Policy Briefs

Pfizergate: Ακροάσεις ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης

Pfizergate: Ακροάσεις ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα είχε διαπραγματευτεί απευθείας μέσω SMS με τον Albert Bourla, αφεντικό της Pfizer, ένα συμβόλαιο για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid.

Το Δικαστήριο της Λιέγης θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 17 Μαΐου κατά την οποία θα καθοριστεί ιδίως εάν η βελγική δικαιοσύνη ή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι αρμόδια να συνεχίσουν την έρευνα της καταγγελίας που κατατέθηκε κατά της Ursula von der Leyen στο πλαίσιο η «Pfizergate», σύμφωνα με έγγραφο που συμβουλεύτηκε η Euractiv.

Η υπόθεση «Pfizergate» αποκαλύφθηκε από τους New York Times τον Απρίλιο του 2021 . Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είχε διαπραγματευτεί απευθείας μέσω SMS με τον Άλμπερτ Μπούρλα, το αφεντικό της Pfizer, ένα συμβόλαιο για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του Covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εάν ίσχυε αυτό, τότε ο πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας θα είχε διαπραγματευτεί μια σύμβαση αγοράς εμβολίου εκτός των ευρωπαϊκών εμπορικών κανόνων. Μέχρι τώρα, τα γραπτά μηνύματα δεν έχουν αποκαλυφθεί ποτέ, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα, ιδίως από ευρωβουλευτές.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο Βέλγος λομπίστας που ειδικεύεται στις εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ Frédéric Baldan υπέβαλε καταγγελία κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Απρίλιο του 2023 σε δικαστή στη Λιέγη για « σφετερισμό λειτουργιών και τίτλου » , «καταστροφή δημοσίων εγγράφων» και «παράνομη ανάληψη συμφερόντων και διαφθορά».

Ο κ. Baldan θεώρησε ότι η υπόθεση Pfizer υπονόμευσε τα δημόσια οικονομικά της χώρας του και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Περίπου δέκα ενώσεις, πολιτικά κόμματα, ευρωπαίοι πολίτες και χώρες συμμετείχαν σε αυτήν την καταγγελία, ιδίως η Ουγγαρία και η Πολωνία (επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PiS). Σε αυτό το σημείο η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Κατά την ακρόαση της 17ης Μαΐου ενώπιον του τμήματος του Συμβουλίου του Πρωτοδικείου της Λιέγης, θα ακουστούν οι καταγγέλλοντες, οι κατηγορούμενοι, ο Βέλγος δικαστής, καθώς και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία ανέλαβε τη βελγική καταγγελία. Κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα παρουσιάσει το κατηγορητήριο για την υπόθεση.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αρμόδια για υποθέσεις που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και για υποθέσεις διακρατικού χαρακτήρα ή για περιπτώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη φήμη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όμως, η δικαιοδοσία του αμφισβητείται σε αυτή την υπόθεση από τον Βέλγο ανακριτή, ο οποίος επιθυμεί να συνεχίσει την έρευνά του, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Σε περίπτωση διαφωνίας σχετικά με τις αρμοδιότητες με ένα κράτος μέλος, κανονισμός του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ορίζει ότι “οι αρμόδιες εθνικές αρχές πρέπει να αποφασίζουν για την κατανομή των αρμοδιοτήτων” .

Ως εκ τούτου, το Τμήμα θα πρέπει να αξιολογήσει εάν αυτό το κατηγορητήριο είναι νόμιμο ή όχι, εάν η έρευνα από τον Βέλγο ανακριτή πρέπει να περατωθεί ή εάν, αντίθετα, πρέπει να εμβαθύνει.

Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly επέκρινε σκληρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θέμα επρόκειτο για «κακοδιοίκηση». Οι New York Times παρέπεμψαν το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η ακρόαση του Μαΐου, η οποία θα διεξαχθεί λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα μπορούσε να ρίξει μια σκιά στην υποψηφιότητα της σημερινής προέδρου της Επιτροπής για τη διαδοχή της ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments