Γεωπολιτικά

Bloomberg – Ιράν: Γιατί διστάζει να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ

Bloomberg – Ιράν: Γιατί διστάζει να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: DITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to report, film or take pictures in Tehran. Members of Iran's Basij militia march during a parade to commemorate the anniversary of the Iran-Iraq war (1980-88), in Tehran September 22, 2010. Iranian leaders hoping to lift morale at a time of rising prices, food shortages and threats of attack from Israel, are drawing on memories of another era when people united against a common foe: Saddam Hussein's Iraq. Picture taken September 22, 2010. To Match Feature IRAN-PROPAGANDA/ REUTERS/Morteza Nikoubazl/Files (IRAN - Tags: ANNIVERSARY MILITARY POLITICS) - RTR37IIW

Ο Νασράλα αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Παρασκευή την πρώτη δημόσια ομιλία του, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του σφυροκοπήματος της Γάζας από το Ισραήλ.

Από τη μέρα που ξεκίνησαν τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της τρομοκρατικής οργάμωσης της Χαμάς οι περισσότεροι περίμεναν ότι η Χεζμπολάχ θα έμπαινε στον πόλεμο ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπως έχει απειλήσει επανειλημμένα το Ιράν, που θεωρεί τη λιβανέζικη σιιτική εξτρεμιστική οργάνωση και τη Χαμάς σημαντικά πιόνια στο δίκτυο των πληρεξουσίων του στη Μέση Ανατολή.

Αλλά η Χεζμπολάχ έχει επιδείξει μέχρι τώρα μια σχετική αυτοσυγκράτηση, περιοριζόμενη στην εκτόξευση ρουκετών και σε αψιμαχίες με δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η σιγή του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, που απέφυγε τις συνήθεις φραστικές επιθέσεις του κατά της «σιωνιστικής οντότητας», όπως αποκαλεί το Ισραήλ.

Ο Νασράλα αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Παρασκευή την πρώτη δημόσια ομιλία του, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του σφυροκοπήματος της Γάζας από το Ισραήλ.

Όπως εξηγεί δημοσιογράφος του Bloomberg, «η αυτοσυγκράτηση της Χεζμπολάχ υποδηλώνει ότι οι χορηγοί της στην Τεχεράνη, παρά τις απειλές τους για ευρύτερο πόλεμο κατά του Ισραήλ είναι απρόθυμοι να ρίξουν στη σύγκρουση το πολυτιμότερο περιουσιακό τους στοιχείο.

Απ’ όλους τους πληρεξούσιους του Ιράν η Χεζμπολάχ διατηρεί τη μακροβιότερη και στενότερη συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία, έχει λάβει τα περισσότερα κεφάλαια, όπλα και εκπαίδευση απ’ οποιαδήποτε άλλη οργάνωση του ιρανικού δικτύου. Πέραν τούτου οι ένοπλοι του Νασράλα είναι εμπειροπόλεμοι από την εμπλοκή τους στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και οι ανώτεροι διοικητές της έχουν μεγάλη εμπειρία πολεμώντας το Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006».

Γιατί διστάζει το Ιράν

Το ερώτημα είναι γιατί ο Νασράλα συγκρατεί μια ολομέτωπη επίθεση κατά του Ισραήλ ή κατά πόσον συγκρατείται από το Ιράν. Ορισμένοι αναλυτές, όπως σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, θεωρούν ότι η Τεχεράνη απολαμβάνει ακόμη την «επιτυχία» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενθουσιασμένη που μπήκε στον πάγο η αναθέρμανση των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο και που ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτεί όχι μόνον στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο οργή κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το Ιράν είναι απρόθυμο να ριψοκινδυνεύσει μια καταστροφή ή υποβάθμιση του πολυτιμότερου πιονιού του, της Χεζμπολάχ, σε μια άμεση αντιπαράθεση με τον ισραηλινό στρατό αφού με την οικονομία του να τρεκλίζει από τις οικονομικές κυρώσεις θα χρειαζόταν χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες για να αποκαταστήσει τη μαχητική ικανότητα της λιβανέζικης εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Και πέραν τούτου το Ιράν χρειάζεται τη Χεζμπολάχ για να προστατεύει άλλα φέουδα και συμφέροντα της Τεχεράνης.

Οι προτεραιότητες για τη Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία

Η Χεζμπολάχ πέρα από το ότι επιτρέπει στο Ιράν να διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο απειλής κατά του Ισραήλ, εξυπηρετεί και άλλους δύο εξίσου σημαντικούς σκοπούς: Από τη μία διατηρεί στο Λίβανο την υπεροχή έναντι των σουνιτών και των μαρωνιτών Χριστιανών των σιιτών, τον αυτόκλητο ρόλο του προστάτη των οποίων απανταχού της Γης έχει αναλάβει η Τεχεράνη.

Και από την άλλη η Χεζμπολάχ στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, της πιο ευάλωτης από τις μαριονέτες του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Και το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει η Χεζμπολάχ μία απ’ αυτές τις αποστολές της. Μπορεί ο Άσαντ να παραμένει στην εξουσία με τη βοήθεια του Ιράν, της Χεζμπολάχ και της Ρωσίας, αλλά καλείται να αναστηλώσει μια ρημαγμένη χώρα με έναν αγανακτισμένο πληθυσμό, που ξεσπά, όπως τον περασμένο μήνα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Και ο Λίβανος από την άλλη διατρέχει συνεχώς τον κίνδυνο μιας οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης εκ των έσω που θα πυροδοτήσει πιθανώς μια αναβίωση της σεχταριστικής βίας μεταξύ σιϊτών, σουνιτών και μαρωνιτών Χριστιανών.

Αν ξεκινούσε πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ η Χεζμπολάχ, το οικονομικό σοκ θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα στο χείλος της καταστροφής τον Λίβανο και ο Νασράλα θα έπρεπε τότε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της οργάνωσής του μέσα στη χώρα, αποσύροντας δυνάμεις – άνδρες και όπλα – από τη Συρία, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση κατά του Άσαντ να ανασυνταχθεί. Και με τη Ρωσία απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο βάρος της στήριξης του καθεστώτος Άσαντ θα έπεφτε στους ώμους του Ιράν, η ηγεσία του οποίου προτιμά να σηκώνουν άλλοι τα δυσβάσταχτα βάρη.

Όλα τα μάτια στρέφονται πλέον στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, οποίος θα εκφωνήσει την ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής, αμέσως μετά τη μουσουλμανική προσευχή κι ενώ ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται ξανά στο Ισραήλ. Ίσως ενεργήσει αυτοβούλως και οδηγήσει τις δυνάμεις του να δράσουν στη βάση της ρητορικής του. Αλλά, όπως σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, το Ιράν σίγουρα δεν θα είναι ευχαριστημένο αν ο Νασράλα ανοίξει δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα άλλα δύο μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τεχεράνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments