις δημιουργικές αναζητήσεις στο ρεπερτόριο της όπερας και του χορού, εξελίσσουν τη σύνδεση με το κοινό της Περιφέρειας και διευρύνουν το δίκτυο των συνεργασιών τους με άλλους φορείς του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η διαχρονική φιλοσοφία των δράσεων αποκτά το δικό της έμβλημα, το οποίο για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24 θα αποτελέσει η πλαστική καρέκλα: αντικείμενο ευρείας χρήσης, το οποίο μεταφέρεται και τοποθετείται ανά πάσα στιγμή σε απρόσμενους χώρους, χρησιμοποιείται ως συμβολική απεικόνιση της πανταχού παρούσας τέχνης, της τέχνης εκτός της συμβατικής θεατρικής αίθουσας, του αυτοσχέδιου και του αυθόρμητου, του λιτού και του ανεπιτήδευτου, του εδώ και τώρα, του συλλογικού. Την οπτική ταυτότητα σχεδίασε το studiomateriality.

Οι Δράσεις για Σχολεία συνεχίζονται δυναμικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 3ο Κουδούνι Όπερα για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, που έχει στόχο τη γνωριμία των εφήβων με τον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου, ολοκληρώνει την περιοδεία του σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023 και δίνει σε εννιακόσια επιπλέον σχολεία τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω μιας νέας συναρπαστικής ψηφιακής πλατφόρμας με τον τίτλο Opera Box. Για όλους όσους επιθυμούν να μυηθούν διαδικτυακά στην όπερα, αλλά και όλους όσους τη γνώρισαν ήδη από κοντά αλλά αναζητούν και νέους τρόπους προσέγγισης του λυρικού θεάτρου, το Opera Box μετατρέπει την κωμική όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, σε μουσική σύνθεση Κορνήλιου Σελαμσή και λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σε κινηματογραφική ταινία και φέρνει βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό video game, κουίζ, βίντεο animation, σύγχρονα μουσικολογικά κείμενα και άλλα πολλά. Το 3ο Κουδούνι Όπερα, στοχεύοντας στη μετάδοση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων σε δασκάλους καθώς και στην εισαγωγή δασκάλων και μαθητών στην καλλιτεχνική διεργασία της προετοιμασίας και της παρουσίασης ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου, φέτος θέτει στο επίκεντρο το νέο έργο Oδός Φανταστικής: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι… Guest star το φάντασμα του Τζάννι Ροντάρι!, σε μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη.

Οι Δράσεις για Παιδιά αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο επιστρέφουν με μια ανανεωμένη λίστα από απολαυστικές προτάσεις με άφθονη όπερα και χορό για παιδιά και γονείς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης φέρνει πέντε φετινές παραγωγές της ΕΛΣ σε μίνι διαδραστικές παραστάσεις προορισμένες να μυήσουν με μοναδικό τρόπο βρέφη, νήπια και παιδιά Δημοτικού στο λυρικό θέατρο και τον χορό. Το Pie in the Sky, ένα ντουέτο σύγχρονου χορού, παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους θεατές σε μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία κίνησης και έντονης εκφραστικότητας. Σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ έρχονται το χορευτικό παιχνίδι Baby Boom Dance για βρέφη και τους γονείς τους, το πρωτότυπο εργαστήριο Χορογραφείς; για παιδιά Δημοτικού και το Κοππέλια για σπουδαστές χορού ηλικίας 10 έως 16 ετών, με σημείο εκκίνησης την ομότιτλη παραγωγή που θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της ΕΛΣ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το κινηματογραφικό εργαστήριο Λυρικοί Μικρομηκάδες για παιδιά Γυμνασίου, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους, το οποίο φέτος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου του Πύργου Ηλείας, με στόχο τη μετατροπή τους σε δημιουργούς –συνθέτες, λιμπρετίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς– μιας μίνι κινηματογραφικής όπερας.

Οι Δράσεις Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης συνεχίζονται και αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο. Το Co-OPERAtive, το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για μεικτή ομάδα εφήβων, Αθηναίων και ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο, από όλη την Αττική επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Μέσα από τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών προσεγγίσεων, την ομαδικότητα, αλλά και την προσωπική και αυθόρμητη έκφραση των συμμετεχόντων θα προκύψει μια ολοκληρωμένη παράσταση μουσικού θεάτρου με τη συμμετοχή των μελών της ομάδας του Co-OPERAtive. Τα σύνολα της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας και της Διαπολιτισμικής Χορωδίας συνεχίζουν το οδοιπορικό τους στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, εξερευνούν νέες προοπτικές και νέες συνεργασίες, ενώ εντάσσουν στο φετινό πρόγραμμα συνολικά τρεις ζωντανές εμφανίσεις. Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα θα εμφανιστεί στις 19 Δεκεμβρίου 2023 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και θα συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2024 στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της ΕΛΣ, ενώ η Διαπολιτισμική Χορωδία θα ταξιδέψει για μία μοναδική συναυλία στη Βαμβακού Λακωνίας στις 2 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ με τη Vamvakou Revival.

Οι Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης, οι οποίες πραγματοποιούνται από το 2017, συνεχίζονται και φέτος. Αυτή τη σεζόν επιστρέφουν στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών του Ελεώνα Θηβών, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Nέων Αυλώνα, ενώ προστίθεται η δράση στο Ειδικό Σωφρονιστικό Kατάστημα Νέων Βόλου και στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας και της ελεύθερης έκφρασης παραμένει ο κεντρικός στόχος των δράσεων, οι οποίες παράλληλα ενθαρρύνουν την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και συνεισφέρουν στην ομαλή κοινωνική επανένταξή τους.

Οι Δράσεις Καθολικής Προσβασιμότητας με τον κύκλο Όλοι μαζί στην όπερα μπαίνουν στην τρίτη χρονιά υλοποίησής τους. Ο κύκλος για το 2023/24 περιλαμβάνει τη νέα σειρά διαθεματικών εργαστηρίων με τίτλο Κινούμενα Ηχοτοπία, ο οποίος απευθύνεται σε σχολεία ειδικής αγωγής, εφήβους μαθητές με ή χωρίς οπτική/ακουστική αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής και μη αγωγής. Τα εργαστήρια θα χρησιμοποιήσουν ποικιλία τεχνικών της ενσώματης βιωματικής μάθησης για την απελευθέρωση της καλλιτεχνικής έκφρασης των συμμετεχόντων, καθώς και για την ενίσχυση της ενταξιακής εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι δύο παραστάσεις που θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας είναι το διαχρονικό αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι Μποέμ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Into the Woods στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ.

Οι Δράσεις για Νέους Καλλιτέχνες & Ερασιτεχνικά Σύνολα συστήνουν στο κοινό τον κύκλο εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης με τίτλο Λανθάνων Χώρος. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να κάνουν τις γραπτές λέξεις να ηχήσουν αντλώντας έμπνευση από τη βιβλιογραφία γύρω από το κολοσσιαίο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ Η Βαλκυρία. Τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ένας ακόμα νέος κύκλος εργαστηρίων μουσικής, θεάτρου και δημιουργικής γραφής έρχεται για την κοινότητα των Ρομά, με τον γενικό τίτλο Μασάλι. Οι συμμετέχοντες, μέσα από την αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών, θα ξετυλίξουν το νήμα της κοινωνικής ιστορίας των Ρομά και θα χαρτογραφήσουν την τσιγγάνικη κουλτούρα.

Στις Δράσεις στην Περιφέρεια, το Μέλισμα, ο ετήσιος κύκλος καλλιτεχνικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία κατά την προηγούμενη σεζόν στη Βόρεια Εύβοια με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, παρουσιάζει στο τέλος του 2023 ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος αποτυπώνοντας παράλληλα τη δημιουργική διαδρομή των εργαστηρίων. Το φιλμ υπογράφουν το Caravan Project.

Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η λίστα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτίζεται περαιτέρω με μια μεγάλη σειρά στοχευμένων δράσεων για ενήλικες 65+, Γηροκομεία της Αττικής, Λέσχες Φιλίας, άτομα με ή χωρίς αναπηρία καθώς και εκπαιδευτές και λοιπούς επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν στις πρακτικές τους μεθόδους συμπερίληψης που έχουν ως κεντρικό άξονα τις τέχνες. Επιπλέον στον κατάλογο των παραστάσεων με καθολική προσβασιμότητα προστίθενται δεκαπέντε ακόμα παραγωγές της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Το πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments