Τεχνολογία

Air Fryers: Η πρόσφατη τάση στη σύγχρονη κουζίνα είναι ένα βήμα προς την υγιεινή διατροφή;

Air Fryers: Η πρόσφατη τάση στη σύγχρονη κουζίνα είναι ένα βήμα προς την υγιεινή διατροφή;

Πηγή Φωτογραφίας: hackensackmeridianhealth.org, Όμως, είναι το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρος όντως πιο υγιεινό από τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος;Κατ’ αρχάς τι είναι τα air fryes και πώς λειτουργούν;  

Από το 2017 έως το 2019 πωλήθηκαν 10 εκ. air fryers στις ΗΠΑ με πολλούς ανθρώπους να έχουν πιστέψει το ότι οι φριτέζες αέρος είναι ένα γρήγος και κυρίως υγιεινός τρόπος

Όμως, είναι το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρος όντως πιο υγιεινό από τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος;Κατ’ αρχάς τι είναι τα air fryes και πώς λειτουργούν;

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσετε την τραγανότητα των τηγανητών φαγητών χωρίς στην πραγματικότητα να τα τηγανίζετε σε λάδι. Τα παναρισμένα ή στεγνά καρυκευμένα φαγητά είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές.

Αντί να τοποθετήσετε κάτι όπως το παναρισμένο κοτόπουλο σε ένα τηγάνι με λάδι, η φριτέζα αέρος διοχετεύει ζεστό αέρα γύρω από το κοτόπουλο και το κάνει να γίνει τραγανό και να ροδίσει, δημιουργώντας μια τραγανή υφή που μοιάζει με το τηγανητό κοτόπουλο.

Υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από τη χρήση μιας φριτέζας αέρα

Δεδομένου ότι χρησιμοποιείτε λιγότερο λάδι όταν μαγειρεύετε σε μια φριτέζα αέρος, υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Για αρχή, η χρήση μιας φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει 70 έως 80% των θερμίδων από τη διατροφή σας σε σύγκριση με το τηγάνισμα σε λάδι, εξηγεί η Ariana Cucuzza, διαιτολόγος, στην Cleveland Clinic.

Ο διατροφολόγος Andy Bellatti δηλώνει σχετικά: «Μια κουταλιά της σούπας λάδι έχει 125 θερμίδες. Όταν χρησιμοποιείτε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι σε μια φριτέζα αέρος, θα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από κάτι σε μια πραγματική φριτέζα, όπου απορροφάται πολύ περισσότερο λάδι. Είναι ένας τρόπος για να μειώσετε αρκετά σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων».

Επιπλέον, η μείωση ή η απουσία λαδιού κατά το τηγάνισμα στον αέρα συμβάλλει στη μείωση του συνολικού λίπους.

«Για όσους προσέχουν την πρόσληψη λίπους για ιατρικούς λόγους, οι φριτέζες αέρος μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τηγανητά φαγητά που έχουν χαμηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος», δηλώνει από την πλευρά της η Rachael Hartley, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Gentle Nutrition”.

Η μείωση της πρόσληψης λίπους και θερμίδων μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος και να τρώει πιο υγιεινά σε σύγκριση με την κατανάλωση τηγανητών φαγητών. Ως εκ τούτου, οι φριτέζες αέρα μπορούν να είναι χρήσιμες για τα άτομα που παρακολουθούν τις θερμίδες και την πρόσληψη λίπους.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το τηγάνισμα στον αέρα είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Τα οφέλη των φριτέζων αέρος για την υγεία έχουν τα όριά τους, επειδή δεν προωθούν ή εγγυώνται απαραίτητα μια υγιεινή διατροφή.

Ας ας πούμε κάποιος μαγειρεύει σε καθημερινή βάση με air fryer, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρέφεται και υγιεινά, σύμφωνα με τον Hartley. Σίγουρα, η διαδικασία καθιστά ορισμένες συνταγές μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, αλλά δεν προσθέτει θρεπτική αξία. Ομοίως, δεν μετατρέπει ως δια μαγείας ένα ανθυγιεινό πιάτο σε μια έξυπνη επιλογή. Στο τέλος της ημέρας, το παναρισμένο στον αέρα κοτόπουλο παραμένει παναρισμένο κοτόπουλο – το κοτόπουλο στη σχάρα θα ήταν η πιο υγιεινή επιλογή.

«Λέω στους πελάτες μου ότι οι φριτέζες αέρος δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινές, είναι απλώς ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να μαγειρεύετε. Αντί να τις σκέφτεστε ως εργαλείο δίαιτας, σκεφτείτε τες ως ένα εργαλείο για να μαγειρεύετε απλά και ικανοποιητικά γεύματα χωρίς πολλή φασαρία», επισημαίνει ο Hartley.

Και τελικά, πού καταλήγουμε; Είναι υγιεινό ή όχι το μαγείρεμα στα air fryers;

Αν και η χρήση μιας φριτέζας αέρα για την αντικατάσταση των τηγανητών φαγητών μπορεί να είναι πιο υγιεινή, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η συνολική σας διατροφή θα είναι ισορροπημένη ή θρεπτική. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, να μετρήσετε θερμίδες ή να παρακολουθείτε την πρόσληψη λίπους, οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν θα κάνουν απαραίτητα εσάς ή τα γεύματά σας υγιεινά.

Και εδώ ισχύει ότι ισχύει παντού στο σύμπαν της υγιεινής διατροφής: μέτρο, προσήλωση στα πραγματικά υγιεινά υλικά και σε αυτό που συνιστά μία πραγματικά ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments