Πολιτική

Σε αναζήτηση διεξόδου για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Σε αναζήτηση διεξόδου για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Σήμερα στο Παρίσι, Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΟΗΕ, ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, με παρούσα και την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο, θα επιχειρήσουν να βρουν διέξοδο στην ανθρωπιστική κρίση, που βιώνουν 2 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τη Δύση – και την Ελλάδα – να αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αυτό που απαιτείται τώρα είναι μια χρυσή τομή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αλλά το Ισραήλ δεν θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα. Υπήρξε η φρικτή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, αφήνοντας αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα και δεκάδες ανθρώπους να ζουν ως όμηροι από το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Τριάντα τρεις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος αποτυπώνεται σε αριθμούς.

Περισσότεροι από 400 Ισραηλινοί νεκροί, περισσότεροι από 200 όμηροι στα χέρια της Χαμάς, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων, ακόμη και νερού στη Λωρίδα της Γάζας, διακοπές ρεύματος και κατάρρευση των επικοινωνιακών συνδέσεων και μια περιοχή που συνεχίζει να δέχεται χτυπήματα και να μετατρέπεται σε κόλαση για τους πολίτες της. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε κόλαση για τους πολίτες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που φθάνει στην περιοχή -στην οποία περιλαμβάνεται και το φορτίο, που μετέφερε με C130 το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών- μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. Οι φωνές διεθνώς, μεταξύ αυτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που καλούν σε παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων, ώστε να ανεφοδιαστεί η περιοχή, πέφτουν έως τώρα στο κενό και συναντούν την άρνηση του Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι μια ανθρωπιστική παύση θα έδινε τη δυνατότητα στη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Η Αθήνα, η οποία υποστήριξε εξαρχής το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και διαχώρισε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση των ομήρων, μιλά τώρα δια στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για την υπέρβαση της λελογισμένης αντίδρασης του Ισραήλ στις τρομοκρατικές επιθέσεις και εκφράζει την άποψη ότι είναι σημαντικός και ο τρόπος χρήσης του δικαιώματος της αυτοάμυνας.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, επιχείρηση, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της Διάσκεψης στο Παρίσι και αν τελικά προχωρήσει, τότε Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά, λόγω τόσο της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και λόγω της στάσης, που έχουν τηρήσει.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση μιας αποστολής όπως ο θαλάσσιος διάδρομος είναι η συμφωνία όλων των μερών, η ασφάλεια της αποστολής και η δυνατότητα παροχής βοήθειας σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που απαιτεί τη συμφωνία όλων των μερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments