Διεθνή

ΗΠΑ: 34 φορές βέτο για να εμποδίσουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ

ΗΠΑ: 34 φορές βέτο για να εμποδίσουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Τριανταέξι σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Παλαιστινιακό, από το 1945, έχουν δεχθεί βέτο από τα  μόνιμα μέλη-    τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Τα 3 σημαντικότερα ψηφίσματα που μπλοκαραν

Τριανταέξι σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Παλαιστινιακό, από το 1945, έχουν δεχθεί βέτο από τα  μόνιμα μέλη-    τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Ωστόσο, τις 34 φορές ασκήθηκε βέτο από τις ΗΠΑ και μόνο δύο από τη Ρωσία και την Κίνα.

Η πλειονότητα αυτών των ψηφισμάτων προέβλεπε ένα πλαίσιο για ειρήνη στη  σύγκρουση Ισραήλ–Παλαιστίνης, ζητώντας μεταξύ άλλων από το Ισραήλ να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Επίσης καταδίκαζαν το Τελ Αβίβ, για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων και τον εποικισμό, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Βασικά ψηφίσματα που μπλόκαραν οι ΗΠΑ

-Το τελευταίο ψήφισμα της 18ης Οκτωβρίου 2023 που ζητούσε “ανθρωπιστικές παύσεις” και το Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας.,

-Μετά τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, το 2018, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφτασαν στον φράκτη των συνόρων με την Γάζα, με αίτημα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τότε, το ΣΑ του ΟΗΕ συνέταξε ψήφισμα που καταδίκαζε “τη χρήση οποιασδήποτε υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων” και ζητούσε “διαρκή, συνολική ειρήνη” με “δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη”.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα, με την τότε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι να λέει ότι παρουσιάζει ” μονόπλευρη άποψη για το τι συνέβη στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες”.

Αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017, σχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι “οι ενέργειες που μεταβάλλουν τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, είναι άκυρες και ακυρώσιμες”.

Ο ΟΗΕ απαιτούσε το καθεστώς της Ιερουσαλήμ να καθοριστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του Οργανισμού. Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψήφισαν υπέρ, εκτός από τις ΗΠΑ, πουθ άσκησαν βέτο.

-Μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000,άλλο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΟΗΕ εξέφραζε “σοβαρή ανησυχία για τη συνέχιση των τραγικών και βίαιων γεγονότων που έλαβαν χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2000”, καταδίκαζε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και καλούσε το Ισραήλ “να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές του υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης”.

Ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι το ψήφισμα αποσκοπούσε στην “πολιτική απομόνωση ενός από τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση υπέρ του άλλου μέρους”. Δώδεκα χώρες ψήφισαν υπέρ, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments