Αθλητισμός

Παναθηναϊκός: Ο Γκραντ θα μπει στο Palau Blaugrana ως ο πιο υποτιμημένος παίκτης του τριφυλλιού ως τώρα

Παναθηναϊκός: Ο Γκραντ θα μπει στο Palau Blaugrana ως ο πιο υποτιμημένος παίκτης του τριφυλλιού ως τώρα

Πηγή Φωτογραφίας: [364563] EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Τζέριαν Γκραντ αποκτήθηκε ως συμπληρωματική λύση για την περιφέρεια του Παναθηναϊκού, στον πρώτο μήνα της σεζόν όμως μόνο ως βοηθητικός (sic) δεν λογίζεται. Η αξιομνημόνευτη σταθερότητα, η ισορροπία στις δύο πλευρές του παρκέ και το βάρος του Palau Blaugrana.

Υπό άλλες συνθήκες, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα (3/11, 21:30, Novasports Prime,) με περίσσια αυτοπεποίθηση και σιγουριά, μετά από το μεγάλο διπλό επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Γι ακόμη μια φορά όμως, ο Εργκίν Αταμάν θα κληθεί να αναπροσαρμόσει το rotation εξαιτίας των απουσιών που προέκυψαν.

Ο Κώστας Σλούκας και ο Λούκα Βιλντόσα έμειναν στην Αθήνα, περιορίζοντας αισθητά τις επιλογές για τη θέση του πόιντ γκαρντ στην πεντάδα. Επί της ουσίας, ο Τζέριαν Γκραντ αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη επιλογή για το “1” (βάσει εμπειρίας και.. χιλιομέτρων στα παρκέ) με τον Δημήτρη Μωραΐτη να έρχεται από πίσω, για να δώσει κάποιες λύσεις, από τον πάγκο.

Το timing των τραυματισμών δεν είναι ευνοϊκό για τον Παναθηναϊκό, από την άλλη όμως αξίζει να αναφερθεί κάτι που ενδεχομένως πολλοί αγνοούν: ο Τζέριαν Γκραντ είναι ο πιο σταθερός εκ των περιφερειακών που έχουν εμφανιστεί ως τώρα στο παρκέ για τους πράσινους. Όχι ο πιο αποτελεσματικός ή ο πιο πληθωρικός. Ο πιο σταθερός.

Τι σημαίνει αυτό; Προσφέρει εξίσου στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το +/- και το net rating

Το γεγονός πως είναι ο δεύτερος (αλλά επί της ουσίας ο πρώτος) παίκτης στο +/- του Παναθηναϊκού μετά από πέντε αγώνες στην EuroLeague δεν είναι τυχαίο. Με +6.6 πόντους στα 28’21’’ που βρίσκεται κατά μέσο όρο στο παρκέ αποδεικνύει πως μπορεί να μην έχει το ταλέντο των πολυδιαφημισμένων συμπαικτών του, είναι όμως “εκεί” για να (τους) προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

Μία στατιστική διάκριση που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κάποιος πως ο Παναθηναϊκός έχει αρνητικό πρόσημο έως τώρα (-0.99). Παρεμπιπτόντως, είναι “μέσα” στις 17/27 πεντάδες του Παναθηναϊκού που έχουν παρουσιάσει θετικό πρόσημο ως τώρα στην EuroLeague. Σίγουρα, όχι κάτι τυχαίο.

Όσο γι αυτόν κατέχει τα πρωτεία; Πρόκειται για τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος όμως έχει δώσει το “παρών” σε μικρότερο δείγμα αγώνων (2) έως τώρα στην EuroLeague, εξαιτίας της θλάσης που τον “χτύπησε” λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της regular season.

Η αντίθεση και το low mistake basketball

Τούτο όμως δεν είναι το μοναδικό στατιστικό στοιχείο που καταδεικνύει την επιρροή που έχει στο παιχνίδι της ομάδας του. Βλέπετε, οι αριθμοί είναι… σύμμαχοί του, λένε την πλήρη αλήθεια και βοηθούν τον κόσμο να αντιληφθεί πως ένας παίκτης που δεν έχει διαφημιστεί όσο οι συμπαίκτες του, έχει καταφέρει να κάνει σπουδαία δουλειά ως τώρα.

Παρά τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του (είπαμε, 28’21” ανά αγώνα), δεν είναι επιρρεπής στο λάθος. Το κάθε άλλο. Αγωνιζόμενος στη μοναδική ομάδα της EuroLeague που έχει λιγότερες ασίστ από λάθη (0.97 η σχετική αναλογία, με τον μέσο όρο της διοργάνωσης να είναι στο 1.41), ο Τζέριαν Γκραντ ξεχωρίζει. Κατά πολύ.

Είναι ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού στο assist/turnover ration, με 2.71 τελικές πάσες (!) για κάθε λάθος που κάνει στον αγώνα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως το νούμερο που έχει “γράψει” ως τώρα είναι υπερδιπλάσιο αυτών του Κώστα Σλούκα (1.27) και του Λούκα Βιλντόσα (1.15) -αμφότεροι θα απουσιάσουν από το παιχνίδι του Palau Blaugrana.

Ο glue guy της περιφέρειας

Το γεγονός λοιπόν πως παίζει περισσότερο από κάθε άλλον κοντό του Παναθηναϊκού δεν είναι τυχαίο. Δικαιολογείται απόλυτα, με την επιχειρηματολογία περί της σπουδαίας δράσης του να ενισχύεται από κάτι ακόμη: είναι 1ος σε offensive rating (104.71), 3ος σε defensive rating (87.97, πίσω από Ντίνο Μήτογλου και Λευτέρη Μαντζούκα) και 2ος σε net rating (+16.74, πίσω μόνο από τον Ντίνο Μήτογλου).

Όποιος κι αν είναι δίπλα του (είτε στο “1” είτε στο “2”) δεν είναι πρόβλημα για εκείνον. Πάντα βρίσκει τον τρόπο για να κάνει τη δουλειά και να δικαιώσει μέχρι κεραίας τον Εργκίν Αταμάν για την επιλογή του. Για όσους το έχουν ξεχάσει (κυρίως επειδή στη διάρκεια της offseason άπαντες ασχολήθηκαν με τον Κώστα Σλούκα, τον Λούκα Βιλντόσα και τον Κάιλ Γκάι), μιλάμε για τον MVP του EuroCup του 2022/23. Όχι κάποιον τυχαίο…

Κι αν η πίεση που θα του ασκήσει η Μπαρτσελόνα, μουντζουρώσει ελαφρώς τα φανταχτερά νούμερά του, η ουσία δεν θα αλλάξει: ο Τζέριαν Γκραντ μπορεί να μην λαμβάνει τον ίδιο ενθουσιασμό από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, πληροί όμως όλες τις προϋποθέσεις για να έχει σημαίνοντα ρόλο στο rotation του Εργκίν Αταμάν. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, ανεξαρτήτως της προσθήκης του Κέντρικ Ναν.

Πηγή: sport24.gr//ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments