Nέα της αγοράς

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη η μεγαλύτερη έως τώρα συναλλαγή αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη η μεγαλύτερη έως τώρα συναλλαγή αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Πηγή Φωτογραφίας: Moeda e cédula de Euro (Dan Kitwood/VEJA)

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε χθες πάνω από το ανώτατο σημείο του εύρους που καθορίστηκε για το placement, στα 5,482 ευρώ, σε μια ένδειξη ότι η αγορά προεξοφλεί πως η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί, λόγω της υψηλής ζήτησης, στα υψηλότερα επίπεδα του εύρους τιμών.

Την επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης από τα διεθνή κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες περιμένει την Πέμπτη η χρηματιστηριακή αγορά, με την ολοκλήρωση του placement έως και 22% των μετοχών της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρχίζει σήμερα, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της πρώτης μεγάλης επένδυσης ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα ύστερα από μακρά περίοδο «ξηρασίας», με την εξαγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank από την ιταλική Unicredit.

Οι δύο μεγάλες συναλλαγές αποεπένδυσης του ΤΧΣ και πρωτίστως η διάθεση των μετοχών της Εθνικής, λόγω του μεγάλου μεγέθους της (μπορεί να ξεπεράσει και τα 1 δισ. ευρώ), αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ επενδυτικού ενδιαφέροντος συνολικά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το placement της Εθνικής αναμένεται να «συνδέσει» το χρηματιστήριο και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με τους επενδυτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τη σύνθεση των διαχειριστών της συναλλαγής. Επικεφαλής, για να διαθέσει περισσότερο από το ένα τέταρτο των μετοχών, έχει τεθεί η J.P. Morgan, που πλαισιώνεται από τρεις ακόμη κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες (Goldman Sachs, Morgan Stanley, BofA Securities), τη UBS, την AXIA Ventures και τη Euroxx όπως γράφει ο Απόστολος Σκουμπούρης.

«Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα άλλα για το σύνολο της αγοράς καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές», όπως τόνιζε ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta, Μάνος Χατζηδάκης. «Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το ΧΑ καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητα τους διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών. Επομένως μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ».

Η ζήτηση για το placement της Εθνικής είναι μεγάλη και αυτός είναι ο λόγος που έχει αποφασιστεί η διεύρυνση του προσφερόμενου αριθμού μετοχών από 20% σε 22%, ύστερα από εισηγήσεις των συμβούλων του ΤΧΣ. Όπως ανακοίνωσε χθες το Ταμείο, το εύρος τιμών διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε από 5 ευρώ έως 5,44 ευρώ και η τελική τιμή θα καθοριστεί με βάση το αποτέλεσμα του διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε χθες πάνω από το ανώτατο σημείο του εύρους που καθορίστηκε για το placement, στα 5,482 ευρώ, σε μια ένδειξη ότι η αγορά προεξοφλεί πως η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί, λόγω της υψηλής ζήτησης, στα υψηλότερα επίπεδα του εύρους τιμών.

Μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τέμπο των συναλλαγών σήμερα και έως την Πέμπτη στο Χ.Α., αν θα καταγραφεί μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας και σε ποιο βαθμό. Το placement θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ενώ την Παρασκευή 17/11 θα δημοσιευτούν αναλυτικά τα αποτελέσματα της προσφοράς. Θα ακολουθήσει η κατανομή των μετοχών στους δικαίούχους, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών που θα προσφερθούν θα ξεκινήσει την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% των μετοχών της Εθνικής. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης το ποσοστό του ταμείου θα υποχωρήσει λίγο πάνω από το 18%, εάν τελικά διατεθεί το 22% των μετοχών της Εθνικής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το ΤΧΣ θα δώσει προτεραιότητα στους παλαιούς μετόχους της τράπεζας. Ιδιώτες αλλά και θεσμικοί, εγχώριοι ή ξένοι, θα έχουν τον πρώτο λόγο, εφόσον ήταν κάτοχοι μετοχών της παλαιότερης ελληνικής τράπεζας έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Τούτο σημαίνει πως πρώτα θα ικανοποιηθεί η ζήτηση από υφιστάμενους μετόχους και μετά από νέους. Πρόκειται για ένα άτυπο δικαίωμα, όπως είχε δοθεί στις αυξήσεις κεφαλαίου τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank.

Για τη διάθεση των μετοχών θα προσμετρηθεί ασφαλώς και η τιμή (ένας υφιστάμενος μέτοχος που επιθυμεί να αγοράσει στο κατώτατο εύρος δεν θα προτιμηθεί αν υπάρχει ισχυρή ζήτηση από καλής ποιότητας επενδυτές) και άλλα ποιοτικά στοιχεία των συμμετεχόντων στη δημόσια πρόταση. Τον τελικό λόγο θα έχει ο πωλητής των μετοχών, δηλαδή το ΤΧΣ, το οποίο για την κατανομή των μετοχών θα σταθμίσει σειρά παραγόντων όπως η τιμή, η ποιότητα του επενδυτή και αν είναι υφιστάμενος μέτοχος της τράπεζας.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το placement της Εθνικής θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ξεμπλοκάρισμα της αγοράς κατόπιν, συνδυαστικά με την εξαιρετικά σημαντική επένδυση ενός κολοσσού όπως η UniCredit στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσω της Alpha Bank. Μετά την ολοκλήρωση του placement, θα πρέπει να βρεθεί νέα ισορροπία για τη μετοχή, δεδομένου ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση του free float.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε χθες στα 1,3945 ευρώ, μετά τη βελτίωση της προσφοράς της Unicredit από 1,33 σε 1,39 ευρώ ανά μετοχή, με οριακή πτώση 0,04%, ενώ διακινήθηκε όγκος 234,52 εκατ. τεμαχίων, μέσω τζίρου 326 εκατ. ευρώ και 4.383 πράξεων. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 5,4820 ευρώ με άνοδο 0,77%, διακινώντας όγκο 2,49 εκατ. τεμάχια μέσω 13,5 εκατ. ευρώ τζίρου.

Όλες αυτές οι εξελίξεις στον κλάδο – ναυαρχίδα του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και στον κλάδο που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το 2010 και εντεύθεν, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σταθερή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, που παρά τους διεθνείς κλυδωνισμούς (Covid-19, ενεργειακή κρίση, δύο πόλεμοι) συνεχίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια την πορεία επιστροφής της.

Μια πορεία που έχει ήδη σφραγιστεί από τις αναβαθμίσεις των οίκων DBRS (8 Σεπτεμβρίου) και κυρίως της Standard and Poor’s (20 Οκτωβρίου) που ήταν η πρώτη που το 2010 έριξε την Ελλάδα στην κατηγορία junk, ενώ σε δύο εβδομάδες περίπου, την 1η Δεκεμβρίου, αναμένεται και ο οίκος Fitch να δώσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα θα αρχίσουν να μπαίνουν στους διεθνείς δείκτες.

Morgan Stanley: Επενδυτική βαθμίδα από Fitch και Moody’s Χθες ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley σε έκθεσή του προεξόφλησε την άμεση αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τόσο από τη Fitch Ratings, όσο και από τη Moody’s τους πρώτους μήνες του 2024. Σύμφωνα με τον οίκο, ένα από τα πιο άμεσα οφέλη από το νέο καθεστώς είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε δείκτες, καθώς και η επιλεξιμότητα στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ. Οι ισχύοντες κανόνες, με εξαίρεση το PEPP, απαιτούν τα κρατικά ομόλογα να είναι επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν από τους οίκους DBRS, S&P, Fitch και Moody’s.

Η αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει επίσης να έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά και ελκύοντας περισσότερες επενδύσεις. Η Morgan Stanley αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και θα ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρωζώνης, με τη δημοσιονομική εξυγίανση να προχωράει. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί στο 148% έως το 2025.

Η αύξηση των μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος και 2,4% το 2024. Σύμφωνα με τον οίκο, τα ελληνικά πραγματικά εισοδήματα θα επωφεληθούν από τον συνδυασμό της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.

Οι επενδύσεις θα γίνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2024 και 2025, χάρη στην ανάκαμψη των άμεσων ξένων εισροών κεφαλαίων, αλλά και από την εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ. Η χώρα έχει ήδη λάβει 12,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να λάβει περίπου 23 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το τέλος του 2026.

Κρατάει τις 1.200 μονάδες το Χ.Α. Ήπια ανοδικά μετά από τέσσερις διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, κρατώντας το όριο ψυχολογίας των 1.200 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.205,55 μονάδες με άνοδο 0,21%, ενώ οι συναλλαγές εκτινάχτηκαν στα 400,3 εκατ. ευρώ, με τα 326 εκατ. ευρώ να διακινούνται από την Alpha Bank.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.923,54 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,18% στις 1.994,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,78% με κλείσιμο στις 957,52 μονάδες.

Βελτιωμένο ήταν το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθώς την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street έκαναν ισχυρό ράλι αντίδρασης, κάτι που έφερε ώθηση θετικής κίνησης χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη, συνεχίζοντας να βελτιώνουν την τεχνική τους εικόνα. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 7.425,83 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,73% στις 13.345 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στο +0,60% και στις 7.087,06 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά 1,48% με κλείσιμο στις 29.925,26 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είχε άνοδο 0,96% στις 9.461,70 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 446,62 μονάδες.

Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης με πολλές εναλλαγές προσήμων, καθώς έλαβε χώρα διαχείριση κεκτημένων και εξισορρόπηση, μετά το ισχυρό ράλι της Παρασκευής και εν αναμονή της δημοσίευσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, την Τετάρτη. Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.337,87 μονάδες με άνοδο 0,16%, ο S&P 500 υποχώρησε οριακά 0,08% στις 4.411,55 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε μικρή πτώση 0,22% στις 13.767,74 μονάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments