Πολιτική

Μετρό: Τα Εξάρχεια διχάζουν Κυβέρνηση – Δούκα

Μετρό: Τα Εξάρχεια διχάζουν Κυβέρνηση – Δούκα

Πηγή Φωτογραφίας: [364294] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΥΛΟ ΜΑΡIΝΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η στάση του Μετρό στην πλατεία τροφοδοτεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον νέο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, δήμαρχο.

Συνεχίζεται και οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την νέα πλειοψηφία στον δήμο Αθηναίων, με επίκεντρο τη στάση του Μετρό στα Εξάρχεια.

Στο θέμα παρενέβη με σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «το μετρό είναι μια κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και μία πολιτική που έχει πει προσωπικά ο πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα υποχώρησης», ενώ υποστήριξε πως «η θέση που διατύπωσε ο κ. Δούκας δεν συνάδει με την αρχική του δήλωση περί συνεργασίας σε κεντρικά ζητήματα».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα του μετρό από τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως  «είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί πολύ μεγάλο ποσοστό κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης σε καμία από τις κεντρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και συνολικά το μετρό και ειδικά το μετρό στα Εξάρχεια».

Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό μέρος, ο κ. Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως  «έχει δώσει πλήρη αναφορά η αρμόδια εταιρεία για το πως θα γίνει η μετεγκατάσταση των δέντρων», υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», συμπληρώνοντας ότι η θέση αυτή που διατύπωσε ο κ. Χάρης Δούκας “δεν συνάδει με την αρχική του δήλωση περί συνεργασίας σε κεντρικά ζητήματα. Πρέπει να δούμε τα μεγάλα θέματα των πολιτών και ένα από αυτά είναι να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα μεγάλα έργα τα οποία ξεκινά να υλοποιεί η κυβέρνηση αυτή».

«Δεν νομίζω ότι πολλοί από αυτούς που φωνάζουν για τα δέντρα, τους έπιασε ο πόνος για τον φυσικό πλούτο των Εξαρχείων, απλά είναι άλλη μία αφορμή για επαναστατική γυμναστική η οποία όμως, δυστυχώς, γίνεται στις πλάτες των πολιτών», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Επειδή εμάς, μας ενδιαφέρει η κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι καλύτερες υποδομές, τα περισσότερα μεγάλα έργα, δεν πρόκειται να κάνουμε το παραμικρό πίσω σε αυτό το θέμα».

Χάρης Δούκας: Κανένα χαμένο δέντρο

Υπενθυμίζεται πως στο θέμα τοποθετήθηκε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον κύριο Χάρη Δούκα,  “κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται, αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή, όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε πως “η μελέτη που έχει γίνει για την τύχη των δένδρων δεν είναι σοβαρή» και δεν δίνει εγγυήσεις για την διάσωση και μεταφύτευσή τους σε μεταγενέστερο χρόνο στην περιοχή.

«Μιλάμε για δένδρα 100 χρόνων, δεν είναι κάτι επουσιώδες, πρέπει να υπάρξει σοβαρή μελέτη για το θέμα», ανέφερε, ενώ είπε ότι έχει έλθει σε επαφή με γεωπόνους οι οποίοι του είπαν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. 

Άδωνις: Δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ

Αναδημοσιεύοντας και σχολιάζοντας την ανάρτηση του νέου δημάρχου της Αθήνας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως ο νέος δήμαρχος “έκανε αυτή την φαιδρή ανάρτηση σήμερα. Πιστεύω ότι δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους και εύχομαι να βγω ψεύτης…πάντως το Metro πρέπει να ολοκληρωθεί θα είναι κρίμα να το σταματήσει ο νέος Δήμαρχος».
Όπως αναφέρουν στελέχη της Αττικό Μετρό, τα δέντρα που πρόκειται να μεταφυτευτούν από                                           τα Εξάρχεια  είναι χαρουπιές πεύκα,  σοφόρες, ακακίες, μουριές, πλατάνια και μία ελιά. Υπολογίζεται ότι 90 θα μεταφυτευτούν σε φυτώριο του Δήμου Αθηναίων και περί τα 5 θα κοπούν καθώς είναι ξερά και γηρασμένα. Σήμερα ξεκίνησαν στα Εξάρχεια οι εργασίες πρασίνου, προκειμένου να προχωρήσει το πρώτο στάδιο που είναι να γίνουν τα απαραίτητα κλαδέματα προκειμένου τα δέντρα να μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στα φυτώρια. Όπως επισημένουν τα ίδια στελέχη, δεν έχει γίνει η κοπή ούτε ενός δένδρου.  Υπολογίζεται δε ότι οι εργασίες πρασίνου θα χρειαστούν 15 με 20 μέρες εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας 50 κατοίκων των Εξαρχείων οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της κοπής των δέντρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments