Οικονομία

Στα υψηλά των τελευταίων δεκατριών ετών οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Στα υψηλά των τελευταίων δεκατριών ετών οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 191,718 δισ. ευρώ 

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 191,718 δισ. ευρώ 

Στα υψηλά των τελευταίων δεκατριών ετών – όσα και τα χρόνια που η Ελλάδα έμεινε εκτός επενδυτικής βαθμίδας -, επέστρεψαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 191,718 δισ. ευρώ (από 189,351 δισ. τον Αύγουστο) και σε απόσταση αναπνοής από τα 191,933 δισ. ευρώ του Μαΐου 2011. Σημειώνεται ότι το ιστορικό υψηλό των καταθέσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανέρχονται σε 237,531 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ για τις καταθέσεις και την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο του 2023 δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 144,012 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 696 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 47,705 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,535 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 249 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Όπως προκύπτει, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν επανέλθει σε επίπεδα Νοεμβρίου 2011, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα των περιόδου των capital controls το 2015 και σε ιστορικά υψηλά από το 2001.

Συνολικά, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (και παράλληλα η αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας), εν μέσω μάλιστα αυξημένου πληθωρισμού και ακρίβειας, αποτυπώνει την πολύ καλή πορεία της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η υψηλή καταθετική ρευστότητα των τραπεζών, ανακόπτει ποσοστό της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ, την οποία θα έπαιρναν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα επιτόκια καταθέσεων. Παράλληλα, η υψηλή ρευστότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να οδηγεί σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων, κρατώντας δέσμια την αύξηση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης.

Όπως οι καταθέσεις, έτσι και τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, στα 113,622 δισ. ευρώ. Από αυτά, δάνεια ύψους 71,503 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις και 37,563 δισ. δόθηκαν προς νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 4,7% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2,213 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 297 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία φανερώνουν τα πρώτα σημάδια καθαρής πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις, αν και οι τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι το συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί με σιγουριά πριν κλείσει το δ’ τρίμηνο. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, τα νούμερα του Σεπτεμβρίου για την αύξηση των δανείων μπορεί να προέρχονται από τυχόν εξαγορές ή από την ναυτιλία, καθώς επιχειρήσεις με υπερεπάρκεια ρευστότητας συνεχίζουν να αποπληρώνουν δανεισμό. Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών θα σταματήσει μόνο όταν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι τώρα, υπάρχουν εγκρίσεις και συμβασιοποιήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει τα δάνεια. Τα τελευταία θα εκταμιεύονται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των επενδυτικών έργων. Οπότε, για τη φετινή χρονιά, οι τραπεζίτες βλέπουν δύσκολο το γύρισμα της πιστωτικής επέκτασης από αρνητική σε θετική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments