Policy Briefs

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι φοβούνται οικονομική κρίση στην Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι φοβούνται οικονομική κρίση στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Touteleurope.eu

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι φοβούνται μια περίοδο οικονομικής υποχώρησης και παρακμής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρογγυλή Τράπεζα (ΕΡΤ), ζητώντας περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς για την ΕΕ, μια ένωση κεφαλαιαγορών και καλύτερα επενδυτικά κίνητρα στην Ευρώπη.

Η ΕΡΤ, παλαιότερα γνωστή ως Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων Βιομηχάνων, είναι ένας όμιλος εξήντα μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών που ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη της ιδέας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τη δεκαετία του 1980.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μια ανάλυση της κατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας », εξήγησε στο Euractiv ο Jean-François van Boxmeer, πρόεδρος της ΕΡΤ και της Vodafone.

Και αυτή η ανάλυση είναι καταστροφική. Το “έγγραφο πολιτικής”  που δημοσίευσε η ΕΡΤ δείχνει, για παράδειγμα, ότι η ΕΕ δαπανά πολύ λιγότερα από τις αντίστοιχές της σε παγκόσμιο επίπεδο για έρευνα και ανάπτυξη: μόνο 2,27% του ΑΕΠ, έναντι 2,40% στην Κίνα, 3,45% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 4,81% στη Νότια Κορέα.

Επιπλέον, τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν σε μακροοικονομικά αντιπαραγωγικές πολιτικές λιτότητας που περιόρισαν τις επενδύσεις, ενώ οι ανταγωνιστές τους επένδυαν πιο ενεργά.

«Αν κοιτάξετε τη διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και υπολογίσετε ότι σε διάστημα δέκα ετών, η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει κάθε συνάφεια από οικονομική άποψη και να γίνει ένα είδος πολύ ευχάριστου μουσείου που αξίζει να επισκεφτείτε, σίγουρα, αλλά όχι πλέον το ευημερούν μέρος ότι ήταν κάποτε », είπε ο κ. van Boxmeer.

Ο Jacob Wallenberg, μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ και πρόεδρος της Investor AB, μιας εταιρείας με σημαντικά μερίδια σε πολλές σκανδιναβικές εταιρείες, είναι εξίσου ανήσυχος.

«Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα », είπε στο Euractiv, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν είχε την «αίσθηση του επείγοντος που πιστεύουμε ότι είναι τόσο σημαντική » .

Ως παράδειγμα, ανέφερε τον ιχνηλάτη τεχνολογίας από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης αμυντικής και στρατηγικής πολιτικής, η οποία βοηθά στην παρακολούθηση του παίκτη που ηγείται σε ποιες τεχνολογίες. Από τις 44 τεχνολογίες, η Κίνα κυριαρχεί στις 37, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έρχονται στη δεύτερη θέση.

«Η ΕΕ είναι πολύ απούσα », υπογράμμισε ο κ. Wallenberg.

Εξάλειψη των εσωτερικών φραγμών

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, οι δύο βιομήχανοι συνιστούν μια εκ νέου εστίαση στην οικονομική ανάπτυξη. Και για αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα χρειαστεί μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μια «συνολική ατζέντα» για τη διαμόρφωση μιας κοινής αγοράς σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της « ενέργειας, ψηφιακής, κεφαλαίου, περιβάλλοντος και άμυνας» , διαβάζουμε στο έγγραφο της ΕΡΤ, που επιθυμεί να επηρεάσει το πρόγραμμα. της επόμενης Επιτροπής, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της το φθινόπωρο.

Η ΕΡΤ θέλει η Επιτροπή να είναι πιο προορατική και να «αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να άρουν γρήγορα τα παράνομα ή παράλογα εμπόδια» εντός της ενιαίας αγοράς. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εναρμόνιση και την απλούστευση των κανόνων παρά στη δημιουργία νέων.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ΕΕ βασίζεται τόσο πολύ στους κανονισμούς είναι ότι έχει πολύ μικρή δημοσιονομική ικανότητα να επιλύει προβλήματα παρέχοντας επιδοτήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, ο κλάδος ζητά περισσότερα επενδυτικά κίνητρα στην Ευρώπη.

«Η ισορροπία μεταξύ ραβδιών και καρότων στη χάραξη πολιτικής είναι σημαντική », είπε ο van Boxmeer στο Euractiv. Ανέφερε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ ( IRA ), ο οποίος είπε ότι είναι παράδειγμα πιο αποτελεσματικού μέτρου από αυτό που γίνεται στην ΕΕ.

«Όπως ο IRA, πρέπει να επενδύσετε τα χρήματά σας σε αυτές τις επενδύσεις υποδομής που θα είναι απαραίτητες στην Ευρώπη, κυρίως στην ηλεκτροδότηση », είπε. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση, αντίθετα, μοιάζει με τη διάθεση χρημάτων σε «μικρές τοπικές πρωτοβουλίες» σε επίπεδο κρατών μελών.

Επί του παρόντος, η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιδοτούν τις βιομηχανίες τους και έχει χαλαρώσει τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, αυτή η χαλάρωση δίνει ένα πλεονέκτημα σε χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική ισχύ από τις μικρότερες ή φτωχότερες χώρες.

«Αλλά αν σκεφτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν όλα τα μέλη της ΕΕ. Διαφορετικά, θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των οικονομιών με ισχυρούς προϋπολογισμούς και εκείνων με πιο περιορισμένους πόρους », δήλωσε ο κ. van Boxmeer.

Το έγγραφο πολιτικής της ΕΡΤ υπογραμμίζει επίσης τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρώπης και ρωτά εάν η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών επενδύσεων ή εάν η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να διευκολυνθεί, π.χ. σε φορολογικά θέματα, όπου η ΕΕ μπορεί να λάβει απόφαση μόνο ομόφωνα ψηφοφορία των κρατών μελών.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές διστάζουν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα πολιτικά ευαίσθητα ερωτήματα.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι, μπορούμε μόνο να δώσουμε ιδέες για το πώς να βελτιώσουμε τις στρατηγικές », υπενθύμισε ο κ. van Boxmeer, πιστεύοντας ότι μια συζήτηση πρέπει να γίνει, όχι μόνο εντός της Επιτροπής, αλλά και, κυρίως, εντός του Συμβουλίου.

«Είναι απαραίτητο να το συζητήσουν οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών », πρόσθεσε, και μόνο σε αυτή την περίπτωση η εκτελεστική εξουσία θα έχει την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη για να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments