Nέα της αγοράς

Μια νέα εταιρεία για τη φέτα και το λευκό τυρί δημιουργεί όμιλος Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων

Μια νέα εταιρεία για τη φέτα και το λευκό τυρί δημιουργεί όμιλος Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: minervahorio.gr

Πρόκειται για μια κίνηση που αφορά στην ενσωμάτωση των νέων προϊόντων και brands που είχε εξαγοράσει η Μινέρβα το 2021

Μια νέα εταιρεία για τη φέτα και το λευκό τυρί δημιουργεί όμιλος Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, ολοκληρώνοντας το «νοικοκύρεμα» των εταιρειών που εξαγόρασε το 2021.Ανθεκτική απέναντι στις ευμετάβλητες εξωγενείς συνθήκες (ενέργεια, τιμή πρώτων υλών) και έχοντας επιτύχει το 2022 βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και διεύρυνση των εξαγωγών, η διοίκηση της Μινέρβα αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας. «Η απόσχιση θα λάβει χώρα μετά τη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας και εισφορά του κλάδου σε αυτήν», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση των πεπραγμένων του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Μινέρβα είχε αποκτήσει τις εταιρείες ULBCS και Mediterranean Foods.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, πέρυσι η Μινέρβα απορρόφησε την 100% θυγατρική της «ULBCS Ανώνυμη Εταιρεία Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας» με τη διοίκηση να επισημαίνει πως «ο Όμιλος απέκτησε αμεσότητα, δυναμική και απλοποίηση διαδικασιών με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι διατέθηκαν στην περαιτέρω ενίσχυση των δυο βασικών brands Pummaro και Pelargos».

Μετεγκατάσταση 3 παραγωγικών μονάδων

Επίσης, πέρυσι ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των τριών παραγωγικών γραμμών της Mediterranean Foods, στην οποία ελέγχει το 71,43%. Κατά 28,57% η εν λόγω εταιρεία ελέγχεται από την Mirties Enterprises Company LTD με έδρα την Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, η γραμμή παραγωγής μαγιονέζας μετεγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Μινέρβα στο Σχηματάρι Βοιωτίας όπου λαμβάνουν χώρα οι γνωστές δραστηριότητές της, δηλαδή η βιομηχανοποίηση ελαιόλαδων και σπορέλαιων, η τυποποίησή τους, η παραγωγή μαγειρικού λίπους, η επεξεργασία και τυποποίηση μαργαρίνης, βουτύρου και ξυδιού.

Παράλληλα, οι γραμμές παραγωγής μουστάρδας και κέτσαπ μεταφέρθηκαν στη μονάδα στην Γαστούνη Ηλείας όπου συνεχίζει να λειτουργεί η μονάδα παραγωγής και συσκευασίας κυρίως προϊόντων ντομάτας.

Πώληση οικοπέδων και κτιρίων

Τον Δεκέμβριο του 2022 αποφασίστηκε η γη και τα κτίρια της Mediterranean Foods να διατεθούν προς πώληση, με αναπόσβεστη αξία στις 806.709 ευρώ.

Τα πάγια αυτά καταχωρήθηκαν στην Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης στα διαθέσιμα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.

«Το 2022 η Μινέρβα προχώρησε και έδειξε τις αντοχές της, αντιμέτωπη με εξωγενείς κινδύνους (ενέργειας, τιμής πρώτων υλών) που περιπλέκουν την ανάγνωση των τάσεων στα ιστορικά στοιχεία, αφού οι τιμές όλων των πρώτων υλών έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επέδειξε λειτουργική προσαρμοστικότητα και αντοχή, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ευελιξία και δυναμική. Η εταιρεία, απέδειξε για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά της, ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στην ενσωμάτωση των νέων μονάδων της μετά τις εξαγορές στα μέσα του 2021, έδειξε ότι μπορεί να απορροφήσει, να εκκαθαρίσει, να βελτιώσει και να αναπτύξει καινούργιες κατηγορίες» επισημαίνει η εταιρεία.

Αύξηση τζίρου

Σε επίπεδο μεγεθών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% από 59,65 εκατ. το 2021. Σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών, κατά 22%, στα 10,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών πωλήσεων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 2022 σε 7,8 εκατ. ευρώ έναντι των 6,7 εκατ. του 2021, ενώ ο δείκτης EBITDA/πωλήσεις διευρύνθηκε στο 11,37%.

Το μικτό περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στο 20,6%, καθώς η εταιρία έδωσε έμφαση στην προσπάθεια συγκράτησης των καταναλωτικών τιμών μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων για την αγορά τροφίμων, κάτι που οδήγησε σε συγκράτηση σε σχέση με το 2021, των ενοποιημένων προ φόρων αποτελεσμάτων στα 2,067 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 852 χιλ .ευρώ ενώ στην εταιρεία σε 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μετά από απόφαση του ΔΣ θα μεταφερθούν στα αποτελέσματα εις νέο.

Στις 31.12.2022 α αποτελέσματα εις νέον του ομίλου και της εταιρείας αντίστοιχα ανήλθαν σε ζημιά 3,31 και 2,3 εκατ. ευρώ. (2021: ζημιά 8,66 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 3,3 εκατ. ευρώ για την εταιρεία).

Περαιτέρω, η Μινέρβα συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα για τον συνεχή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού, μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους της. Το 2022 οι επενδύσεις για την ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και για το περιβάλλον ανήλθαν σε 500 χιλ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments